Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δύο εκπληκτικά κόλπα για να ενισχύσουμε τη μνήμη μας



Καθώς τα χρόνια περνούν, η μνήμη μας δυστυχώς εξασθενεί. Ωστόσο, μπορούμε να τονώσουμε τη μνήμη εργασίας με δυο απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους.

Πιο συγκεκριμένα, ο καλός ύπνος και η καλή διάθεση διασφαλίζουν και την καλή εγκεφαλική λειτουργία, ιδιαίτερα δε την καλή λειτουργία της μνήμης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of the International Neuropsychological Society».

Μια ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UC) βρήκε έναν ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στη μνήμη εργασίας- απαραίτητη προϋπόθεση για ένα λειτουργικό μυαλό- και τρεις παράγοντες υγείας: τον ύπνο, την ηλικία και την καταθλιπτική διάθεση.

Χάρη στη μνήμη εργασίας θυμόμαστε τι πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε, ώστε να επιστρέψουμε σε αυτό και να το ολοκληρώσουμε ακόμη και αν προηγουμένως έχει διασπαστεί η προσοχή μας. Καθώς μεγαλώνουμε, η μνήμη εργασίας και οι εκτελεστικές λειτουργίες αρχίζουν να φθίνουν, όπως επιβεβαίωσε και η έρευνα του Weiwei Zhang, επίκουρου καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτεροι είμαστε, τόσο πιο αδύναμη και λιγότερο ακριβής είναι η μνήμη εργασίας. Αντιθέτως, η κακή ποιότητα ύπνου και η καταθλιπτική διάθεση συσχετίζονται με μια μειωμένη πιθανότητα ανάκλησης μιας προηγούμενης εμπειρίας, γεγονός που αποτελεί μια «ποσοτική» πλευρά της εργασιακής μνήμης.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη συσχετίσει καθένα από αυτούς τους παράγοντες με τη συνολική λειτουργία της εργασιακής μνήμης, αλλά η δική μας εργασία εξέτασε τον τρόπο που αυτοί οι παράγοντες συσχετίζονται με την ποιότητα και την ποσότητα της εργασιακής μνήμης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά» δήλωσε ο δρ Zhang. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι τρεις παράγοντες αλληλεπιδρούν, γεγονός που σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να έχουν καταθλιπτική διάθεση συγκριτικά με τους νεότερους, ενώ η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζεται με την καταθλιπτική διάθεση.

Οι ερευνητές είναι οι πρώτοι που απομόνωσαν στατιστικά την επίδραση των τριών παραγόντων -της ηλικίας, του ύπνου και της διάθεσης- στην ποιότητα και την ποσότητα της εργασιακής μνήμης. Παρότι και οι τρεις παράγοντες οδηγούν σε θολή μνήμη, φαίνεται ότι προκύπτουν από δυνητικά ανεξάρτητους μηχανισμούς σε διαφορετικά κέντρα του εγκεφάλου. Τα εν λόγω ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν μελλοντικά σε θεραπευτικές παρεμβάσεις αντιστάθμισης των αρνητικών επιδράσεων αυτών των παραγόντων στη μνήμη εργασίας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο μελέτες. Στην πρώτη μελέτη, συμμετείχαν 110 φοιτητές και δόθηκαν οι αυτοαναφερόμενες μετρήσεις τους για την ποιότητα του ύπνου τους, την καταθλιπτική διάθεση και την ανεξάρτητη σχέση τους με πειραματικές μετρήσεις της εργασιακής τους μνήμης. Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές προέβησαν σε δειγματοληψία 31 μελών μιας κοινότητας ηλικίας 21-77 ετών. Σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν την ηλικία και τη σχέση της με τη μνήμη εργασίας.

«Είμαστε πλέον πιο σίγουροι για τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζει τη μνήμη εργασίας, γεγονός που θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών της γεροντικής άνοιας. Για τη βέλτιστη λειτουργία του μυαλού είναι σημαντικό οι ηλικιωμένοι να κοιμούνται καλά και να έχουν καλή διάθεση», δήλωσε ο δρ Zhang.


Πηγή: ygeiamou.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια