Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων με τη συμμετοχή του Λιμενικού


Βίντεο το οποίο τράβηξαν πρόσφυγες μέσα σε φουσκωτή βάρκα την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά από το Αγαθονήσι δείχνει σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής να
εμποδίζει την πορεία της βάρκας και να εγκαταλείπει τους 34 πρόσφυγες, οι οποίοι στη συνέχεια συνελήφθησαν από την τουρκική ακτοφυλακή που περίμενε σε κοντινό σημείο.
Στην καταγγελία αυτή προχώρησε, δημοσιοποιώντας και το οπτικό υλικό, η νορβηγική μη κυβερνητική οργάνωση Aegean Boat Report, κάνοντας λόγο για παράνομη επαναπροώθηση προσφύγων με την ξεκάθαρη συμμετοχή των ελληνικών αρχών.
Στο πρώτο βίντεο-ντοκουμέντο διακρίνεται σκάφος του Λιμενικού να βρίσκεται πολύ κοντά στη φουσκωτή βάρκα με τους πρόσφυγες και να πραγματοποιεί μανούβρες προσπαθώντας να αναγκάσει τη βάρκα να αλλάξει κατεύθυνση. Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε προσπάθεια να διασωθούν οι επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και 14 παιδιά.
Την ίδια ώρα ακούγονται οι πρόσφυγες να φωνάζουν συνεχώς προς το σκάφος στα αγγλικά «Οχι Τουρκία, όχι Τουρκία, όχι!», με τα παιδιά να κλαίνε· το ελληνικό σκάφος αποχωρεί και στη συνέχεια, όπως φαίνεται στο βίντεο, σε πολύ κοντινό σημείο βρίσκεται σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής (Sahik Guvelnik 21), που φέρεται να περιμένει τη βάρκα και να προβαίνει σε συλλήψεις. Από την εικόνα στο βίντεο είναι εμφανές πως το ελληνικό και το τουρκικό σκάφος βρίσκονται πολύ κοντά το ένα με το άλλο.
Το περιστατικό συνέβη λίγα λεπτά μετά τις 4.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης 17 Ιουλίου και την ίδια μέρα εκδίδεται ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για τη σύλληψη «34 παράνομων μεταναστών (14 άνδρες, 6 γυναίκες, 14 παιδιά), 27 από τη Συρία, 6 από το Ιράκ και ένας Παλαιστίνιος, στα ανοιχτά των ακτών του Μεντερέζ σε λαστιχένια βάρκα». Μέχρι αργά χθες το βράδυ το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος δεν είχε τοποθετηθεί για την καταγγελία, δηλώνοντας πως θα τη διερευνήσει αφού πρώτα εξεταστεί αναλυτικά το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση.
Ομως σε δεύτερο βίντεο της ίδιας οργάνωσης, που βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.», βλέπουμε από άλλη γωνία το ελληνικό σκάφος να πλευρίζει τη βάρκα, να πετάει τα φώτα πάνω στους πρόσφυγες, οι οποίοι φωνάζουν μπερδεμένοι «Οχι Τουρκία!», να κάνει επικίνδυνο ελιγμό, ενώ δύο λιμενικοί απλά παρακολουθούν τους ανησυχούντες πρόσφυγες και στη συνέχεια να αποχωρεί. Με την αποχώρηση οι πρόσφυγες πανηγυρίζουν αρχικά και σηκώνουν ψηλά τα χέρια τους, αλλά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βλέπουν έντρομοι το τουρκικό σκάφος να πλησιάζει, με στόχο να τους μαζέψει.
«Γνωρίζουμε πως τα ελληνικά σκάφη δεν μπαίνουν γενικά στα τουρκικά ύδατα. Προφανώς αυτό ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ομως στο βίντεο βλέπουμε τους Ελληνες λιμενικούς να πλησιάζουν επικίνδυνα τη βάρκα, να της αλλάζουν την πορεία, ουσιαστικά παραδίδοντας τους ανθρώπους στο τουρκικό σκάφος, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» μέλη της οργάνωσης Aegean Boat Report.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια