Γιατί δεν πρέπει να ουρείτε στην πισίνα; Πάντως όχι γι’ αυτό που φαντάζεστε!Το κολύμπι βοηθά χωρίς αμφιβολία τον οργανισμό και την υγεία μας.

Αλλά πόσο υγιεινό είναι, όταν γίνεται σε πισίνα που κάποιοι λίγο νωρίτερα έχουν φροντίσει να… ξαλαφρώσουν;

Όσο και αν όλοι αρνούνται ότι το έκαναν, έστω και κατά λάθος, γεγονός είναι πως γίνεται κατά κόρον!

Σε μια έρευνα του 2017, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια μέση πισίνα περιέχει περίπου 75 λίτρα ούρων!

«Νομίζω ότι μπορείτε να υποθέσετε πως, αν και άλλοι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ίδια πισίνα με εσάς, να είστε σίγουροι ότι και ουρούν» λέει η Ernest Blatchley Καθηγήτρια Περιβαλλοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue. «Το βλέπω σαν το παθητικό κάπνισμα. Είναι ασέβεια και δυνητικά επικίνδυνο. Εκτός από το γεγονός της ακαθαρσίας, οι πισίνες που έχουν ούρα, παρουσιάζουν ορισμένους κινδύνους για την υγεία».

Το να μην κάνουμε επίσης ντους πριν από την κολύμβηση επιδεινώνει το πρόβλημα που προκαλείται από την ενούρηση στις πισίνες. Σίγουρα, έχετε δει πινακίδες στις δημόσιες πισίνες κολύμβησης που συνιστούν ή ακόμα και απαιτούν ένα ντους πριν τη βουτιά.

Σύμφωνα με έρευνα, περίπου το 44% των ενηλίκων παραλείπουν το ντους πριν κολυμπήσουν. Οι πισίνες έχουν χλώριο για να σκοτώσουν μικρόβια, αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, οι οργανικές ενώσεις που προστίθενται στο μείγμα, δημιουργούν μια εντελώς νέα σειρά προβλημάτων.

Το χλώριο σε πισίνες αλληλεπιδρά με οργανικές ενώσεις όπως ιδρώτας, λοσιόν, αντηλιακό και… ούρα για να δημιουργήσουν υποπροϊόντα όπως χλωραμίνες, χλωριούχο κυάνιο και νιτροζαμίνες. Αυτά τα υποπροϊόντα μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, τα μάτια και την αναπνευστική οδό.

Πώς δεν θα κινδυνεύσεις από λοιμώξεις το καλοκαίρι

Μην κατηγορείτε, λοιπόν, μόνο το χλώριο για τα κόκκινα μάτια μετά από μια βουτιά, καθώς προκαλείται από αυτά τα υποπροϊόντα, παρεμπιπτόντως. Αυτοί οι παράγοντες ερεθισμού μπορεί επίσης να είναι αερομεταφερόμενοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο σωστός εξαερισμός είναι απαραίτητος για εσωτερικές πισίνες και υδάτινα πάρκα.

Συμπέρασμα; Μην… ανακουφίζεστε στην πισίνα και αφιερώστε ένα λεπτό στο ντους πριν βουτήξετε για το καλό σας!


Πηγή: usay.gr