Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιοι θα είναι οι ισχυροί άνδρες στο Μαξίμου του Κυριάκου Μητσοτάκη


Μία διαφορετική δομή στο πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο αλλάζει και δεν θα έχει τα διαχειριστικά χαρακτηριστικά που είχε μέχρι τώρα, θα εγκαινιάσει ο επόμενος πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς θεωρείται πλέον μη ανατρέψιμη η μεγάλη νίκη της ΝΔ. Θα υιοθετεί πολλά στοιχεία από τον τρόπο οργάνωσης της Γερμανικής καγκελαρίας (Bundeskanzleramt), που συντονίζει τη δράση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά και και του (Cabinet Office), που υποστηρίζει τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου στην παραγωγή και εποπτεία του κυβερνητικού έργου.
Το νέο πρωθυπουργικό γραφείο θα περιγράφεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση από τη νέα κυβέρνηση γύρω στις 24-25 Ιουλίου, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και θα έχει τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων». Θα αναφέρεται αναλυτικά στο αποκαλούμενο επιτελικό κράτος. Το πρωθυπουργικό γραφείο, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ελέγχει όλα τα υπουργεία και θα τα βαθμολογεί. Αυτό θα γίνεται μέσα από ένα ισχυρό γραφείο υποστήριξης του έργου του πρωθυπουργού και θα φτάνει σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης. Ένα επιτελείο εξειδικευμένων συμβούλων με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, όπου ο καθένας θα παρακολουθεί την πορεία του κυβερνητικού έργου και την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Στη νέα δομή του Μαξίμου έχει μεγάλη σημασία ποιοι θα βρίσκονται δίπλα στον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις πηγές του Newpost, τέσσερις θα είναι οι ισχυροί άνδρες του νέου Μαξίμου:
-Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, πρώην υπηρεσιακός υπουργός και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, θα έχει έναν διακριτό ρόλο με μεγαλύτερη βαρύτητα, ο οποίος παράλληλα θα στέλνει πιο ηχηρά μηνύματα από μια υπουργοποίηση Πικραμμένου για παράδειγμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Η εμπλοκή του στην υπόθεση της Novartis, η διετής έκθεση του στα μανταλάκια, η παραπομπή του στην Προανακριτική και η αρχειοθέτηση του μέρους της δικογραφίας που τον αφορά μετά από δυο χρόνια, δίνει έναν επιπλέον συμβολισμό στο πρόσωπο του, καθώς ανακηρύσσεται ατύπως σε σημαία προάσπισης των θεσμών και της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, από τη νέα κυβέρνηση.
-Ο δικηγόρος, Γρηγόρης Δημητριάδης, θα αναλάβει διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Πρωθυπουργού, μία θέση με πολύ πιο αυξημένες αρμοδιότητες από αυτές που είχε μέχρι σήμερα στην όλη λειτουργία του Μαξίμου. Είναι ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σχέση τους υπερβαίνει κατά πολύ την συγγένεια τους (είναι γιος της αδελφής του, Κατερίνας). Εχει δοκιμαστεί στις μυλόπετρες της πολιτικής σε εποχές που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε τη σημερινή γενική αποδοχή στη ΝΔ. Ο Γρηγοριάδης ήταν εκ των ελαχίστων διαχρονικά εμπίστων του προέδρου της ΝΔ. Δεν ακολούθησε προσωπικές στρατηγικές. Είναι άνθρωπος ειδικών αποστολών και έχει ανοίξει γέφυρες επικοινωνίας με βουλευτές και στελέχη, οι οποίοι τον εμπιστεύονται και του εκθέτουν προβλήματα τα οποία συχνά δεν είχαν κανένα να τα πουν. Ο ρόλος - κλειδί που θα έχει θα είναι πολύ κρίσιμος για την εύρυθμη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου στη νέα του δομή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί σε μια γενική γραμματεία συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Θα λειτουργεί εντός του Μαξίμου. Οπως φαίνεται θα τεθεί επικεφαλής ο τεχνοκράτης Άκης Σκέρτσος. Διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του Παναγιώτη Πικραμμένου όταν ήταν υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ήταν διευθυντής και του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Η τελευταία θέση του ήταν γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.
- Ρόλο - κλειδί στο Μαξίμου θα έχει ο προερχόμενος από την κεντροαριστερά καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Γεραπετρίτης. Είναι στενός σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, με καθοριστική συμβολή σε όλη τη νομολογία που επεξεργάστηκε η Αξιωματική Αντιπολίτευση είτε στο τρέχον κοινοβουλευτικό έργο, είτε στα Προεδρικά Διατάγματα και τα νομοσχέδια που ήδη έχει έτοιμα προς κατάθεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Συνταγματική Αναθεώρηση, η λειτουργία της Βουλής και των θεσμώναποτελούν το γνωστικό του αντικείμενο. Η φράση που ακούγεται είναι «μακάρι ο Μητσοτάκης να είχε 4-5 Γεραπετρίτηδες». Είναι εξαιρετικά χαμηλών τόνων και πρόθυμος να εξηγεί στους βουλευτές κρίσιμα ζητήματα που εντάσσονται στις αρμοδιότητες του.
- Ως προέκταση του Μαξίμου, θεωρείται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλο βάρος για την επόμενη μέρα της χώρας. Υπουργός Επικρατείας Ψηφιακής Πολιτικής θα είναι ο προερχόμενος επίσης από την κεντροαριστερά, Κυριάκος Πιερρακάκης, νυν διευθυντής ερευνών της Διανέοσις. Έχει καλή χημεία με τον πρόεδρο της ΝΔ και θεωρείται κατάλληλος για το πλέον φιλόδοξο πρότζεκτ της νέας κυβέρνησης. Μάλιστα θα εγκατασταθεί στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας.
Εννοείται ότι άπαντες θα κριθούν στην άσκηση της εξουσίας όταν θα περάσουν από την θεωρία στην πράξη.
http://newpost.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια