Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απαλλαγή του Μυτηλιναίου για την υπόθεση της ΔΕΗ


Την απαλλαγή του Ευάγγελου Μυτηλιναίου λόγω παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Για τον ίδιο λόγο
αποφάσισε την απαλλαγή του άλλοτε ισχυρού άνδρα της ΔΕΗ Στέργιου Νέζη ως προς τη δωροληψία, αλλά τον καταδίκασε σε πέντε έτη κάθειρξη με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και τον υποχρέωσε σε καταβολή εγγύησης 100.000 ευρώ.
Η υπόθεση αφορά σε «μίζα» 250.000 ευρώ που φέρεται να έδωσε το 2003 ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίος στον Στέργιο Νέζη, προκειμένου να ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ έργο στο εργοστάσιο του Λαυρίου.
Η τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου «σημαδεύτηκε» από νομικές μάχες λόγω των αλλαγών που έφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας, τόσο σχετικά με την έννοια του υπαλλήλου (σχετικά με το αν ο Νέζης ως προεδρος της ΔΕΗ θεωρείται υπαλληλος Δημοσίου), αλλά και σχετικά με την παροχή του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου, που ζητήθηκε από την πλευρά Νέζη.
«Υπάρχει η παραφιλολογία ότι το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο. Εντάθηκε αυτή η παραφιλολογία με τον νέο κώδικα. Όμως ο κώδικας θα μπορούσε ευχερώς να το κάνει με συγκεκριμένη διατύπωση. Εδώ ο νομοθέτης λέει ότι έζησε σύννομα. Ερώτημα πρώτο. Το σύννομα ταυτίζεται με το ποινικό μητρώο; Τι λέει μετά; Ότι δεν αποκλείεται και με μη λευκό ποινικό μητρωο, ο σύννομος βίος. Αυτό ίσχυε και παλιά με νομολογία του Αρείου πάγου. Προηγουμένως λοιπόν υποστήριξαν από την υπεράσπιση ότι μια επιχείρησηση που διορίζει Πρόεδρο από το Δημόσιο και είτε ανθεί, είτε βουλιάζει, οι υπάλληλοι πληρώνονται από το κράτος δεν είναι Δημόσια επειδή έχει το ΑΕ στο τελος! Μάλλον εννοούν άνευ ευθύνης! Ο νομοθέτης δεν έβαλε τη φράση για το ποινικό μητρώο. Δηλαδή έχει σύννομο βίο αυτός που έχει υπεξαιρέσει ή δωροδοκείται επειδή εξαλείφεται το αξιόποινο ή παραγράφεται; Μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους; Η απάντηση είναι όχι.
Ο σύννομος βίος στην περίπτωση του κατηγρουμένου είναι οι σπουδές του και ότι δεν έχει δώσει δείγμα γραφής κακής συμπεριφοράς. Θα θυμίσω μόνο το πόσο τυχαία αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Που είναι ο σύννομος βίος; Επειδή είχε καλές σπουδές; Αδιάφορο» σχολίασε ο εισαγγελεας της έδρας που ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα ελαφρυντικού, με το δικαστήριο να υιοθετεί τελικά την πρόταση.

https://www.ethnos.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια