Τα τρία πιο απειλητικά συμπτώματα για την υγεία μαςΕνδεικτικά της απειλής πρόωρου θανάτου στους γηραιότερους ενήλικες μπορεί να είναι ορισμένα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος.

Στη μελέτη με επικεφαλής την ερευνήτρια Kate Petrie, που δημοσιεύθηκε στο «Respirology», συμμετείχαν 2,087 Αυστραλοί οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για χρονικό διάστημα 22 ετών. Παρατηρήθηκε ότι η βραχύτερη αναπνοή αποτελούσε δείκτη χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής ανεξάρτητα από το αν οι ασθενείς κάπνιζαν ή όχι. Ο βήχας σε πρώην καπνιστές, καθώς και το λαχάνιασμα σε καπνιστές προέβλεπαν επίσης χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Το προσδόκιμο ζωής ενός 70χρονου άνδρα που δεν είχε καπνίσει ποτέ και δεν είχε συμπτώματα ήταν 16,6 χρόνια. Τα χρόνια που «χάνει» ένας καπνιστής ηλικίας 70 ετών με βήχα, βραχεία αναπνοή και ασθμαίνουσα αναπνοή (συριγμό) συγκριτικά με έναν άνθρωπο που δεν κάπνισε ποτέ ήταν 4,93 χρόνια εκ των οποίων τα 2,99 χρόνια αποδίδονται στο κάπνισμα και τα υπόλοιπα στα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.

«Αν γηραιότεροι άνθρωποι βιώνουν ακόμα και ήπια αναπνευστικά συμπτώματα, ενδέχεται να ωφεληθούν από μία επίσκεψη στο γιατρό τους για περαιτέρω εξετάσεις», δήλωσε η δρ Kate Petrie.

Πηγή: ygeiamou.gr