Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κυνήγι κεφαλών στο Γενικό Νίκαιας πριν από το μοιραίο σάλτο της «παράνομης» αποκλειστικής


Τρεις μέρες πριν από τη θανατηφόρα «βουτιά» της 50χρονης μετανάστριας από την Αρμενία, που έτρεξε να διαφύγει πηδώντας από τη βεράντα του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, η διοίκησή του
είχε μετατρέψει το νοσηλευτικό ίδρυμα σε πεδίο κυνηγιού... κεφαλών, όπου ο «νόμιμος» εργαζόμενος κυνηγάει τον «παράνομο».
Με επιστολή του στις 26 Ιουνίου ο διοικητής του νοσοκομείου Θύμιος Γεωργόπουλος ορίζει πενταμελή επιτροπή ιδιωτικών αποκλειστικών νοσοκόμων, αρμόδια -σε συνεργασία με το προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου- να κυνηγάει τις «παράνομες» αποκλειστικές.
Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή, την οποία κοινοποιεί στον προϊστάμενο επιστασίας του νοσοκομείου και την πενταμελή επιτροπή των αποκλειστικών: «Στα πλαίσια αντιμετώπισης της παράνομης εργασίας, παρακαλώ όπως επιτρέπετε την είσοδο για έλεγχο στα μέλη της πενταμελούς των αποκλειστικών αδελφών νοσοκόμων του νοσοκομείου μας, προκειμένου να συλλέγουν τα “καρτελάκια” που διακινούνται παράνομα με οικονομικές προσφορές προς τους ασθενείς και συνοδούς αυτών, καθώς και τον εντοπισμό παράνομων αποκλειστικών σε συνεργασία με το προσωπικό ασφαλείας και χωρίς να θίγονται, προσβάλλονται ή αναστατώνονται οι νοσηλευόμενοι με τους οικείους τους».
«Με χαρτί του διοικητή είχαν ξαμοληθεί οι νόμιμες αποκλειστικές εναντίον των παράνομων. Επικρατούσε κλίμα τρομοκρατίας από την ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση. Είναι δυνατόν;» διερωτάται ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Θυμίζουμε ότι η γυναίκα από την Αρμενία, χωρίς νομιμοποιητικά χαρτιά, βρισκόταν στο νοσοκομείο δίπλα στον ηλικιωμένο που πρόσεχε στο σπίτι του γιατί έχρηζε νοσηλείας ενώ η ίδια κινδύνευε να την πιάσουν ως «παράνομη» στη χώρα. Τρομοκρατήθηκε όταν είδε τους σεκιουριτάδες του νοσοκομείου στον διάδρομο να πλησιάζουν τον θάλαμο όπου βρισκόταν και έτρεξε για να σωθεί. Προσπάθησε να διαφύγει από τη βεράντα πηδώντας στο ελενίτ υπόστεγο 2-3 μέτρα παρακάτω. Η φτηνή λαμαρίνα δεν την κράτησε, οπότε η 50χρονη γυναίκα βρέθηκε στο έδαφος, 7 μέτρα κάτω, και τραυματίστηκε θανάσιμα.
Η Αρμένισσα μετανάστρια δούλευε χρόνια στην Ελλάδα για να ζει την οικογένειά της, καλύπτοντας, εκ παραλλήλου, τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Από τα νοσοκομεία σήμερα λείπουν 25.000 νοσηλευτές, μας λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος. Με την παραδοχή του κράτους ότι ο αριθμός των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία είναι ανεπαρκής, υπάρχουν -χρόνια τώρα- λίστες στα νοσοκομεία στις οποίες είναι εγγεγραμμένες οι νόμιμες -και ακριβές για τον ασθενή- αποκλειστικές νοσοκόμες.
Με πρόσφατη υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1310/Β’/17-4-2019) ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με το πώς θα επιλέγονται στα νοσοκομεία οι αποκλειστικές νοσοκόμες, αυστηροποιούσε τις προϋποθέσεις παραμονής συγγενικών προσώπων ή φροντιστών (με την υπογραφή του θεράποντος γιατρού ή της προϊσταμένης του νοσηλευτικού τμήματος) και ανέθετε την ευθύνη για την παραμονή των συνοδών και των αποκλειστικών νοσοκόμων στην προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και το προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου.
Για το τελευταίο, τα σωματεία των νοσηλευτών προκήρυξαν απεργία-αποχή στα μέσα Απριλίου, η ΠΟΕΔΗΝ την κάλυψε και μάλιστα αρνήθηκε να δεχτεί να γίνουν οι νοσηλευτές «“χωροφύλακες” για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, τον έλεγχο συνοδών και αποκλειστικών νοσοκόμων και τον έλεγχο ατόμων που διακινούν είδη ή διαφημιστικό υλικό κ.ά.», θυμίζοντας ότι «όλα αυτά τα καθήκοντα είναι αρμοδιότητα της διοίκησης και του προσωπικού ασφαλείας των νοσοκομείων». Και ήρθε ο διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας να πάει την υπουργική απόφαση σε μία άλλη διάσταση, με τη γνωστή τραγική κατάληξη.


https://www.efsyn.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια