Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2011: Η απαγωγή του Κύπριου πανελίστα του ΑΝΤ1


Εκείνο το πρωί ο 27χρονος δημοσιογράφος Βαγγέλης Ευαγγέλου δεν εμφανίστηκε στη δουλειά του, στο στούντιο της καθημερινής εκπομπής του ΑΝΤ1 «10 με 1», που παρουσίαζαν ο Γιώργος
Καραμέρος και ο Σπύρος Χαριτάτος. Ο νεαρός Κύπριος, όταν δεν έβγαινε στον δρόμο για ρεπορτάζ, παρουσίαζε την καλλιτεχνική επικαιρότητα από το πάνελ της εκπομπής, ενώ είχε και τη δική του στήλη με μικρές ειδήσεις από τα προφίλ καλλιτεχνών και επωνύμων στο “Twitter”. Κανείς από τους συντελεστές της εκπομπής δεν γνώριζε το λόγο που ο πάντα συνεπής Βαγγέλης δεν ήταν στο στούντιο.
Οι συνάδελφοι του τον καλούσαν στο κινητό του, που ήταν απενεργοποιημένο, όταν δέχθηκαν ένα τηλεφώνημα από συγγενικό του πρόσωπο, που τους πληροφορούσε ότι θα απουσίαζε για λίγες ημέρες επειδή ήταν άρρωστος. Στην πραγματικότητα είχε πέσει θύμα απαγωγής! Οι δράστες τον κράτησαν όμηρο επί 16 ημέρες, πριν τον απελευθερώσουν, στις 10 Ιουλίου 2011, σε ερημική περιοχή στο Μενίδι, αφού είχαν αποσπάσει από την οικογένειά του λύτρα ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Ήταν λίγο μετά τις 7 το πρωί, όταν ο Βαγγέλης Ευαγγέλου βγήκε από το διαμέρισμά του, στον έκτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Βερβαίνων 4 στους Αμπελόκηπους και βρέθηκε αντιμέτωπος με τους απαγωγείς του, που του είχαν στήσει ενέδρα έξω από το ασανσέρ, στο ισόγειο της πολυκατοικίας. Τον απείλησαν με όπλο, του φόρεσαν δύο κουκούλες, του πέρασαν χειροπέδες, του έβαλαν μονωτική ταινία στο στόμα και κατέβηκαν μαζί του στο υπόγειο πάρκινγκ. Τον έριξαν σε ένα αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή. Ο εφιάλτης για τον 27χρονο δημοσιογράφο μόλις είχε ξεκινήσει.
Μπορεί να ήταν γόνος εύπορης οικογένειας από την Κύπρο, αλλά ελάχιστοι γνώριζαν την οικονομική του επιφάνεια. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι η οικογένειά του μόλις είχε πουλήσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Sunrise” στο Παραλίμνι, αποκομίζοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ και, όπως φαίνεται, οι δράστες το γνώριζαν. Μεγαλωμένος σε μια τυπική κυπριακή οικογένεια, ο Βαγγέλης έφυγε για την Αγγλία προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του. Η αγάπη του για τη δημοσιογραφία και την τηλεόραση τον έστρεψε στα media. Φεύγοντας από την Αγγλία δεν επέστρεψε στο νησί του, αλλά στην Αθήνα, με στοίχημα να τα καταφέρει, χωρίς να στηρίζεται στα χρήματα της οικογένειας του. Ξεκίνησε από το “Alter” και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ, για να βρεθεί στον ΑΝΤ1. Αν και ξυπνούσε καθημερινά πολύ νωρίς το πρωί και αφιέρωνε πολλές ώρες στη δουλειά του, ο 27χρονος δημοσιογράφος δεν αμελούσε να φροντίζει τον εαυτό του, με επώνυμο ντύσιμο και πανάκριβα αξεσουάρ, που «μαρτυρούσαν» οικονομική άνεση.
Οι απαγωγείς τον οδήγησαν στο κρησφύγετό τους, που ήταν κάπου στην Βαρυμπόμπη και τηλεφώνησαν στη μητέρα του Ανδρούλλα στην Κύπρο, απαιτώντας τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο. Η γυναίκα κατάφερε με ψυχραιμία και σωστούς χειρισμούς να ρίξει τις απαιτήσεις τους στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στα οποία άλλαζαν συνεχώς οδηγίες για να βεβαιωθούν ότι η Αστυνομία δεν παρακολουθούσε το δρομολόγιο των λύτρων, η γυναίκα άφησε τα χρήματα μέσα σε ένα σάκο, στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας.
Ύστερα από 16 ημέρες ομηρίας ο Βαγγέλης Ευαγγέλου αφέθηκε τα ξημερώματα ελεύθερος σε μια ερημιά του Μενιδίου. «Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας. Είμαι καλά, πρέπει να ηρεμήσω. Συγνώμη που δεν μπορώ να απαντήσω στα μηνύματα σας. Ευχαριστώ την Ελληνική και Κυπριακή Αστυνομία», έγραψε στο προφίλ του στο “Facebook”. «Αυτές οι υποθέσεις είναι πολύ προσωπικές και πολύ σοβαρές. Χαίρομαι που ο Βαγγέλης είναι καλά στην υγεία του», αρκέστηκε να πει ο Γιώργος Καραμέρος, όταν έμαθε ότι ο συνεργάτης του ήταν πλέον σώος και ασφαλής.
Η Αστυνομία χρειάστηκε επτά μήνες για να εξιχνιάσει την απαγωγή. Όπως διαπιστώθηκε, ο 47χρονος Αλβανός Σελάμι Μπρεγκάσι, οι Μολδαβοί Μαξίμ Τζάκι 31, Αντρέι Αντρίτσι 26 χρόνων, Βασίλε Γκροϊάν 33 χρόνων και ένας ακόμη συμπατριώτης τους που παρέμεινε άγνωστος, έβαλαν στο «στόχαστρό» τους τον δημοσιογράφο, το διάστημα που εργάζονταν ως οικοδόμοι στην πολυκατοικία όπου έμενε ο νεαρός. Στην ίδια πολυκατοικία οι γονείς του είχαν αγοράσει τρία διαμερίσματα, γεγονός που έδειχνε ότι είχαν μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Ο Βαγγέλης Ευαγγέλου αναγνώρισε το βαν των απαγωγέων, που ανήκε στον Αλβανό, με το οποίο τον οδήγησαν στο κρησφύγετό τους. Τα λύτρα δεν βρέθηκαν ποτέ αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν σε αλβανική τράπεζα.
Το Μάρτιο του 2013 ο Αλβανός απαγωγέας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 23 ετών, ενώ οι συνεργοί του παρέμειναν ασύλληπτοι και οι αρχικές ενδείξεις έλεγαν ότι διέφυγαν στην πατρίδα τους. Μετά την περιπέτειά του ο νεαρός Κύπριος επέστρεψε στη Μεγαλόνησο και ξαναστάθηκε στα πόδια του, κάνοντας τη δουλειά που πάντα αγαπούσε. «Είχα δεχθεί ξύλο και πραγματικά ψυχικό βιασμό», θα πει αρκετά χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του σε Κυπριακό περιοδικό. «Όμως, πιστεύω ότι η μητέρα μου πέρασε πιο δύσκολα απ’ ό,τι πέρασα εγώ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να διαπραγματεύεσαι τη ζωή του παιδιού σου. Να προσπαθείς να βρεις χρήματα, τα οποία δεν έχεις, να τους το εξηγείς τόσο έντονα και να μην το καταλαβαίνουν. “Θα πουλήσουμε τα όργανά του και θα βγάλουμε τα λεφτά εάν δεν μας τα δώσεις εσύ”, ήταν η απάντησή τους…».
Οκτώ χρόνια μετά την απαγωγή του ο Βαγγέλης Ευαγγέλου περιέγραψε τις ώρες αγωνίας που έζησε στο βιβλίο του με τίτλο «Θύμα απαγωγής».

Νίκος Τσέφλιος




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια