Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

2005: Το ερωτικό έγκλημα που συγκλόνισε την Πάτμο


Ένα δακτυλικό αποτύπωμα στο ψυγείο και ένα αποτσίγαρο πρόδωσαν το δολοφόνο της 52χρονης Ελένης Κοντοπούλου, που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στην Πάτμο. Το έγκλημα, που έγινε αργά το
βράδυ της 19ης Ιουλίου 2005, αναστάτωσε όλο τη νησί και κινητοποίησε σχεδόν όλη την αστυνομική δύναμη των Δωδεκανήσων, που χρειάστηκε ενάμισι μήνα για να το εξιχνιάσει.
«Ήμουν θολωμένος. Να κάνω έρωτα μαζί της ήθελα μόνο, ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφθαναν εκεί τα πράγματα. Δεν ήθελα να την σκοτώσω», είπε ο 24χρονος Ευριπίδης Ζαφειρίου, λίγη ώρα μετά τη σύλληψή του.

Η Ελένη Κοντοπούλου καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη αλλά μετά το διαζύγιό της, όταν τα τρία παιδιά της είχαν πλέον ενηλικιωθεί, αποφάσισε να ζήσει στην Πάτμο. Αγόρασε ένα μικρό σπίτι σε απομονωμένο σημείο στην Σκάλα και δούλευε σε κατάστημα με τουριστικά είδη. Όταν το επόμενο πρωί δεν πήγε στη δουλειά, ο σύζυγος της εργοδότριάς της, Θόδωρος Μανιώτης, πήγε στο σπίτι της για να δει τι της είχε συμβεί. «Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη, την έσπρωξα και μπήκα μέσα», θα πει αργότερα στην κατάθεσή του. «Ανάμεσα στην κουζίνα και το υπνοδωμάτιο είδα ένα σώμα γυμνό, κουλουριασμένο σε εμβρυακή στάση, μελανό και κόκκινο. Τα ξανθά μαλλιά της είχαν γίνει κόκκινα από το αίμα που υπήρχε τριγύρω της. Έφυγα σαν τρελός. Σε μια νεοαναγειρόμενη οικοδομή δούλευαν δύο άνδρες και με το κινητό τους τηλεφώνησα στην Αστυνομία».
Η άτυχη γυναίκα είχε χτυπηθεί άγρια στο κεφάλι και έφερε δώδεκα μαχαιριές σε όλο της το σώμα. Το σκηνικό παρέπεμπε σε έγκλημα πάθους. Ανάμεσα στους υπόπτους που έβαλαν στο «στόχαστρο» οι αστυνομικοί ήταν και ο 24χρονος Ευριπίδης. Ήξεραν ότι πίνει πολύ και καπνίζει χασίς. Κάτοικοι της περιοχής τον είχαν δει μαζί της στην παραλία μία ημέρα πριν βρεθεί νεκρή και οι μαρτυρίες τους έσφιξαν τον «κλοιό». Έξω από το σπίτι του θύματος είχε βρεθεί ένα αποτσίγαρο, που ήταν της ίδιας μάρκας με αυτά που κάπνιζε. Όταν εντοπίστηκε και δακτυλικό του αποτύπωμα στο ψυγείο, δεν μπορούσε να αρνηθεί και ομολόγησε.
«Είχα γνωρίσει την Ελένη τρία χρόνια νωρίτερα, όταν πήγα στο σπίτι της ως υδραυλικός. Μετά είχαμε μόνο ένα “γεια” στο δρόμο. Εκείνη την ημέρα την είδα στην παραλία. Συζητήσαμε, κολυμπήσαμε μαζί και πάνω στην κουβέντα της ζήτησα να βρεθούμε ερωτικά. Εκείνη αρνήθηκε, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις, πρόσβαλε τον ανδρισμό μου. Το βράδυ βγήκα και ήπια πολύ. Κάπνισα και δύο τσιγαριλίκια και μέσα στη θολούρα μου θυμήθηκα τα λόγια της. Ξεκίνησα για το σπίτι της, θέλοντας να αποκαταστήσω τον εγωισμό μου, έστω και με το ζόρι. Ήταν κάτι που δεν μπορούσα να σταματήσω. Άφησα το μηχανάκι μου λίγο μακρύτερα και έφτασα στο σπίτι της με τα πόδια. Είδα ότι ένα παράθυρο ήταν ανοικτό. Με ένα ξύλο έσκισα τη σίτα και μπήκα μέσα. Την ξύπνησα λέγοντάς της ότι “ήρθα να τελειώσουμε την πρόταση που σου έκανα το μεσημέρι”. Προσπάθησα να την ακινητοποιήσω. Όσο φώναζε, τόσο θόλωνα. Την χτύπησα με γροθιά, την κατέβασα στο πάτωμα και μετά έκανα τη δουλειά που έπρεπε να γίνει με το ζόρι. Την ώρα που έφευγα, με άρπαξε από το πουκάμισο. Πήρα έναν πλάστη που βρήκα δίπλα στο νεροχύτη και την χτύπησα πολλές φορές στο κεφάλι, μέχρι που έπεσε κάτω. Πήρα την τσάντα της από το τραπέζι και τον πλάστη και τα πέταξα στη θάλασσα. Μετά πήγα σε μια ερημική παραλία, όπου έκανα μπάνιο με τα ρούχα, για να ξεπλύνω τα αίματα. Το απόγευμα που ξύπνησα έμαθα ότι την βρήκαν νεκρή. Την βίασα και τη χτύπησα, δεν τη σκότωσα όμως».
Η δίκη του Ευριπίδη Ζαφειρίου έγινε το Νοέμβριο του 2006 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου. Ο πατέρας του προσπάθησε να ελαφρύνει τη θέση του, καταθέτοντας ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος που είχε σε ηλικία τεσσάρων ετών. Στην απολογία του ο κατηγορούμενος προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι όλα έγιναν επειδή η 52χρονη γυναίκα προσέβαλε τον ανδρισμό του με ακατονόμαστες φράσεις. Επανέλαβε ότι δεν ήθελε να την σκοτώσει, αλλά μόνο να κάνει έρωτα μαζί της, έστω και παρά τη θέλησή της. Υποστήριξε ότι την χτύπησε με τον πλάστη, αλλά δεν ήταν αυτός που της κατάφερε τις μαχαιριές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιος άλλος την είχε σκοτώσει. Ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια της Ελένης Κοντοπούλου, αλλά η συγνώμη του δεν έγινε δεκτή… «Δεν ταιριάζει με τη συμπεριφορά του κατηγορούμενου ενώπιόν τους και ενώπιον του δικαστηρίου, αφού κρύβει την αλήθεια», είπε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής.
Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, λέγοντας χαρακτηριστικά στην αγόρευσή του: «Παρόλη την οποιαδήποτε καλή θέληση, οιουδήποτε εισαγγελέα της έδρας αλλά και εμένα προσωπικά, δεν μπορώ να βρω για τον κατηγορούμενο ούτε ένα ελαφρυντικό. Και δεν μπορώ διότι το έγκλημα είναι αποτρόπαιο, στυγερό και επίσης οποιαδήποτε αναζήτηση ελαφρυντικού προσκρούει στη μετέπειτα συμπεριφορά και διαγωγή του δράστη, ο οποίος φροντίζει με επιμέλεια να συσκοτίζει την αποτρόπαια πράξη του». Ο Ευριπίδης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ποινή που δεν άλλαξε σε δεύτερο βαθμό, τον Ιανουάριο του 2009.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια