Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

112 οι μέρες τους - του Κων/νου Τζέκη


-Έρχεται κακοκαιρία. Μόλις μας ενημέρωσε η ΕΜΥ με μήνυμά της. Δες τον Ξενοκράτη, μήπως τον χρειασθούμε. Λέει ο Δήμαρχος στον αρμόδιο υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου
του.
-Θα έρθει από  εδώ; Τι να του πω; Ποιός είναι αυτός ο κύριος Ξενοκράτης; Απαντά απορημένος ο αρμόδιος Υπάλληλος.
Όχι δεν είναι μύθευμα είναι διάλογος πραγματικός. Ο Δήμαρχος έπρεπε να στελεχώσει το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου του και τοποθέτησε έναν ανεπιθύμητο υπάλληλο.
Αυτός μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, κατέβασε το πρόγραμμα με τις πασιέντσες στον υπολογιστή να περνά την ώρα του και όλα μια χαρά. Μέχρι να συμβεί το μοιραίο.
Μετά επιστρατεύονται φιλικά ΜΜΕ να διασώσουν τον κύριο Δήμαρχο και η ζωή συνεχίζεται. 
Σαφώς δεν είναι έτσι όλοι οι Δήμαρχοι. Υπάρχουν Δήμαρχοι με στελεχωμένη Υπηρεσία και με ευαισθησίες. Αλλά πόσοι είναι στη χώρα μας; Γιατί σιωπά η Κεντρική Ένωση Δήμων; Πόσοι Δήμοι έχουν επικαιροποιήσει το Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών; Πόσοι έχουν συντάξει Σχέδια ανάκλησης του προσωπικού τους σε περίπτωση εφαρμογής του Σχεδίου Ξενοκράτης; Πόσοι έχουν συντάξει σχέδια συγκέντρωσης του πληθυσμού, σχέδια μεταφοράς των μαθητών σε ασφαλή σημεία, σχέδια τροφοδοσίας και υποστήριξης του πληθυσμού που χειμάζεται από έκτακτα φαινόμενα; Η απάντηση είναι εύκολη και δυστυχώς ολοφάνερη.
Η Ασφαλιστική μου εταιρεία, με μήνυμά της με ενημερώνει την προηγουμένη ημέρα ότι θα επικρατήσουν στην περιοχή μου έντονα καιρικά φαινόμενα για να προσέχω στους δρόμους. Πόσο την κοστίζει; Γιατί δεν μπήκε στη ζωή μας το 112; Αριθμός έκτακτης επικοινωνίας του πολίτη προς τις αρχές και αριθμός ενημέρωσης των αρχών προς τους πολίτες σε περίπτωση εκτάκτων καταστάσεων;
Από το 2002 μπήκε στη ζωή μας, αυτός ο σωτήριος αριθμός της ΕΕ. Αλλά τι είναι το 112;

Το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιείται για δωρεάν κλήση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, διευκολύνοντας την τηλεφωνική πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αριθμός για τους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό.
Το 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης. Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ αποτελεί ωστόσο τον μοναδικό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί επίσης σε μερικές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.
Στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με:
·         την Αστυνομία
·         τo Πυροσβεστικό Σώμα
·         το ΕΚΑΒ
·         το Λιμενικό Σώμα
·         την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056
·       την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000
Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές  στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.
Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή  κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).
Η κλήση προς το 112 μπορεί να γίνει και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα.
Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).
Η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος.                          
Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του 112  στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Αλήθεια το γνωρίζει κανείς αυτό το σύστημα ενημέρωσης; Ας μην απορούμε για τα θύματα που στοιβάζονται στα νεκροτομεία. Είναι νομοτέλεια του ξέγνοιαστου να είναι θύμα του άρπαγα.

Ύστερα θα συλλυπηθούμε τα θύματα, θα βγάλουμε και λόγους συμπάθειας και σαν αρμόδιοι θα πάμε να πέσουμε σε βαθύ ύπνο. Όσο για τους καημένους τους παθόντες. Θα πούμε ότι ήταν άτυχοι και όλοι θα μας χειροκροτούν. Όσο γι' αυτό υπάρχουν και οι πληρωμένοι χειροκροτητές.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια