Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

O Ρουβίκωνας πίσω από την επίθεση σε τράπεζα στη Συγγρού


Τα ξημερώματα έγινε η επίθεση σε υποκατάστημα στη λεωφόρο και νωρίτερα η αναρχική συλλογικότητα Ρουβικώνας ανέλαβα την ευθύνη για την επίθεση
 Λίγα πρωτότυπα πράγματα θα μπορούσαν να γραφτούν για τις τράπεζες και τον ρόλο τους στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο. Τα περισσότερα έχουν ήδη ειπωθεί η γραφτεί. Ειδικά στον τόπο μας μετά από δέκα χρόνια κρίσης & μνημονίων όποιος διαθέτει αυτιά, στοιχειώδη ευφυΐα και γνωρίζει ανάγνωση, οφείλει να έχει πάρει έστω μυρουδιά.

 

Οι τράπεζες είναι βασικό εργαλείο του καπιταλισμού, διά μέσου αυτών ασκείται εξουσία και κοινωνικός έλεγχος. Το κράτος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς αυτές σε κανένα επίπεδο. Οι κανόνες που αυτό θέτει και που υποτίθεται ρυθμίζουν το πλαίσιο στο οποίο οφείλουν να λειτουργούν είναι πραγματικά ένα κακόγουστο αστείο μιας και η οικονομική elite, το κεφάλαιο, είναι αυτό που θέτει τους κανόνες. Το όποιο κράτος στον καπιταλισμό είναι υπηρέτης του κεφαλαίου, είναι στη ουσία υποχείριο των τραπεζών όπως φάνηκε ολοκάθαρα με τις αλλεπάλληλες διασώσεις και κεφαλαιοποιήσεις που θα πληρώνουμε για πολλές δεκαετίες στο μέλλον.

 

Στον κόσμο για τον οποίο κάθε ελεύθερος άνθρωπος οφείλει να παλεύει, η τύχη των τραπεζών δε μπορεί να είναι άλλη από την καταστροφή τους ως σύμβολα καταπίεσης και διαφθοράς.

 

Η ιστορία της τράπεζας Πειραιώς, της μιας από τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες που διασώθηκαν (ανακεφαλαιοποιήθηκαν) από την χρεωκοπία με χρήματα του δημοσίου, δηλαδή από το υστέρημα όλων μας, είναι βέβαια γνωστή και χιλιοειπωμένη.

 

Τα ανακυκλούμενα δάνεια μεταξύ Σάλα (Πειραιώς) και Βγενόπουλου (Μαρφιν), τα κολλητιλίκια με τον Προβόπουλο τότε διοικητή της ΤτΕ άλλα και μεγαλομέτοχο της Πειραιώς

 

Την χαρακτηριστική υπόθεση με το πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,1 αφορά ναυτιλιακές εταιρείες, πουλήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς το 2014 έναντι 300 εκατ. στον όμιλο Libra Group του εφοπλιστή Λογοθέτη, που προηγουμένως δανείστηκε 200 εκατ. από την ίδια την Πειραιώς. Η υπόθεση “έσκασε” το 2017 και από τότε διεξάγεται έρευνα για πιθανή απάτη. Δέκα ανώτερα στελέχη της τράπεζας έχουν ήδη παραιτηθεί και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα.

 

Ταυτόχρονα η Πειραιώς είναι απο τις πρώτες που έσπευσε να εφαρμόσει εκ περιτροπής εργασία και άλλες μορφές ελαστικής απασχόλησης για τους κατώτερους υπάλληλους της, τόσο που ακόμη και οι εργατοπατέρες της ΟΤΟΕ βγήκαν στα κάγκελα.

 

Είναι τόσα πολλά αυτά που θα μπορούσαμε απαριθμήσουμε που θα μπορούσαμε να γεμίσουμε αρκετές σελίδες με στοιχεία και περιστατικά που αφορούν το εν λόγω ευαγές ίδρυμα...

 

Φυσικά γνωρίζουμε ότι σε σκάνδαλα, κομπίνες και διαφθορά ενέχονται όλες οι τράπεζες εκεί όμως που η Πειραιώς δίνει ρέστα είναι στον χειρισμό των μικροοφειλετών. Όχι δηλαδή ότι οι υπόλοιπες τους πάνε με το γάντι, αλλά με βάση τους αριθμούς η Πειραιώς κατέχει μερικές ενδιαφέρουσες πρωτιές:

•Είναι πρώτη σε πλειστηριασμούς 1ης κατοικίας ακόμη και για ποσά κάτω των 3.000

•Είναι πρώτη και καλύτερη στις κατασχέσεις από λογαριασμούς μικροκαταθετών, που οι περισσότεροι τους διατηρούν υποχρεωτικά για να μπαίνουν συντάξεις, μισθοί και επιδόματα.

•Είναι πρώτη σε πλήθος golden boys/girls αρκετά από τα οποία κατηγορούνται για υπεξαιρέσεις & καταχρήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων.

 

Η σημερινή επίθεση και το σπάσιμο της τζαμαρίας,στο κτίριο διοικητικών υπηρεσιών της τράπεζας Πειραιώς είναι ένα ελάχιστο, άκρως συμβολικό δείγμα του τι αξίζει σε όσους αναμοχλεύουν την σαπίλα του συστήματος.

 

 

Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια