Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Libra: Το νέο κρυπτονόμισμα του Facebook! Πώς λειτουργεί;



Ο Μαρκ Ζάκερµπεργκ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού του ψηφιακού νοµίσµατος, του Libra, βάζοντας έτσι το Facebook, και µαζί όλους τους χρήστες του, σε μια νέα εποχή, αρχής γενομένης από το 2020.

Η κίνηση αυτή, στην οποία προχωρά το Facebook µαζί µε άλλες εταιρείες-κολοσσούς των κλάδων της τεχνολογίας, των ηλεκτρονικών πληρωµών και του χρηµατοπιστωτικού τοµέα, έρχεται να ταράξει τα νερά της αγοράς κρυπτονοµισµάτων, επαναφέροντας παράλληλα τη ρύθµιση της συγκεκριµένης αγοράς και της τεχνολογίας blockchain (τεχνολογία κρυπτογράφησης που χρησιµοποιείται ήδη για συναλλαγές µε bitcoin και άλλα κρυπτονοµίσµατα) στο επίκεντρο της προσοχής, τόσο του κοινού, όσο και των Αρχών.

Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε την ανακοίνωση, το Facebook µαζί µε τις Mastercard, PayPal, Visa, Uber, Spotify, Lyft, Ebay και κάποιες ακόµα εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά της τεχνολογίας blockchain ιδρύουν τον ανεξάρτητο µη κερδοσκοπικό φορέα «Libra Association» στην Ελβετία, µε µοναδικό στόχο τον έλεγχο και την κυκλοφορία του νοµίσµατος Libra.

Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα στο διεθνή Τύπο, όλες οι εταιρείες έχουν δεσµεύσει περίπου 10 εκατοµµύρια δολάρια η καθεµία για να επενδύσουν στο πρότζεκτ και για τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την κυκλοφορία του νέου κρυπτονοµίσµατος. Υπεύθυνη για την υλοποίηση του νέου αυτού πρότζεκτ θα είναι η νέα θυγατρική του Facebook, «Calibra». Η εν λόγω εταιρεία θα επιφορτιστεί µε τη διασφάλιση του απόλυτου διαχωρισµού µεταξύ των «κοινωνικών και οικονοµικών δεδοµένων» των χρηστών, αλλά και µε τη δηµιουργία και τη διαχείριση των κρυπτοπορτοφολιών (ψηφιακά πορτοφόλια για κρυπτονοµίσµατα) στα οποία οι χρήστες θα συγκεντρώνουν τα Libra που θα διαθέτουν για να κάνουν αγορές ή µεταφορές ποσών.

Οπως προαναφέραµε, οι υπηρεσίες αυτές και το νέο κρυπτονόµισµα, αν όλα πάνε σύµφωνα µε το πλάνο, θα είναι διαθέσιµα στους 2,4 δισεκατοµµύρια χρήστες του Facebook από το 2020, µέσω των υπηρεσιών Messenger και WhatsApp, αλλά και µέσω ενός εξειδικευµένου app. Σύµφωνα µε το Facebook, το Libra θα είναι δεσµευµένο σε ήδη υπάρχοντα επενδυτικά αγαθά και νοµίσµατα, όπως είναι το δολάριο και το ευρώ, κάτι που σηµαίνει ότι θα ανήκει στην κατηγορία των ψηφιακών νοµισµάτων που είναι γνωστά ως stablecoins.

Υποτίθεται ότι η κίνηση αυτή γίνεται από την εταιρεία ούτως ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρήµατα περίπου 1,7 δισεκατοµµύρια άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν τραπεζικό λογαριασµό. Στόχος είναι επίσης, σύµφωνα µε την εταιρεία, το Libra να χρησιµοποιείται για καθηµερινές συναλλαγές, όπως εξόφληση λογαριασµών, αγορές αγαθών και µετακινήσεις.

Για µικρό αριθµό χρηστών

Από τις ανακοινώσεις και τα δηµοσιεύµατα προκύπτει ότι στην αρχή το κρυπτονόµισµα «που βρίσκεται ακόµα σε στάδιο πρωτοτύπου» θα κυκλοφορήσει σε µικρό αριθµό χρηστών ο οποίος σταδιακά θα αυξάνεται. Σύµφωνα µε όσα έγιναν γνωστά, σε πρώτο στάδιο το δίκτυο της «Calibra» θα µπορεί να πραγµατοποιεί 1.000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο, αριθµός που είναι εξαιρετικά µικρός αν αναλογιστεί κανείς ότι το δίκτυο της Visa υλοποιεί περισσότερες από 24.000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο και της Alibaba µπορεί να φτάσει σε εκατοντάδες χιλιάδες συναλλαγές το δευτερόλεπτο.

Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι τόσο ο οργανισµός µε έδρα την Ελβετία και η θυγατρική του Facebook, όσο και το νόµισµα θα ακολουθούν συγκεκριµένους κανόνες, θα δρουν εντός συγκεκριµένων πλαισίων και θα ελέγχονται από συγκεκριµένες ρυθµιστικές Αρχές. Το µεγαλεπήβολο πρότζεκτ που ακούει στο όνοµα «Libra» συνοδεύεται, ωστόσο, προς το παρόν και από πολλά ερωτηµατικά.


Πηγή: ethnos.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια