Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Kiowa Warrior: «Μήνυμα» Πάιατ στην τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων

Μπορεί τα νέα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού να έφτασαν, ανεπίσημα, στο Βόλο πριν από ένα μήνα για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, ωστόσο σήμερα διεξήχθη η
επίσημη τελετή παραλαβής τους, στο Στεφανοβίκειο Θεσσαλίας.
Στην επίσημη εκδήλωση παραλαβής των ελικοπτέρων Kiowa Warrior αλλά και Chinook, που θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσαν το «παρών» ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, αλλά και η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, που έστειλε το δικό του «μήνυμα» στην Τουρκία, με αφορμή τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Τα χαρακτηριστικά των Kiowa Warrior

Ειδικότερα, σήμερα στην αεροπορική βάση του Στεφανοβίκειου Μαγνησίας, έλαβε χώρα η τελετή παραλαβής των 80 ελικοπτέρων που αγόρασε ο Ελληνικός Στρατός από τα αποθέματα του αμερικανικού.
Πρόκειται για δέκα ελικόπτερα τύπου Σινούκ, μεταφορικά, και 70 τύπου Kiowa Warrior, ελαφρά επιθετικά, τα οποία αγοράστηκαν από την Ελλάδα για 44.156.061 δολάρια.
Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα διαθέτουν υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη, που του επιτρέπουν να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που μέχρι τώρα δεν διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός εκτός των ελικοπτέρων Απάτσι.
Το  OH-58D Kiowa έχει μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα, ενώ έχει την ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου, όπως πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών, ρουκετών των 2,7, κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος (ATAS Stinger) και αέρος – εδάφους (AGM-114 Hellfire.

«Μήνυμα» Πάιτ για την Τουρκία

Στην τελετή παραλαβής, βρέθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος σε ερώτηση σχετικά με τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, απάντησε πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να επιστρέψει στον διάλογο.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως, την ίδια στιγμή, ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται από χθες στην Τουρκία, για την έναρξη του δεύτερου γύρου συνομιλιών και επαφών με επίκεντρο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, παρά το γεγονός ότι χθες, την ίδια ημέρα, τα τουρκικά μαχητικά σημείωσαν δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια