Δύο επιπτώσεις της κατανάλωσης junk food που δεν πάει ο νους σας!Μια κακή και ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να είναι αιτία παχυσαρκίας, αλλά και πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Θα μπορούσε, όμως, μια κακή διατροφή να συνδεθεί με κακή ψυχική υγεία; Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι διαιτητικοί παράγοντες συνδέονται με την ψυχολογική στεναχώρια και θλίψη.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Loma Linda για τους κατοίκους της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στο πρόχειρο φαγητό και την ψυχική υγεία. Τα ευρήματα φαίνεται να προστίθενται στα αυξανόμενα στοιχεία ότι μια ανθυγιεινή διατροφή συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία, ανεξάρτητα από τα προσωπικά χαρακτηριστικά του ατόμου όπως το φύλο, η εκπαίδευση, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση και το επίπεδο εισοδήματος.

Για τη μελέτη αυτή που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Food Sciences and Nutrition», πραγματοποιήθηκαν πάνω από 240.000 τηλεφωνικές έρευνες σε διάφορα μέρη της Καλιφόρνια μέσω τoυ California Health Interview Survey (CHIS). Μετά από χρόνια μελέτης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περίπου το 17% των ενηλίκων σε περιοχές γύρω από την Καλιφόρνια είναι δυνατόν να βιώσουν ψυχικές ασθένειες. Από αυτούς, το 13,2% είχε μέτρια ψυχολογική πίεση, ενώ το 3,7% είχε σοβαρή ψυχολογική δυσχέρεια. Ένα άλλο αποτέλεσμα που διαπιστώθηκε, ήταν το πώς η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να συνδεθεί με τη διπολική διαταραχή και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τηγανισμένων τροφών ή όσων έχουν υψηλές ποσότητες σακχάρων και επεξεργασμένων κόκκων μπορεί να συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Ένας από τους κύριους συγγραφείς αυτής της έρευνας, ο Jim E. Banta, αναφέρει πόσο σημαντικός θεωρεί ότι είναι ο συσχετισμός μεταξύ των ψυχικών ασθενειών και της υγιεινής διατροφής. Αν και η συγκεκριμένη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Loma Linda είναι σχετικά μικρή, εξακολουθεί να προσφέρει στοιχεία στο ότι μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη σχέση μεταξύ αυτών των δύο. Όλες αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετήσουν περαιτέρω τα δεδομένα και να φθάσουν σε περισσότερα συμπεράσματα.

Ο Banta δήλωσε: «Σχεδόν 28 εκατομμύρια ενήλικες εκπροσωπούνται στη μελέτη και από αυτούς, ένα εκατομμύριο έχουν σοβαρή ψυχολογική δυσφορία και 3,6 εκατομμύρια έχουν μέτρια ψυχολογική δυσχέρεια».

Η κακή διατροφή οδήγησε στα προβλήματα ψυχικής υγείας ή αντίστροφα;

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτή η μελέτη δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό, αλλά ο Banta πιστεύει ότι αν βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τους ανθρώπους που έχουν ψυχολογικά προβλήματα να τρώνε καλύτερα, όχι μόνο θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την ψυχική τους υγεία, αλλά πολλοί πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποτραπούν.

Είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο για κάποιον που έχει άγχος ή κατάθλιψη να τρώει καλά, αλλά ο Banta υποστηρίζει ότι οι γιατροί πρέπει να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στο τι τρώνε οι ασθενείς τους, ιδιαίτερα οι νέοι. «Αν τρώνε ανθυγιεινά στα 20 τους χρόνια, αυτό πιθανότατα θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους», είπε.


Πηγή: Φωτεινή Πουρνάρα – itrofi.gr