Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άρθρο Δημήτρη Βίτσα στο bloko.gr: Η μόνη αληθινή ασφάλεια είναι η ελευθερία


Δημοσιεύουμε άρθρο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα: Φαίνεται ότι στις μέρες μας επιβεβαιώνεται η ιστορική τάση που θέλει τις δυνάμεις της συντήρησης και της
οπισθοδρόμησης να επενδύουν στην καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας και φόβου σε κρίσιμες εποχές, ως εργαλείο προώθησης και επιβολής των προταγμάτων του νεοφιλελευθερισμού και της αναδιανομής του πλούτου από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Το βλέπουμε σε όλο και περισσότερες χώρες σε όλον τον κόσμο, το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Οι πολιτικοί και ιδεολογικοί μας αντίπαλοι έχουν κάνει την ασφάλεια προμετωπίδα του προεκλογικού τους αγώνα. Είναι όμως μια ασφάλεια στρεβλή και ελλιπής, μια ασφάλεια που μπαίνει στη ζυγαριά με την ελευθερία, με αποτέλεσμα τελικά να υποχωρούν τόσο η ασφάλεια, όσο και η ελευθερία.
Όπως, λοιπόν, σε όλο το φάσμα της πολιτικής, έτσι και στον τομέα της ασφάλειας έχουμε την ευθεία και ξεκάθαρη αντιπαράθεση δύο διαφορετικών κόσμων. Γιατί, η δική μας αντίληψη για την έννοια της ασφάλειας, η αντίληψη της ριζοσπαστικής και δημοκρατικής Αριστεράς, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Για εμάς δεν υπάρχει ζύγιση ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία, ανάμεσα στην ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσα στην ασφάλεια και την δημοκρατία. Γιατί, πολύ απλά, χωρίς ελευθερία, δημοκρατία και δικαιώματα, κανείς λαός και καμία κοινωνία δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.
Ασφάλεια δεν σημαίνει περισσότερη καταστολή, περισσότερη περιστολή δικαιωμάτων, περισσότερες φυλακές και αυστηρότερες ποινές. Αντίθετα, για εμάς ασφάλεια σημαίνει μια σύγχρονη πολιτική για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας μέσα από το ζωντάνεμα των συνοικιών, την κοινωνική δραστηριότητα που απομακρύνει τα εγκληματικά στοιχεία και μέσα από τη γείωση του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας με την τοπική κοινωνία.
Αντίστοιχα, η εθνική ασφάλεια δεν εξασφαλίζεται με υπέρογκους εξοπλισμούς, αμφίβολης επιχειρησιακής αξίας και νομιμότητας -όπως το είδαμε στο παρελθόν- αλλά με μια ολοκληρωμένη διπλωματική και αμυντική πολιτική που εδράζεται στην ειρηνική συνύπαρξη με όλες τις γειτονικές μας χώρες, τη συνανάπτυξη και τον αλληλοσεβασμό. Μια πολιτική που θα εξασφαλίζει στη χώρα ισχυρά ερείσματα και συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή μας και στην Ευρώπη, ώστε οι θέσεις μας να όχι απλά να ακούγονται, αλλά και να γίνονται η βάση για κοινές δράσεις με τους εταίρους μας. Μια πολιτική που θα εγγυάται στον Έλληνα φορολογούμενο ότι ούτε ένα ευρώ δεν σπαταλιέται και ότι με προσεκτικές και στοχευμένης κινήσεις χτίζουμε μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, με πυρήνα και βασικό άξονα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ακριβώς για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή μας.
Το πιο σημαντικό, όμως, σημείο που πρέπει να τονίζουμε είναι ότι ασφάλεια για εμάς δεν είναι ο περιορισμός της ελευθερίας, αλλά η ίδια η ελευθερία. Η ελευθερία του κάθε ανθρώπου να διαμορφώνει αυτόνομα την προσωπικότητα του, χωρίς να φοβάται ότι θα υποστεί διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, τη φυλή, το φύλο, την εθνικότητα ή τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Την ελευθερία του πρόσφυγα και του μετανάστη από τον φόβο της καταδίωξης, της εκμετάλλευσης και του θανάτου. Την ελευθερία του ατόμου, της οικογένειας, της κοινωνίας από την ανέχεια και τη φτώχεια, από την έλλειψη στέγης και των βασικών κοινωνικών αγαθών. Την ελευθερία του νέου από το φάσμα της ανεργίας και της μετανάστευσης, την ελευθερία των νέων ζευγαριών από την αδυναμία να ξεκινήσουν μαζί μια οικογένεια. Την ελευθερία του εργαζομένου από την εργασιακή εκμετάλλευση και το μόνιμο άγχος. Την ελευθερία του συνταξιούχου να απολαμβάνει μια αξιοπρεπή σύνταξη. Την ελευθερία του ασθενούς να μη φοβάται ότι δεν θα έχει δημόσια και δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ότι σε μια δύσκολη στιγμή θα βρεθεί μπροστά σε τραγικά διλήμματα. Την ελευθερία των οικογενειών να έχουν εξασφαλισμένη και καλής ποιότητας δημόσια και δωρεάν  παιδεία από τον βρεφονηπιακό σταθμό ως το πανεπιστήμιο. Αυτές τις ελευθερίες θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει για όλη την κοινωνία, γιατί αυτές τελικά χτίζουν την αληθινή ασφάλεια για όλους.
Αυτές είναι οι γραμμές που χωρίζουν τα δύο αντιπαρατιθέμενα σχέδια για τη χώρα και ανάμεσα σε αυτές θα κάνει ο λαός την επιλογή του στις 7 του Ιούλη. Το δικό μας χρέος είναι να ανοιχτούμε στην κοινωνία, να μιλήσουμε με τον κόσμο, να συζητήσουμε, να εξηγήσουμε και κυρίως να ακούσουμε τις δικές του αγωνίες. Έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε κτήμα του λαού, τόσο τη δουλειά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη φάση της διακυβέρνησης της χώρας,  μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες και στον τομέα της ασφάλειας, όσο και την πρόταση μας για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας, τώρα που έχουμε καταφέρει επιτέλους να πάρουμε πίσω τις τύχες του τόπου μας στα χέρια μας. 





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια