Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι είναι η υπέρταση λευκής μπλούζας και πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου;



Φοβάστε κάθε φορά που είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας με αποτέλεσμα η αρτηριακή σας πίεση να ανεβαίνει όταν βρίσκεστε στο ιατρείο;

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να παίρνετε στα σοβαρά αυτές τις τιμές.

Η έρευνα όρισε ως «υπέρταση της λευκής μπλούζας» τις αυξημένες τιμές στο γραφείο του γιατρού, σε συνδυασμό με φυσιολογικές τιμές οπουδήποτε αλλού και οι οποίες μπορεί να συνδέονται με υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Τα άτομα που είχαν υπέρταση της λευκής μπλούζας και δεν ακολουθούσαν θεραπεία, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό συγκριτικά με τα άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Οι πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού ήταν επίσης 33% υψηλότερες για όσους ανέβαζαν πίεση κατά την επίσκεψη στο γιατρό. Ο κίνδυνος να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία ήταν επίσης αυξημένος κατά 33% σε σύγκριση με τα άτομα που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την αρτηριακή τους πίεση.

«Οι άνθρωποι με υπέρταση λευκής μπλούζας μπορεί να μην παρακολουθούνται τακτικά και να αισθάνονται ότι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας δρ Jordana Cohen, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Η Cohen είπε ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης εκτός ιατρείου. Υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση θεωρείται οποιαδήποτε τιμή πάνω από 130/80.

«Μάθετε τις τιμές της αρτηριακής σας πίεσης και τον επιθυμητό στόχο. Μάθετε πώς να μετράτε μόνοι σας σωστά την πίεσή σας. Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να έχουν ένα πιεσόμετρο στο σπίτι, ακόμη και αν δεν το έχει συστήσει ο γιατρός τους» είπε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Annals of Internal Medicine».


Πηγή: onmed.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια