Πώς μας βοηθάει το νερό στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος;Το νερό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς ο οργανισμός μας το έχει απόλυτη ανάγκη για να λειτουργήσει.

Είναι ένα ρόφημα χωρίς θερμίδες, χωρίς λιπαρά και χωρίς χοληστερόλη. Μπορούμε να πιούμε όσο θέλουμε χωρίς να ανησυχούμε για τις υπερβολές ή μήπως χαλάσει η δίαιτά μας.

Η κατανάλωση νερού μάς δίνει το αίσθημα της πληρότητας ανάμεσα στα γεύματα. Μπορούμε να πιούμε ένα ποτήρι νερό όταν πεινάσουμε απρόσμενα. Αν περιμένουμε λίγα λεπτά θα διαπιστώσουμε ότι πιθανότερα ήμασταν διψασμένοι και όχι πεινασμένοι. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσουμε αρκετές θερμίδες.

Μικρή έρευνα που παρουσιάστηκε στην American Chemical Society, έδειξε ότι η κατανάλωση δύο ποτηριών νερού μεταξύ των γευμάτων προκαλεί μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά 75 έως 90 σε κάθε γεύμα. Αν τρώμε τρία γεύματα την ημέρα μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να γλιτώσουμε έως και 270 θερμίδες ημερησίως. Αν έχουμε μεγάλη επιθυμία για το αγαπημένο μας γλυκό χυμό ή ποτό, μπορούμε να γεμίσουμε με αυτόν το μισό ποτήρι και να συμπληρώσουμε με νερό. Έτσι θα γλιτώσουμε τουλάχιστον τις μισές θερμίδες και θα έχουμε και τη γεύση που μας αρέσει. Αν δεν μας αρέσει να πίνουμε νερό γιατί είναι άγευστο, μπορούμε να στύψουμε μια φέτα λεμόνι ή lime στο ποτήρι.

Ένα καλά υδατωμένο σώμα, είναι ένα υγιές σώμα. Παραπάνω από το μισό του σώματός μας αποτελείται από νερό και χάνουμε αρκετό από αυτό καθημερινά με τον ιδρώτα, την ούρηση και το μεταβολισμό. Αν δεν το αναπληρώνουμε, μπορεί εύκολα να αφυδατωθούμε. Τα οστά και οι μύες περιέχουν σημαντικές ποσότητες νερού και αν δεν ενυδατώνονται σωστά, δεν μπορούν και να λειτουργήσουν σωστά. Αυτό σημαίνει ότι η άσκησή μας θα είναι λιγότερο αποτελεσματική και θα κουραστούμε πολύ πιο εύκολα. Το αφυδατωμένο σώμα παρακρατεί νερό γιατί δεν γνωρίζει πότε θα ενυδατωθεί πάλι. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του βάρους που προέρχεται από το νερό. Αν το σώμα μας ενυδατώνεται κανονικά, θα έχει όλο το νερό που χρειάζεται και θα απαλλάσσεται από το υπερβάλλον.

Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των τροφών. Αν δεν παρέχουμε στον οργανισμό μας αρκετό νερό, αυτός χάνει την ικανότητά του να μεταβολίζει. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», αναφέρει ότι αυξάνοντας την κατανάλωση νερού κατά 1,5 λίτρο την ημέρα, μπορούμε να έχουμε απώλεια βάρους δύο κιλών ετησίως χωρίς να αλλάξουμε τίποτε άλλο στη διατροφή μας.


Πηγή: itrofi.gr