Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιες τροφές προκαλούν κατακράτηση υγρών;


Η υπερβολική συσσώρευση υγρού στο κυκλοφορικό σύστημα, τους ιστούς, δηλαδή, του σώματος ονομάζεται κατακράτηση υγρών.

Αν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας, όπως καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Μερικοί από τους πιο συχνούς είναι: προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, ορμονικές μεταβολές, κακή κυκλοφορία του αίματος, λήψη φαρμάκων, μειωμένη πρόσληψη νερού και αυξημένη πρόσληψη αλατιού.

Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί της Mayo Clinic επισημαίνουν ότι όσοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών, καλό είναι να μη βάζουν αλάτι στο φαγητό. Έτσι αντί για αλάτι χρησιμοποιήστε μυρωδικά και μπαχαρικά για να νοστιμίσετε το φαγητό. Επίσης αποφύγετε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως είναι τα καπνιστά κρέατα, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, το μπέικον, οι ξηροί καρποί, τα τουρσιά, η κέτσαπ, η μουστάρδα, οι σάλτσες, ο τόνος, οι κύβοι, οι διάφοροι έτοιμοι ζωμοί και τα σνακ όπως τα πατατάκια και το ποπ-κορν. Γενικά τα τρόφιμα με συντηρητικά, συσκευασμένα ή επεξεργασμένα είναι κατά κανόνα πλούσια σε αλάτι ή σε νάτριο.

Η αντίληψη ότι η περιορισμένη πρόσληψη νερού είναι τρόπος για να μην κάνει ένας οργανισμός κατακράτηση υγρών είναι λανθασμένη. Εάν η κατανάλωση νερού είναι μειωμένη, ο οργανισμός αντιδρά με την κατακράτηση περισσότερου νερού από αυτό που έχει ήδη. Πρέπει να πίνετε τουλάχιστον ενάμιση με δύο λίτρα νερό την ημέρα.

Συνιστάται να καταναλώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε κάλιο προκειμένου να εξασφαλιστεί καλή ισορροπία της αντλίας καλίου- νατρίου. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η πατάτα, το ρύζι, το πορτοκάλι, η μπανάνα, το πεπόνι, το καρπούζι, τα σύκα, τα δαμάσκηνα, η ντομάτα και τα όσπρια.

Αποφύγετε γλυκά και γενικότερα τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης, ενώ αντίθετα θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε νερό και κάποια έχουν διουρητική δράση (περίπου 90%).


Πηγή: healthreport.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια