Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για την καρδιά του μωρού από την ελλιπή διατροφή της εγκυμονούσας;



Πολύ ζωτική σημασίας είναι η ποιότητα της διατροφής της μέλλουσας μητέρας για τη διάρκεια ζωής του μωρού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε μπαμπουίνους, έδειξε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που υποσιτίζονταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιθανότερο να υποφέρουν από πρόωρη γήρανση της καρδιάς και γενικότερη ευπάθεια των οργάνων.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την υγεία της καρδιάς μωρών μπαμπουίνων των οποίων οι μητέρες είχαν σκόπιμα υποσιτισθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Βρήκαν ότι οι καρδιές των μπαμπουίνων που γεννήθηκαν από τις μητέρες αυτές, διέφεραν σημαντικά από εκείνες που τρέφονταν κανονικά. Οι καρδιές τους ήταν γενικά παραμορφωμένες, λιγότερο αποτελεσματικές στην άντληση του αίματος μέσα από τους θαλάμους της καρδιάς αλλά και σε όλο το υπόλοιπο του σώματος.  Φάνηκε επίσης να γερνά γρηγορότερα.

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι πολλές από αυτές τις αλλαγές γινόντουσαν εμφανείς όταν οι μπαμπουίνοι είχαν φτάσει πια στα πέμπτα τους γενέθλια, κάτι που ισοδυναμεί με την ηλικία των 20 ετών ενός ανθρώπου, δείχνοντας πόσο μπορούν να διαρκέσουν τα αποτελέσματα μιας κακής προγεννητικής διατροφής. Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Journal of Phycology».

«Η υγεία των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι θεμελιώδους σημασίας για την υγεία της ζωής των μωρών τους», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Peter Nathanielsz στο Πανεπιστήμιο του Wyoming. Και πρόσθεσε ότι η «κοινωνία πρέπει να δώσει προσοχή στη βελτίωση της διατροφής των γυναικών πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποτρέψει αυτά τα δυσμενή αποτελέσματα στα μωρά».

Ο Nathanielsz και η ομάδα του επέλεξε να διεξάγει την έρευνα στους μπαμπουίνους δεδομένου ότι είναι το ζώο του οποίου η καρδιά μοιάζει περισσότερο με του ανθρώπου, ιδιαίτερα στο πώς αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό το είδος του ελεγχόμενου πειράματος, ενώ είναι σε θέση να αποδείξει σαφώς μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της διατροφής της μητέρας και της υγείας της καρδιάς του μωρού αργότερα στη ζωή του, δεν θα μπορούσε να γίνει σε ανθρώπους για προφανείς λόγους ηθικής.

Οι υποσιτιζόμενοι μπαμπουίνοι είχαν ακολουθήσει ένα διαιτολόγιο 30% μειωμένο διατροφικά από τους άλλους, φθάνοντας σχεδόν το είδος του υποσιτισμού που πολλές γυναίκες μητέρες, δυστυχώς, βιώνουν κυρίως στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Η ομάδα στη συνέχεια ανέλυε τακτικά τις καρδιές των απογόνων των μπαμπουίνων καθώς μεγάλωναν χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία.

Σύμφωνα με το Nathanielsz, το είδος των αλλαγών που παρατηρήθηκε στις καρδιές των ζώων, θα επιφέρει αναμφίβολα μεγαλύτερους κινδύνους χρόνιων προβλημάτων υγείας στους ανθρώπους, όπως η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο διαβήτης. Πολυάριθμες, άλλωστε, μέχρι τώρα έρευνες σε ανθρώπους έχουν συστηματικά δείξει ότι η φτώχεια, ο υποσιτισμός και η κακή υγεία είναι τελικά συνυφασμένα το ένα με το άλλο. Με την καλύτερη, όμως, κατανόηση των ακριβών επιπτώσεων της διατροφής της μητέρας στη μελλοντική υγεία της καρδιάς των παιδιών της, η ομάδα του Nathanielsz ελπίζει ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να παρεμβαίνουν από νωρίς στη διαμόρφωση της ζωής ή και προγεννητικά  για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της γήρανσης της καρδιάς σε ευάλωτες ομάδες παιδιών.


Πηγή: itrofi.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια