Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί έκλεισαν επ’ αόριστον τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια;



Επ’ αόριστον έκλεισαν χθες τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία ιατρική διαγνωστική εξέταση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής, τα εργαστήρια θα παραμείνουν ανοικτά τις απογευματινές ώρες όλης της εβδομάδας, προκειμένου να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί. Θα λειτουργούν, δηλαδή, από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, ευρισκόμενοι σε αποχή από τα λοιπά καθήκοντά τους.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ).

Σε μία ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπίσει την προεκλογική αυτή κρίση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καλέσει σήμερα σε συνάντηση το συντονιστικό όργανο των γιατρών. Είχε προηγηθεί συνάντηση την προηγούμενη Τρίτη, με αντικείμενο την εξεύρεση λύσης για το θέμα της υποχρεωτικής επιστροφής (clawback). Οι γιατροί είχαν ζητήσει να βρεθεί τρόπος συμψηφισμού του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 με αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, όπως τα έσοδα που έχει συγκεντρώσει από την εξυπηρέτηση των Ευρωπαίων πολιτών για υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, τα οποία ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο, προτείνοντας ανακατανομές ποσών εντός του υπάρχοντος «κλειστού» προϋπολογισμού.

Αμετακίνητοι

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, οι γιατροί εκτίμησαν πως δεν αντιμετωπίζονται τα επείγοντα προβλήματα βιωσιμότητας του εργαστηριακού και κλινικοεργαστηριακού τομέα, παραμένοντας αμετακίνητοι στην απόφασή τους για κινητοποιήσεις επ’ αόριστον.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν δυναμικά στην απεργιακή κινητοποίηση, με το προεδρείο του να κάνει λόγο για μάχη για την αξιοπρέπεια, την επαγγελματική επιβίωση του κλάδου και τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας Υγείας για τον ασθενή.

Οι μεγάλοι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν καλέσει τα μέλη τους να τους εξουσιοδοτήσουν, προκειμένου να καταγγελθεί η όποια σύμβασης για εκτέλεση παρακλινικών εξετάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και να γίνει διαπραγμάτευση και συμφωνία νέων όρων συλλογικής σύμβασης χωρίς clawback.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας, όποιος πολίτης επιθυμεί να εκτελέσει ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις, θα πρέπει να απευθύνεται στις Δημόσιες Δομές.


Πηγή: iatronet.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια