Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποια φρούτα δεν πρέπει να βάζετε στο ψυγείο και γιατί;



Πολλά και διαφορετικά φρούτα έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν την αγορά, καθώς το καλοκαίρι έχει κάνει την εμφάνισή του.

Εσείς, όμως, τα αποθηκεύεται σωστά;

Για να μην καταλήξετε να πετάξετε τα αγαπημένα σας φρούτα, ανακαλύψτε τον τρόπο για να τα αποθηκεύεται σωστά.

Λίγα λόγια για την ωρίμανση των φρούτων

Αναλογιστείτε πως για όσο διάστημα τα φρούτα βρίσκονται ακόμη «στο δέντρο», οι καρποί τροφοδοτούνται συνεχώς με φυσικά ένζυμα και θρεπτικά συστατικά που συμμετέχουν στην ωρίμανσή τους, εξηγεί η Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτές τις ουσίες ωρίμανσης, ξεχωρίζει το αιθυλένιο. Το τελευταίο αποτελεί το φυσικό αέριο που «πυροδοτεί» το μεγάλωμα των φρούτων. Όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής, ορισμένα από αυτά σταματούν να παράγουν αιθυλένιο, συνεπώς και να ωριμάζουν. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν κάποια που συνεχίζουν να αξιοποιούν τη δράση του αιθυλενίου και συγκαταλέγονται στους κλιμακτηριακούς καρπούς. Δηλαδή συνεχίζουν να ωριμάζουν και αφού τα αγοράσετε!
  1. Κλιμακτηριακοί καρποί: Μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, αβοκάντο, μπανάνες.
  2. Μη κλιμακτηριακοί καρποί: Εσπεριδοειδή, κεράσια, φράουλες, σταφύλια, πεπόνι, καρπούζι, ρόδι.

Αβοκάντο

Αφήστε τα αβοκάντο να ωριμάσουν σε μία χάρτινη σακούλα, όπως αυτές που θα βρείτε σε κάθε ελληνικό μανάβικο. Εάν τοποθετήσετε το αβοκάντο στο ψυγείο, ενδέχεται να διακόψετε τη φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσής του, καταστρέφοντας την υφή και τη γεύση του. Μόλις φτάσει στο μέγιστο της ωρίμανσής του, τότε μπορείτε να παρατείνετε για μερικές ημέρες τη διάρκεια ζωής του τοποθετώντας το στο ψυγείο.

Μπανάνες

Όπως και τα αβοκάντο, οι «κλημακτιριακές» μπανάνες ωριμάζουν καλύτερα στη φρουτιέρα! Δηλαδή είναι μύθος πως βάζοντάς τες στο ψυγείο παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους, επισημαίνει η κ. Παπαϊωάννου. Πριν πετάξετε τις «μαυρισμένες» μπανάνες, μπορείτε να τις τοποθετήσετε για μία ή δύο μέρες στο ψυγείο.

Κεράσια

Τα κεράσια, όπως και άλλα πυρηνόκαρπα φρούτα, που έχουν κουκούτσι στο κέντρο, δεν χρειάζονται ψυγείο. Το πιθανότερο είναι πως οι χαμηλές θερμοκρασίες τα «αφυδατώνουν» και τελικά δεν τα απολαμβάνετε τόσο ζουμερά! Προτιμήστε να τα διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το πολύ φως. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.


Ντομάτες

Εάν και την απολαμβάνουμε στη σαλάτα, η ντομάτα αποτελεί ένα γνήσιο φρούτο! Εάν την αποθηκεύσετε στο ψυγείο, η φλούδα και η σάρκα της θα μαλακώσουν. Αντιθέτως, εάν την αφήσετε να ωριμάσει κοντά σε φως, για παράδειγμα στο παράθυρο της κουζίνας, τα αρώματα και οι γεύσεις της θα σας ανταμείψουν!

Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπ φρουτ και τα λοιπά εσπεριδοειδή φρούτα δεν χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες για να συντηρηθούν. Εάν, όμως, προτιμάτε να απολαμβάνετε τα πορτοκάλια σας δροσερά, τότε, αναφέρει η κ. Παπαϊωάννου, δεν απαγορεύεται να τα φυλάξετε στα ειδικά συρτάρια του ψυγείου!

Ανανάς

Ο τροπικός ανανάς δεν χρειάζεται ψυγείο! Παρότι δεν ωριμάζει άλλο μετά τη συγκομιδή από το δέντρο, δεν θα καταφέρετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του εάν τον φυλάξετε στο ψυγείο. Συνεπώς, πριν τον κόψετε μπορείτε κάλλιστα να τον διατηρήσετε σε ένα σκιερό μέρος της κουζίνας.

Μερικές ακόμη χρήσιμες συμβουλές
  1. Αποφύγετε την αποθήκευση κλιμακτηριακών φρούτων στην ίδια σακούλα ή ράφι με οποιοδήποτε άλλο λαχανικό ή φρούτο, καθώς επιταχύνουν την ωρίμανσή τους.
  2. Για την αποθήκευση των ζαρζαβατικών χρησιμοποιείστε σακούλες που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα.
  3. Προτιμήστε να μην πλύνετε τα φρούτα πριν έρθει η ώρα να τα καταναλώσετε.

Εάν σας αρέσουν τα φρούτα δροσερά, τοποθετήστε τα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μερικά λεπτά πριν τα καταναλώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα σερβίρετε σε ένα μπολ με παγάκια. Εάν κόψετε τα φρούτα, τότε φυλάξτε τα καλά σκεπασμένα στο ψυγείο για μερικές ώρες.


Πηγή: healthview.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια