Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Άφαντος ο επικίνδυνος κακοποιός «Τίτι» που δραπέτευσε από το Μεταγωγών


Τα όσα διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, 3 Ιουνίου, στη Διεύθυνση Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Τέσσερις
εξαιρετικά επικίνδυνοι Αλβανοί κακοποιοί δραπέτευσαν, αφού έδεσαν με χειροπέδες δύο αστυνομικούς, άρπαξαν δύο υπηρεσιακά όπλα, οδήγησαν περιπολικό μέχρι την κεντρική είσοδο και επιχείρησαν να διαφύγουν με αυτό. Ο πιο επικίνδυνος αυτών παραμένει ασύλληπτος.  Το ethnos.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας όχι μόνο άγνωστες πτυχές από την υπόθεση - φιάσκο, αλλά και στοιχεία που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται και μεταφέρονται σε όλη τη χώρα εγκληματίες που αποτελούν μεγάλο δημόσιο κίνδυνο.  
Οι τέσσερις κακοποιοί φέρονται να ενορχήστρωσαν το σχέδιο για την ελευθερία τους, δημιουργώντας αυτοσχέδια μαχαίρια από τις προστατευτικές λάμες από τις λάμπες φθορίου εντός του κρατητηρίου. Γιατί, όμως, οι τρεις σεσημασμένοι που ήταν στην ίδια ομάδα η οποία προκάλεσε επεισόδια τη νύχτα των ευρωεκλογών στον Κορυδαλλό βρίσκονταν στο ίδιο κελί; Αυτό είναι το πρώτο φάουλ των αστυνομικών που χειρίστηκαν την περίπτωσή τους. Το δεύτερο είναι η απόφαση του δεσμοφύλακα να ανοίξει την πόρτα ασφαλείας και όχι να πάει ο ίδιος να ψάξει στον σάκο για το υποτιθέμενο φάρμακο. Από εκεί και πέρα όσα εκτυλίχθηκαν ανέδειξαν για ακόμη μία φορά τις σοβαρές ελλείψεις της ΕΛ.ΑΣ.
«Με τις υπάρχουσες συνθήκες θα έπρεπε να έχουμε μία απόδραση την εβδομάδα», σχολιάζει σχετικά υψηλόβαθμος αστυνομικός, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, υπογραμμίζοντας ότι για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη ένορκη διοικητική εξέταση και οι ευθύνες που πρέπει θα αποδοθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες η οργανική δύναμη της Διεύθυνσης Μεταγωγών είναι 469 άτομα και η υπάρχουσα μόλις 160 άτομα. Περίπου 80 με 85 αστυνομικοί μετακινούνται με δεκαήμερη απόσπαση από άλλες υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών στα δικαστήρια και γύρω στους 65 για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της υπηρεσίας.  Η Διεύθυνση Μεταγωγών έχει ως αρμοδιότητα την μεταγωγή των κρατουμένων σε όλη την επικράτεια και την τήρηση τάξης στα δικαστήρια.   Σε καθημερινή βάση πρέπει να καλύψει με προσωπικό της, 25 με 30 αίθουσες στο Εφετείο, 20 με 25 στην Ευελπίδων και 7 ή 8 αίθουσες στα δικαστήρια Πειραιά. 
Σε αριθμούς αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκονται δύο αστυνομικοί ανά αίθουσα εφόσον δεν υπάρχει κρατούμενος, γιατί αν υπάρχει ο αριθμός αυξάνεται. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές λόγω των ελλείψεων με τη βία υπάρχει ένας αστυνομικός σε κάθε αίθουσα, ενώ παρά τις «ενισχύσεις» με προσωρινές αποσπάσεις η υπηρεσία λειτουργεί με το 50% του προβλεπόμενου δυναμικού της. Όσοι υπηρετούν στην συγκεκριμένη διεύθυνση είναι, μεταξύ άλλων, υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν τακτικές μεταγωγές από καταστήματα κράτησης όλης της χώρας από Δευτέρα έως Πέμπτη στη χερσαία Ελλάδα και τις υπόλοιπες ημέρες έως Κυριακή στα νησιά. «Κάθε κλούβα έχει 28 κρατούμενους και θα έπρεπε να τους συνοδεύουν 6 αστυνομικοί, ένας επικεφαλής και δύο οδηγοί, αλλά και να τους ακολουθεί ένα περιπολικό με δύο αστυνομικούς. 
«Αυτό γινόταν πριν χρόνια. Τώρα μέσα στην κλούβα είναι όλοι, μαζί με τον έναν πλέον οδηγό και τον επικεφαλής το προσωπικό αριθμεί τα έξι άτομα, ενώ το περιπολικό συνοδείας "καταργήθηκε"», σημειώνει αστυνομικός που υπηρετεί στη Διεύθυνση Μεταγωγών.  Και προσθέτει: «Οι μεταγωγές αυτές γίνονται με εισαγγελικές παραγγελίες, άρα δεν μπορούμε ν’ αρνηθούμε την εκτέλεση τους, οπότε τις πραγματοποιούμε με λιγότερα άτομα και αυξημένο τον κίνδυνο απόδρασης, πέρα από την εξουθένωση του προσωπικού. Σε όλους οφείλονται γύρω στα δέκα ρεπό, ενώ η καθαριότητα είναι ανύπαρκτη και εκτός από το ότι ο κάθε ένας δουλεύει για τρεις, καθαρίζουμε και μόνοι μας ό,τι μπορούμε. Δουλεύουμε σε έναν πραγματικά βρώμικο χώρο, ντροπή για να στεγάζει αστυνομικούς και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία». 
Τη μοιραία νύχτα τρεις αστυνομικοί ήταν επιφορτισμένοι με την φύλαξη 24 κρατουμένων. Σύμφωνα με την αναφορά της Αστυνομίας την οποία αποκάλυψε το «Έθνος» οι τέσσερις δραπέτες «κρατούνταν στην πτέρυγα Δ3 για λόγους ασφαλείας». Ο πρώτος συνελήφθη μέσα στην πρώτη ώρα και ο δεύτερος το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Βρέθηκε τραυματισμένος στο πόδι και έκτοτε νοσηλεύεται φρουρούμενος στο «Γεννηματάς». O τρίτος συνελήφθη τέσσερις ημέρες αργότερα στη Νέα Σμύρνη, ενώ ο τέταρτος που είναι και ο πιο επικίνδυνος παραμένει ασύλληπτος. Πρόκειται για τον περιβόητο «Τίτι» που το 2012 δεν δίστασε να δολοφονήσει εν ψυχρώ νεαρό σεφ στην Καισαριανή στην προσπάθεια του μαζί με συνεργούς του να κλέψουν το αυτοκίνητο του από την πυλωτή της πολυκατοικίας του. Ο ίδιος και η ομάδα του, μάλιστα, είχαν φτάσει μέχρι και στο σημείο να ρίξουν χειροβομβίδα εναντίον αστυνομικών που τους καταδίωκαν, προκειμένου να διαφύγουν.
«Ακόμα και στην απόδραση το ό,τι δεν έγινε μακελειό ήταν γιατί οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν ενήργησαν ψύχραιμα. Δεν αντιμετωπίζεται εύκολα η απειλή όπλου από κακοποιό που είναι μέσα για ανθρωποκτονίες. Όσο εύκολο κι αν νομίζουν κάποιοι ότι είναι το να τον σταματήσεις ή να τον αφοπλίσεις», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.  Μόλις λίγες ημέρες πριν από την κινηματογραφική απόδραση όλη η διεύθυνση είχε συγκλονιστεί από την αυτοκτονία ενός 30χρονου συναδέλφου τους, που κρεμάστηκε με σκοινί από την ντουλάπα του σπιτιού του στο Αιγάλεω. «Δεν μπορώ να αντιμετωπίσω την πίεση της δουλειάς. Ξέρω ότι δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Συγχωρήστε με αν έχω κάνει κάποιο λάθος ή παράλειψη», έγραφε στο σημείωμα που άφησε πίσω του, αποχαιρετώντας έναν προς έναν κάθε φίλο και συνεργάτη του.
Την ίδια ημέρα όπου ο νεαρός αστυνομικός βρέθηκε νεκρός, κλούβα του Μεταγωγών ανετράπη στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου. Συνολικά 13 άτομα, επτά αστυνομικοί και έξι κρατούμενοι διακομίσθηκαν στο γενικό νοσοκομείο Κορίνθου, ενώ ανάμεσά τους ήταν και ο 43χρονος που προφυλακίστηκε μετά τον θάνατο της 14χρονης μαθήτριας στο Μοσχάτο. «Τα οχήματα θα έπρεπε όλα να βγουν ακατάλληλα και επικίνδυνα. Η κλούβα αναποδογύρισε γιατί έσκασε το λάστιχο», τονίζουν αστυνομικές πηγές.
Στις Αρχές του έτους τα αρνητικά φώτα της δημοσιότητας έπεσαν και πάλι στην ίδια υπηρεσία, όταν έξι κρατούμενοι κατάφεραν να δραπετεύσουν από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου στην Πέτρου Ράλλη κάτω από τη μύτη των αστυνομικών. Έκοψαν με άγνωστο τρόπο τα κάγκελα του κρατητηρίου και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ως αυτοσχέδια σκοινιά κουβέρτες τις οποίες, αφού τις έδεσαν μεταξύ τους, τις πέταξαν από το παράθυρο για να διαφύγουν. Κατά την απόδρασή τους έγιναν αντιληπτοί από αξιωματικό τον οποίο χτύπησαν και χρειάστηκε να διακομισθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια