Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έχετε πιθανότητες να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου;



Περισσότερες πιθανότητες να μείνει έγκυος μία γυναίκα έχει όταν βρίσκεται στο μέσο του εμμηνορροϊκού κύκλου, φάση η οποία ονομάζεται γόνιμες ημέρες.

Στη φάση αυτή η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο σε μια διαδικασία που ονομάζεται ωορρηξία. Το ωάριο μετά ταξιδεύει στη μήτρα, όπου μπορεί να το γονιμοποιήσει ένα σπερματοζωάριο.

Ο  μέσος έμμηνος κύκλος είναι 28 ημέρες. Ο έμμηνος κύκλος είναι ο χρόνος μεταξύ της πρώτης ημέρας μιας περιόδου και της πρώτης ημέρας της επόμενης περιόδου. Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει 7-19 ημέρες μετά τη λήξη της περιόδου. Το ωάριο μπορεί να επιβιώσει μόνο για 12-24 ώρες μετά την ωορρηξία. Για το λόγο αυτό, πρέπει να συναντήσει ένα κύτταρο σπερματοζωαρίων αυτήν την περίοδο για να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη.

Μία γυναίκα είναι πιο πιθανό να μείνει έγκυος αν έχει σεξουαλική επαφή τρεις ημέρες πριν και μέχρι την ημέρα της ωορρηξίας.

Οι πιθανότητες να μείνει έγκυος μία γυναίκα πριν και μετά τις γόνιμες μέρες είναι πολύ χαμηλότερες, αλλά είναι ακόμα πιθανό και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως είναι:
  • ο εμμηνορρυσιακός κύκλος της γυναίκας
  • οι μηνιαίες διαφορές στο χρονισμό της ωορρηξίας
  • πόσο καιρό το σπέρμα παραμένει ζωντανό μέσα στο σώμα της γυναίκας

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος εξακολουθεί να είναι «κανονικός» εάν η περίοδος έρχεται κάθε 24-38 ημέρες, έτσι η διάρκεια του κύκλου ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των γυναικών. Η μεγάλη διακύμανση της διάρκειας του εμμηνορρυσιακού κύκλου και η χρονική στιγμή της ωορρηξίας δυσκολεύει τη γυναίκα να καταλάβει τη γόνιμη περίοδο. Επιπλέον, τα σπερματοζωάρια μπορεί να ζήσουν για 3-5 ημέρες μέσα στο σώμα μίας γυναίκας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μείνει έγκυος ακόμη και αν έχει σεξουαλική επαφή πέντε ημέρες πριν την ωορρηξία.

Μερικοί ερευνητές προτείνουν ότι η σεξουαλική επαφή την ημέρα πριν την ωορρηξία δίνει τις ίδιες πιθανότητες με το να μείνει έγκυος μέσω πολλών επαφών καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, το σώμα μίας γυναίκας απορρίπτει αίμα, ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο και ιστό από το τοίχωμα της μήτρας. Η γυναίκα συνήθως αιμορραγεί για περίπου πέντε ημέρες, αν και είναι πολύ συχνό φαινόμενο να αιμορραγεί για βραχύτερες ή μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Έτσι, αν και είναι πιθανό να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου, δεν συνηθίζεται.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος πριν ή μετά την περίοδό σας;

Οι γιατροί γενικά συμφωνούν ότι οι γυναίκες δεν είναι πιθανό να μείνουν έγκυες τις ημέρες πριν την περίοδο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ο κύκλος είναι σταθερός στις 28 ημέρες. Ωστόσο, δεδομένης της ρευστής φύσης των γόνιμων ημερών, οι γυναίκες που δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυες, θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντισύλληψη εκείνες τις ημέρες.

Τα σπερματοζωάρια μπορούν να γονιμοποιήσουν μόνο ένα ωάριο μέσα σε μία γόνιμη ημέρα μετά την ωορρηξία. Εάν κάποια ξέρει πότε έχει ωορρηξία και μετράει ημέρες από αυτήν, δεν θα πρέπει να είναι πλέον σε θέση να μείνει έγκυος πριν από την επόμενη περίοδο.

Ωστόσο, είναι πιθανό μια γυναίκα να μείνει έγκυος, αμέσως μετά την περίοδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα σπερματοζωάρια μπορούν ακόμα να γονιμοποιήσουν τα ωάρια 3-5 ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή.

Ποιες μέρες μπορείτε να μείνετε έγκυος;

Η γόνιμη ημέρα (ή ημέρες) εμφανίζεται συνήθως στη μέση του κύκλου. Αυτό το παράθυρο διαρκεί μερικές ημέρες πριν από την ωορρηξία και τελειώνει μία ημέρα μετά την ωορρηξία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι πιο εύκολο για μια γυναίκα να μείνει έγκυος.


Η παρακολούθηση της ωορρηξίας μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για γυναίκες που ενδιαφέρονται να μείνουν έγκυες. Ωστόσο, παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες ωοθυλακούν τακτικά από τη στιγμή που ξεκινά η περίοδος έως την εμμηνόπαυση, η ωορρηξία δεν συμβαίνει πάντα την ίδια μέρα της εβδομάδας κάθε μήνα ή ακόμα και στο ίδιο σημείο του έμμηνου κύκλου κάθε μήνα.

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε μη φυσιολογικούς χρόνους ωορρηξίας και περιόδους:
  1. κάπνισμα
  2. επιπλέον βάρος
  3. ασθένεια
  4. στρες
  5. αλλαγές στον ύπνο και τα ωράρια εργασίας

Οι γυναίκες μπορούν να παρακολουθούν τις ημέρες ωορρηξίας τους χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα εργαλεία:
  • μέσω εφαρμογών στο κινητό
  • λαμβάνοντας τη θερμοκρασία του σώματός τους σε ηρεμία κάθε μέρα και ψάχνοντας για μικρές αυξήσεις που θα μπορούσαν να φανούν
  • παρακολουθώντας τη βλέννα του τραχήλου της μήτρας για αλλαγές που θα έδειχναν ωορρηξία, κάτι που ορισμένες πηγές δείχνουν ότι μπορεί να είναι ο πιο ακριβής δείκτης γονιμότητας


Πηγή: iatronet.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια