Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οφέλη και παρενέργειες από την καθημερινή κατανάλωση καφέ


Αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων είναι ο καφές οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 54% των Αμερικανών άνω των 18 ετών πίνουν κατά μέσο όρο 3,1 φλιτζάνια καφέ καθημερινά.

Τι συμβαίνει στο σώμα όσων δεν μπορούν να αποχωριστούν την αγαπημένη τους συνήθεια;

Δείτε παρακάτω τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους από την καθημερινή κατανάλωση καφέ:
  1. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων παθήσεων: Η μέτρια κατανάλωση καφέ (3-5 φλιτζάνια καθημερινά), συνδέεται με μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες, αλλά και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, νόσου του Πάρκινσον, άνοιας, κίρρωσης του ήπατος και ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του ήπατος και του ενδομητρίου. Για να αποκομίσετε τα οφέλη, όμως, είναι σημαντικό να πίνετε σκέτο καφέ, χωρίς ζάχαρη, γάλα, κρέμα κλπ.
  2. Ωφελεί την ψυχική υγεία: Η πρόσληψη καφεΐνης σε μέτριες ποσότητες έχει συσχετιστεί με θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της διανοητικής εγρήγορσης, της αύξησης της προσοχής και της συγκέντρωσης, αλλά και της βελτίωσης της διάθεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και μειώνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας κατά 45%.
  3. Βοηθά στη διατήρηση της μνήμης: Ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν κανείς λαμβάνει ένα χάπι καφεΐνης 200mg -ποσότητα που ισοδυναμεί με αυτήν που υπάρχει σε μια κούπα καφέ- σε μικρό χρονικό διάστημα μετά από μια συνεδρία μάθησης, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά του να θυμάται καλύτερα τις πληροφορίες που μελετούσε νωρίτερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καφεΐνη βοηθά στην εδραίωση των μακροχρόνιων αναμνήσεων στους ανθρώπους.
  4. Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις: Η κατανάλωση καφεΐνης πριν τη γυμναστική, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Journal of Sports Medicine». Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καφεΐνη ενισχύει την ταχύτητα, τη δύναμη, την ισχύ και την αντοχή. Ένας γενικός κανόνας είναι πως δύο φλιτζάνια καφέ περίπου 60 λεπτά πριν από την άσκηση, θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στην πλειονότητα των ανθρώπων.
  5. Νευρικότητα: Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, πανικό, ανήσυχο ύπνο, αϋπνίες, εξάρτηση από την καφεΐνη. Όταν σταματούν την κατανάλωση καφέ, πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν συμπτώματα στέρησης, τα οποία περιλαμβάνουν δυνατούς πονοκεφάλους, κούραση, χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αδυναμία συγκέντρωσης.
  6. Αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης: Όταν ετοιμάζετε τον καφέ σας με «φίλτρο πίεσης» (δοχείο με έμβολο που στο κάτω μέρος έχει ένα μεταλλικό δικτυωτό φίλτρο) επιτρέπετε σε μεγάλη ποσότητα της ουσίας cafestol (η οποία αυξάνει τα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης) να περάσει στο ρόφημα που τελικά πίνετε. Το ίδιο συμβαίνει και όταν πίνετε Espresso, αλλά εκεί η ποσότητα του καφέ είναι αρκετά μικρή ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα. Η καλύτερη λύση είναι ο καφές με απόσταξη από χάρτινο φίλτρο, το οποίο εγκλωβίζει τη μεγαλύτερη ποσότητα της cafestol.
  7. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση: Ο καφές μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, πρόκειται, όμως, συνήθως για παροδική αύξηση που δεν προκαλεί μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.


Πηγή: pentapostagma.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια