Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δηλώσεις για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Γεώργιου Κανέλλου και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου, σχετικά με εξάρθρωση δύο αυτοτελών εγκληματικών οργανώσεων τα μέλη των οποίων διέπρατταν συστηματικά:
  • κλοπές από οχήματα και τροχόσπιτα σε διάφορες περιοχές της χώρας,
  • διαρρήξεις Α.Τ.Μ. τραπεζών με εκρηκτικά στην Αττική και την Επαρχία με την χρήση κλεμμένων Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων
Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Κανέλλος:
Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας,
Θα σας παρουσιάσουμε σήμερα δύο σημαντικές υποθέσεις, που χειρίστηκε με επιτυχία η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Ειδικότερα, η πρώτη υπόθεση, που χειρίστηκε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενης από δύο (2) ομάδες, που διέπρατταν συστηματικά κλοπές από οχήματα και τροχόσπιτα, σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και της περιφέρειας.
Για την αποδόμηση της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε στις 26-6-2019, συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, της Ε.Κ.Α.Μ και της Δ.Α. Μαγνησίας σε διάφορες περιοχές του κέντρου των Αθηνών και στη νήσο Σκιάθο, κατά τη διάρκεια της οποίας διενεργήθηκαν επτά (7) έρευνες σε οικίες και δύο (2) σε καταστήματα και συνελήφθησαν συνολικά οκτώ (8) αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης. Επιπλέον συνελήφθη ημεδαπός, κατηγορούμενος για υπόθαλψη εγκληματία.
Ειδικότερα, και μετά από πολυήμερη και ενδελεχή έρευνα, διαπιστώθηκε η παράλληλη και διαρκής δράση, δύο (2) εγκληματικών ομάδων, κάθε μία από τις οποίες δρούσε ανεξάρτητα από την άλλη, ευρισκόμενες όμως σε συνεννόηση αναφορικά με την δραστηριότητά τους, στη διάπραξη κλοπών από αυτοκίνητα και τροχόσπιτα, κυρίως τουριστών.
Η εγκληματική δραστηριότητα της Α’ ομάδας, διαπιστώνεται τουλάχιστον από τον μήνα Ιούλιο του έτους 2018, ενώ της Β’ ομάδας από τις αρχές του μήνα Ιουνίου του 2019.
Ως προς τον τρόπο δράσης, αρχικά επέλεγαν και σχεδίαζαν την περιοχή και τον χρόνο που θα "χτυπήσουν" και συγκεκριμένα:
  • Σαββατοκύριακα και αργίες , μετέβαιναν ανά εγκληματική ομάδα, και κινούμενοι διαμετρικά αντίθετα, στην περιφέρεια με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπρατταν κλοπές από τροχόσπιτα και αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένα σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού τουριστών σε περιοχές όπως η Γιάλοβα, το Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης και οι Καταρράκτες Χαραυγής στη Μεσσηνία, η Δροσιά, ο Ιππόκαμπος και η Αγία Άννα στην Εύβοια, οι Δελφοί, τα Καμένα Βούρλα και τα Μετέωρα.
  • Καθημερινές , η Α’ Ομάδα, μετέβαινε με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπραττε κλοπές σε εύπορα προάστια της Αττικής όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία, η Αγία Παρασκευή, και η Γλυφάδα, κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων πλησίον χώρων ολιγόλεπτης στάθμευσης οχημάτων. Η δεύτερη Ομάδα, μετέβαινε με δίκυκλα στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως στο Κολωνάκι και στην Πλατεία Συντάγματος και ομοίως διέπραττε κλοπές, στοχοποιώντας πολυτελή και εταιρικά αυτοκίνητα.
Οι διαρρήξεις των οχημάτων γίνονταν κυρίως με χρήση εξειδικευμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (τηλεκοντρόλ) αλλά και με παραβίαση της κλειδαριάς ή με θραύση τζαμιού.
Από το εσωτερικό των αυτοκινήτων αφαιρούσαν χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, πολύτιμα αντικείμενα, τσάντες ακόμα και ολόκληρες βαλίτσες.
Σημειώνεται ότι η κάθε Ομάδα, είχε συγκεκριμένο "συνεργαζόμενο" κλεπταποδόχο, στον οποίο και παρέδιδαν τη λεία τους, έναντι καταβολής χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο στη συνέχεια μοιράζονταν.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν ταυτοποιηθεί εβδομήντα εννέα (79) περιπτώσεις κλοπών, με την αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων ευρώ (120.000) για έκαστη Ομάδα.
Από το πλήθος των ανευρεθέντων και κατασχεθέντων κλοπιμαίων θεωρείται βέβαιη η εμπλοκή τους και σε άλλες όμοιες περιπτώσεις κλοπών.
Κατασχέθηκε πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, αποσκευών και πορτοφολιών δεκάδες διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης διαφόρων κρατών, τηλεκοντρόλ, διαρρηκτικά εργαλεία και το χρηματικό ποσό των -21.660 ευρώ.
Η δεύτερη υπόθεση, που χειρίστηκε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διαρρήξεις Α.Τ.Μ. με χρήση εκρηκτικών, τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια.
Για την αποδόμηση της ανωτέρω εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε χθες (27-6-2019) επιχείρηση, σε Νίκαια, Ασπρόπυργο και Πόρτο Ράφτη, κατά τη διάρκεια της οποίας διενεργήθηκαν έξι (6) έρευνες σε οικίες, μία (1) σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης και μία (1) σε δασική περιοχή κατά την οποία συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης. Επίσης ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο (2) επιπλέον μέλη της οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, η ειδική ομάδα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση των υποθέσεων διαρρήξεων Α.Τ.Μ. με τη χρήση Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κατόρθωσε μετά από συστηματική έρευνα να αποκαλύψει τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο αποκλειστικά στη διάρρηξη Α.Τ.Μ και να ταυτοποιήσει τα μέλη της.
Όπως εξακριβώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης, υπό την καθοδήγηση του αρχηγού, ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους ως φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι και κατοπτεύοντες.
Φρόντιζαν να εξασφαλίσουν τα οχήματα με τα οποία θα μετέβαιναν στο "στοχο", είτε αφαιρώντας οχήματα και παραποιώντας τα χαρακτηριστικά τους είτε χρησιμοποιώντας οχήματα «καθαρά», ιδιοκτησίας συγγενικών τους προσώπων.
Ως προς τον τρόπο δράσης, επέλεγαν Α.Τ.Μ. σε απομακρυσμένα σημεία και σε χώρους που δεν ήταν εγκατεστημένα κλειστά συστήματα εικονοσκόπισης, διενεργούσαν "αυτοψία" στην ευρύτερη περιοχή, σχεδίαζαν διαδρομές διαφυγής και μετέβαιναν πρώτες πρωινές ώρες που η κίνηση είναι μειωμένη.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι διέθεταν ιδιαίτερη τεχνογνωσία στον τρόπο των εκρήξεων.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν πέντε (5) διαρρήξεις και δύο (2) απόπειρες σε Α.Τ.Μ και τέσσερις (4) κλοπές οχημάτων, με τα αφαιρεθέντα χρηματικά ποσά να υπερβαίνουν τις (200.000) ευρώ.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δασική έκταση στο Πόρτο Ράφτη, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο σακίδιο που περιείχε μεταξύ άλλων, τρία (3) μασούρια εκρηκτικής ύλης με προσαρμοσμένο πυροκροτητή και βραδύκαυστο φυτίλι, έτοιμα για χρήση.
Κατασχέθηκαν επίσης τρία (3) αυτοκίνητα και τρείς (3) μοτοσυκλέτες, φυσίγγια, μικροποσότητα κάνναβης και κινητά τηλέφωνα.
Λεπτομέρειες και για τις δύο υποθέσεις θα δοθούν από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:
Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.
Στην πρώτη περίπτωση, όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής πρόκειται για μια υπόθεση που εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και αφορά στην πλήρη εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης -συμμορίας τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από οχήματα και τροχόσπιτα, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της Τετάρτης 26 Ιουνίου 2019, σε περιοχές της Αθήνας καθώς και στη Σκιάθο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ., της Υπηρεσίας Ανάλυσης της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Πληροφοριών, συνελήφθησαν εννιά (9) μέλη της συμμορίας ( 8 αλλοδαποί και ένας ημεδαπός, ηλικίας από 29 έως 62 ετών).
Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης – συμμορία, των, διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατ’ επάγγελμα και συνήθεια και της υπόθαλψης εγκληματία.
Από τη διενεργηθείσα έρευνα και τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση των συλλεχθέντων στοιχείων (ευρήματα, κατασχέσεις, φυσική επιτήρηση, profiling, τεχνητές μέθοδοι κ.λπ.) διακριβώθηκε πλήρως ο τρόπος δράσης της συμμορίας καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τη διακρίνουν.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε η παράλληλη και διαρκής δράση δύο εγκληματικών ομάδων (συμμορίες), κάθε μία από τις οποίες, δρούσε ανεξάρτητα από την άλλη, ευρισκόμενες όμως σε συνεννόηση αναφορικά με τη δραστηριότητά τους.
Αντικείμενο της δράσης τους ήταν η διάπραξη κλοπών από αυτοκίνητα και τροχόσπιτα, με ιδιαίτερη προτίμηση αυτά των τουριστών. Κύριο μέλημά τους ήταν να μην αφήνουν ίχνη παραβίασης, είτε κάνοντας χρήση εξειδικευμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού (τηλεκοντρόλ), είτε με διάρρηξη και παραβίαση κλειδαριάς ή με τη θραύση τζαμιού.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οργανωμένης δράσης τους, ήταν η επιλογή του τομέα και του στόχου δράσης, η οποία δεν γινόταν τυχαία αλλά βάση σχεδίου.
Συγκεκριμένα, σαββατοκύριακα και αργίες, μετέβαιναν στην επαρχία με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπρατταν κλοπές, χωρισμένοι σε ομάδες. Κινούμενοι διαμετρικά αντίθετα, κατέληγαν σε χώρους όπου προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών όπως Καλαμπάκα – Μετέωρα, Καλαμάτα – Γιάλοβα - Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης -Καταρράκτες Χαραυγής, Άμφισσα - Δελφούς, Χαλκίδα - Δροσιά-Ιππόκαμπος - Αγία Άννα, Λαμία - Καμένα Βούρλα.
Αντικείμενο της δράσης τους ήταν κατά βάση τροχόσπιτα και αυτοκίνητα τουριστών, σταθμευμένα προσωρινά σε πολυσύχναστους υπαίθριους χώρους στάθμευσης, από τα οποία αφαιρούσαν ακόμα και ολόκληρες βαλίτσες.
Τις καθημερινές, η πρώτη ομάδα, μετέβαινε με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και διέπραττε κλοπές σε ακριβά - εύπορα προάστια της Αττικής ( κυρίως Μαρούσι, Κηφισιά, Ερυθραία, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Σπάτα ) , κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, συνήθως έξω από πολυκαταστήματα, χώρους εστίασης, κεντρικές πλατείες, πλησίον χώρων ολιγόλεπτης στάθμευσης οχημάτων, ενώ η δεύτερη ομάδα, μετέβαινε με δίκυκλο και διέπραττε κλοπές στο κέντρο των Αθηνών (κυρίως Κολωνάκι, Ακαδημίας, Πλατεία Συντάγματος).
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο στόχος τους ήταν κυρίως οχήματα που πραγματοποιούσαν ολιγόλεπτη στάση και ο ιδιοκτήτης είχε εντός αυτού, τα προσωπικά του αντικείμενα, ενώ η επιλογή γινόταν κυρίως με βάση τον τύπο του οχήματος, εστιάζοντας είτε σε πολυτελή είτε σε εταιρικά αυτοκίνητα και την εμφάνιση του ιδιοκτήτη, επιδιώκοντας την ανεύρεση πολύτιμων αντικειμένων, μεγάλων χρηματικών ποσών, επαγγελματικών σακιδίων ή τσαντών.
Για τις μετακινήσεις τους και με σκοπό να μην κινούν εύκολα υποψίες, αλλά και κυρίως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο επισήμανσης και εντοπισμού, χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα της ίδιας εταιρείας ενοικιάσεως, με ιδιαίτερη προτίμηση σε δύο τύπους αυτοκινήτων.
Σε σχέση με τον τρόπο δράσης (modus operandi) που χρησιμοποιούσαν για την παραβίαση των οχημάτων :
  • προσέγγιζαν το όχημα, πάντα από την πλευρά του συνοδηγού, τη στιγμή που έφθανε στην περιοχή που επιτηρούσαν. Προσποιούμενοι πως μιλούσαν στο τηλέφωνο και έχοντας γυρισμένη την πλάτη τους προς το όχημα, προσπαθούσαν να κρατήσουν την «πετούγια» της πίσω πόρτας πατημένη τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης κλείδωνε το όχημα, ώστε η πόρτα να παραμείνει ανοιχτή,
  • στην δεύτερη περίπτωση, βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από το όχημα και την ώρα που ο οδηγός προσπαθούσε να το κλειδώσει με το «μπουτόν» του κλειδιού του, οι δράστες με τη χρήση δικού τους τηλεκοντρόλ (παρεμβολέα κεντρικού κλειδώματος και συστήματος συναγερμού) που ενεργοποιούσαν ακριβώς τη στιγμή που ο οδηγός πατούσε το δικό του, μπλόκαραν την ασφάλισή του,
  • στην τρίτη περίπτωση, όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες, προχωρούσαν σε διάρρηξη του οχήματος με τη θραύση φινιστρινιού ή με διάρρηξη κλειδαριάς.
Τη λεία τους, την αξιολογούσαν με την επιστροφή στις οικίες τους και ακολούθως επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τους μόνιμους κλεπταποδόχους που χρησιμοποιούσε η συμμορία.
Η κάθε ομάδα, είχε συγκεκριμένο κλεπταποδόχο και μέσω διαδικτυακών εφαρμογών μηνυμάτων, συγκεκριμένο κάθε φορά μέλος, απέστελλε αρχικά φωτογραφίες των κλοπιμαίων και ακολουθούσε συνάντηση όπου παραδίδονταν τα κλεμμένα έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο ακολούθως μοιράζονταν με τα έτερα μέλη της ομάδας.
Όπως προκύπτει από τις ταυτοποιημένες περιπτώσεις κλοπών, η λεία υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ για κάθε ομάδα, καθώς έχοντας διασφαλίσει ευχερή και ασφαλή διάθεση των κλοπιμαίων, τα μέλη τους, επιδίδονταν σε καθημερινή διάπραξη μεγάλου αριθμού κλοπών και συνεχή αναζήτηση θυμάτων.
Κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία της δράσης των μελών και των δύο ομάδων ήταν :
  • Η προσήλωσή τους στο στόχο, δεδομένου ότι επί καθημερινής βάσεως ακολουθούσαν συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας. Όταν αφορούσε την Επαρχία, συναντιόντουσαν και ξεκινούσαν την παράνομη δράση τους νωρίτερα το πρωί, από ότι για την Αττική.
  • Διένυαν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στις πόλεις – στόχους που επέλεγαν.
  • Μετακινούνταν συστηματικά στις πόλεις-στόχους, ανεξαρτήτως συνθηκών, όπως αργίες, απεργίες κ.λπ.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων :
  • 114 διαβατήρια, 31 ταυτότητες, 27 άδειες ικανότητες οδήγησης, 15 άδειες διαμονής, διαφόρων Κρατών και προσώπων,
  • 20.000 ευρώ και 2.000 ελβετικά φράγκα,
  • πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών ( tablet, κινητά κ.λπ.),
  • πλήθος βαλιτσών, τσαντών, σακιδίων διαφόρων τύπων εταιρειών και χρωμάτων, γυαλιών ηλίου και πορτοφολιών,
  • 5 τηλεκοντρόλ - παρεμβολής ηλεκτρονικού κλειδώματος οχημάτων (διαρρηκτικά εργαλεία),
  • υλικά πλαστογράφησης εγγράφων, ειδικά τροποποιημένα ψαλίδια για διαρρήξεις κλειδαριών,
  • δυο (2) αυτοκίνητα και ένα δίκυκλο.
Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση κλοπής από αυτοκίνητο σε πολυσύχναστο σημείο στο κέντρο της Αθήνας, όπου από προσωρινά σταθμευμένο όχημα αφαίρεσαν αντικείμενα αξίας περίπου 120.000 ευρώ.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν ταυτοποιηθεί (79) περιπτώσεις κλοπών από οχήματα και με βάση τα ευρήματα εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά πολύ.
Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Στην δεύτερη περίπτωση, πρόκειται για μια υπόθεση που εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διαρρήξεις Α.Τ.Μ. τραπεζών με εκρηκτικά στην Αττική και την επαρχία, με την χρήση κλεμμένων αυτοκινήτων.
Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της Πέμπτης 27 Ιουνίου 2019, σε περιοχή της Αττικής, συνελήφθησαν δυο (2) ημεδαποί μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 19 και 31 ετών.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία και εξακολούθηση, εκρήξεις κατά συναυτουργία και λοιπές παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, πλαστογραφίες, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, καθώς και παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται, κατηγορούμενοι για τα ίδια αδικήματα, δυο (2) ακόμη άτομα, (40χρονος ημεδαπός και 20χρονος αλλοδαπός), οι ποιοι αναζητούνται, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε (5) διαρρήξεις και δυο (2) απόπειρες σε Α.Τ.Μ., καθώς και τέσσερις (4) κλοπές οχημάτων σε Αττική και Στερεά Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που αφορούν τη Στερεά Ελλάδα η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας συνεργάστηκε προανακριτικά με το Τμήμα Ασφάλειας Λαμίας.
Από την αστυνομική έρευνα και τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση των συλλεχθέντων στοιχείων από ειδική ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τα τέλη του 2018, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση και διέπρατταν με τη χρήση εκρηκτικών υλών, διαρρήξεις Α.Τ.Μ. και κλοπές αυτοκινήτων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Ο τρόπος δράσης (modus operandi) και η μεθοδολογία των δραστών, καταδεικνύει άτομα με ιδιαίτερη τεχνογνωσία στις εκρήξεις και ιδιαίτερη επιμέλεια στην επιλογή του τόπου και του χρόνου των πράξεών τους, καθόσον δρούσαν τις πρώτες πρωινές, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την πιθανότητα να γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενους πολίτες και από τις διωκτικές Αρχές.
Αναλυτικότερα, επέλεγαν Α.Τ.Μ. που ήταν τοποθετημένα είτε σε σημεία που δεν υπήρχαν εγκατεστημένα κλειστά συστήματα βιντεοσκόπησης, είτε σε καταστήματα που ήταν απομακρυσμένα και επομένως εφοδιάζονταν με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, ώστε αφενός να μπορούν να επιχειρήσουν με άνεση, σε συνάρτηση με το χρόνο ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων και αφετέρου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Πριν την «επιχείρηση», μετέβαιναν αρκετές φορές στο σημείο, έλεγχαν όλους τους δρόμους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως εναλλακτικά δρομολόγια διαφυγής, ενώ πραγματοποιούσαν και πολλές διελεύσεις από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να υπολογίσουν την απόστασή του από το σημείο της έκρηξης.
Ακολούθως, την ημέρα που είχαν επιλέξει για να πραγματοποιήσουν την επίθεση και λίγες ώρες πριν την διάπραξή της, διέρχονταν από την περιοχή για να βεβαιωθούν ότι οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες.
Τα μέλη της οργάνωσης είχαν ως «ορμητήριο» οικία στην περιοχή του Ασπροπύργου, ενώ ως «επιχειρησιακά οχήματα», χρησιμοποιούσαν συνήθως κλεμμένα αυτοκίνητα. Για την μετάβασή τους από και προς την περιοχή που βρισκόταν το Α.Τ.Μ., χρησιμοποιούσαν οχήματα που ανήκαν σε άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ή που οι ίδιοι κατείχαν νόμιμα, ώστε να μην κινούν υποψίες.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να επιτύχουν στο μέγιστο βαθμό τον συντονισμό αλλά και τη διασφάλιση της διαφυγής τους, σε περίπτωση που κατέφθαναν στο σημείο Αστυνομικές δυνάμεις, είχαν συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών, τα οποία μετά το τέλος της επιχείρησης κατέστρεφαν.
Αρχηγικό ρόλο της οργάνωσης είχε ημεδαπός ο οποίος αναλάμβανε την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ομάδας και της εκτέλεσης των εγκληματικών ενεργειών, ενώ έχαιρε του σεβασμού των υπόλοιπων μελών, οι οποίοι ήταν και μικρότερης ηλικίας και διατηρούσε συντονιστικό και αναντικατάστατο ρόλο στην οργάνωση.
Τα υπόλοιπα μέλη, ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους ως φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι και κατοπτεύοντες, ενώ φρόντιζαν να εξασφαλίσουν τα οχήματα με τα οποία θα μετέβαιναν και διέπρατταν τις διαρρήξεις σε ΑΤΜ, είτε αφαιρώντας τα και παραποιώντας τα χαρακτηριστικά τους (πινακίδες κυκλοφορίας), είτε χρησιμοποιώντας «καθαρά» οχήματα, ιδιοκτησίας τους ή του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:
  • (3) αυτοκίνητα,
  • (3) μοτοσυκλέτες,
  • μικροποσότητα ινδικής κάνναβης,
  • (2) κινητά τηλέφωνα,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM,
  • πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων,
  • πλήθος φυσιγγίων διαμετρήματος 9mm,
  • κράνος μηχανής και γάντια.
Επιπρόσθετα, σε δασική έκταση σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο ένα σακίδιο, που περιείχε μεταξύ άλλων, τρία (3) μασούρια εκρηκτικής ύλης με προσαρμοσμένο πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι, έτοιμα για χρήση, πινακίδα κυκλοφορίας μοτοσυκλέτας, για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια από το κάτοχό της, καθώς και μία κάρτα SIM.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας.
Φωτογραφίες πρώτης υπόθεσης

Φωτογραφίες δεύτερης  υπόθεσης 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια