Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

''Σε πανικό οι απολογούμενοι νεοναζιστές''

Στη φάση των απολογιών μπήκε από τις 20 Ιούνη η δίκη των νεοναζιστών της ΧΑ, ξεκινώντας από τους κατηγορούμενους νεοναζιστές για τη στυγνή δολοφονία (ανθρωποκτονία, με αυστηρά νομικούς όρους) του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα. Οι κατηγορούμενοι είναι 18, από τους οποίους ο Γ. Ρουπακιάς κατηγορείται για ανθρωποκτονία με πρόθεση, ο Ι. Καζαντζόγλου για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία και οι υπόλοιποι 16 για απλή συνέργεια (ψυχική συνδρομή) σε ανθρωποκτονία. Αυτοί οι 16 νεοναζιστές είναι με αλφαβητική σειρά οι Ι. Αγγος, Α. Αναδιώτης, Γ. Δήμου, Ε. Καλαρίτης, Ι. Κομιανός, Κ. Κορκοβίλης, Α. Μιχάλαρος, Γ. Πατέλης, Σ. Σαντοριναίος, Γ. Σκάλκος, Γ. Σταμπέλος, Γ. Τσακανίκας, Λ. Τσαλίκης, Αθ. Τσόρβας, Ν. Τσόρβας και Α. Χρυσαφίτης.

 

Ολοι οι κατηγορούμενοι νεοναζιστές απουσίαζαν στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας και εκπροσωπούνταν από τους συνηγόρους τους, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η απουσία τους, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που θα εκθέσουμε στη συνέχεια, είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτός κλίματος. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς, μάλιστα, μετά την παρουσία τους στο δικαστήριο την πρώτη μέρα των απολογιών, άρχισαν να απουσιάζουν και απ’ αυτό το στάδιο της δίκης. Οι συνήγοροί τους δικαιολόγησαν την απουσία τους επικαλούμενοι αδυναμία απουσίας από την εργασία τους. Οταν όμως η πρόεδρος του δικαστηρίου επεσήμανε στους υπερασπιστές των νεοναζιστών, ότι το δικαστήριο έχει τον τρόπο να τους υποχρεώσει να έρθουν, τότε οι περισσότεροι άρχισαν να παρουσιάζονται.

 

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρέασαν τους νεοναζιστές κατηγορούμενους με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτός κλίματος και να είναι φοβερά τρακαρισμένοι;

 

Πρώτα απ’ όλα, το άδειασμά τους από τον φίρερ της ΧΑ Μιχαλολιάκο, τόσο στο στάδιο της ανάκρισης όσο και στο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας, όταν αυτός δήλωσε με κυνισμό (ψευδόμενος, φυσικά) ότι καταδικάζει τη βία απ΄ όπου κι αν προέρχεται. Και βέβαια, με την υπερασπιστική γραμμή ότι μέλη της νεοναζιστικής συμμορίας της ΧΑ είναι μόνο τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ όλοι οι άλλοι (δηλαδή και οι 18 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Π. Φύσσα) είναι απλοί υποστηρικτές. Γραμμή με την οποία ο φίρερ και οι βουλευτές του υποστήριζαν ότι δεν μπορεί να έχουν καμιά ποινική ευθύνη για την ανθρωποκτονία. Ο φίρερ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί, μέσω των προσωπικών του μαρτύρων υπεράσπισης, ότι δήθεν έχει κλείσει όλη την τοπική οργάνωση της Νίκαιας!

 

Δεύτερο, η ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε, η οποία απέδειξε, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι η ανθρωποκτονία (δολοφονία) του Π. Φύσσα ήταν έργο της ΧΑ, εκτέλεση συγκεκριμένου σχεδίου, που απορρέει από τη φύση της ως νεοναζιστικής οργάνωσης που ζει και αναπτύσσεται με το έγκλημα.

 

Τρίτο, η παντελής απουσία από το ακροατήριο φίλων και οπαδών του νεοναζιστικού μορφώματος, στο στάδιο αυτό της δίκης, κατά το οποίο οι κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, είναι σαν μια ομάδα να παίζει στο γήπεδό της χωρίς θεατές. Η απουσία μελών και οπαδών της ΧΑ δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, συμβαίνει εδώ και καιρό, όμως όταν κάποιοι νεοναζιστές καλούνται να απολογηθούν για βαρύτατα αδικήματα και δε βλέπουν στο ακροατήριο ούτε έναν συμπαραστάτη, είναι λογικό να αισθάνονται τρόμο εξαιτίας της μοναξιάς.

 

Τέταρτο, η πολύ βαριά εκλογική ήττα της ΧΑ στις εκλογές της 26ης Μάη του 2019 και το αναμενόμενο στραπάτσο στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη, που θα τους οδηγήσει έξω από το «ναό της δημοκρατίας». Σημειωτέον ότι μετά το εκλογικό Βατερλό της ΧΑ, κατέρρευσε ο μύθος του φιρερίσκου Μιχαλολιάκου, ότι η ασκηθείσα σε βάρος τους ποινική δίωξη είναι πολιτική και έγινε για να ανακόψει την αναμενόμενη εκλογική τους άνοδο.

 

Μέχρι την περασμένη Τρίτη (25 Ιούνη), που κλείνει αυτό το ρεπορτάζ, είχαν απολογηθεί οι Αγγος, Αναδιώτης, Καλαρίτης, Καζαντζόγλου, Δήμου και Κομιανός. Απ’ αυτούς τους έξι, οι Αγγος και Καζαντζόγλου είναι από τα βασικά στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος, που το βράδυ της 17ης προς 18η Σεπτέμβρη του 2013 διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Με τους ψευδείς ισχυρισμούς τους προσπάθησαν -ανεπιτυχώς κατά τη γνώμη μας- να απενοχοποιήσουν τον φίρερ και τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ. Ετσι, και με τις απολογίες τους απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι είναι αμετανόητοι χρυσαυγίτες.

 

Θυμίζουμε συνοπτικά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνο το βράδυ στην καφετέρια «Κοράλλι» και στην τότε οδό Π. Τσαλδάρη (νυν Παύλου Φύσσα).

 

Ο Αγγος μαζί με τον Τσαλίκη παρακολουθούν στην καφετέρια τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Ολυμπιακού με την Παρί Σεν Ζερμέν. Εκεί, ο Αγγος εντοπίζει τον Παύλο Φύσσα, που βρίσκεται μαζί με φίλους του. Προς το τέλος περίπου του αγώνα, ο Αγγος ειδοποιεί τον Καζαντζόγλου, που είναι μέλος του πενταμελούς της ΤΟ της ΧΑ στη Νίκαια και υπεύθυνος της «πολιτικής δράσης» του νεοναζιστικού μορφώματος. Αυτός με την σειρά του ειδοποιεί τον Πατέλη, που είναι ο υπεύθυνος (επικεφαλής) της ΤΟ της Νίκαιας. Αμέσως στέλνεται εντολή, μέσω SMS, από τα γραφεία της ΤΟ και καλούνται όλα τα μέλη του τάγματος εφόδου να πάνε άμεσα στα γραφεία. Εκεί τους ανακοινώνεται ότι «πάμε για μάχη» γιατί «έπιασαν κάποιους δικούς μας στο Κερατσίνι». Ακολούθησε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οποία έχει περιγραφεί με λεπτομέρειες πολλές φορές μέχρι τώρα (όχι μόνο από εμάς).

 

Πώς παρουσίασαν τα γεγονότα οι Αγγος και Καζαντζόγλου στις απολογίες τους;

 

Ο Αγγος, όπως και οι άλλοι, εμφανίστηκε ως υποστηρικτής της ΧΑ. Ισχυρίστηκε ότι η πολιτική δράση της ΧΑ περιορίζεται στο μοίρασμα φυλλαδίων, εφημερίδων και συσσιτίων, ότι δεν είναι υποχρεωτική η στρατιωτική ενδυμασία των μελών του τάγματος εφόδου, ότι δε ζήτησε από τον Καζαντζόγλου, ως υπεύθυνο της «πολιτικής δράσης», να κινητοποιήσει το τάγμα εφόδου και ότι δήθεν επικοινώνησε με αυτόν για να μοιραστούν εκείνο το βράδυ (το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα) τρικ που θα προπαγάνδιζαν εκδήλωση που θα γινόταν την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη στη Νίαικα, στην οποία θα μιλούσε και ο φίρερ Μιχαλολιάκος.

 

Στις ερωτήσεις της προέδρου και των άλλων μελών του δικαστηρίου, πώς τελικά κινητοποιήθηκαν εκείνο το βράδυ τα άλλα μέλη της ΧΑ, ο μεν Αγγος ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δε συμμετείχε και γι’ αυτό δε γνωρίζει, ενώ ο Καζαντζόγλου ισχυρίστηκε ότι και αυτός δε συμμετείχε, ενώ αυτοί που συμμετείχαν κινητοποιήθηκαν μόνοι τους!

 

Εγινε φανερό ότι και οι δύο, που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του νεοναζιστικού μορφώματος, ανέλαβαν να στηρίξουν τη ΧΑ, εμφανιζόμενοι ως υποστηρικτές και όχι ως μέλη της, περιορίζοντας τη λεγόμενη πολιτική δράση (που δεν είναι άλλη από την εγκληματική δράση κατά τα ναζιστικά πρότυπα, σε βάρος μεταναστών και ελλήνων πολιτικών αντιπάλων) στο μοίρασμα φυλλαδίων, εφημερίδων και συσσιτίων και αρνούμενοι τόσο την ύπαρξη των ταγμάτων εφόδου όσο και της υποχρεωτικής στρατιωτικής ενδυμασίας και εκπαίδευσης.

 

Αυτή η υπερασπιστική γραμμή, ότι δηλαδή συνέβησαν παράλληλα δύο γεγονότα, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και το μοίρασμα τρικ, χαράχτηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης, προφανώς υπό την καθοδήγηση του φίρερ, προκειμένου αυτός είτε να μείνει στο απυρόβλητο είτε να πέσει στα μαλακά. Είναι μια τακτική ιδιαίτερα προσφιλής στον φίρερ Μιχαλολιάκο, όταν βρίσκεται στα δύσκολα. Δεν έπεισε, όμως, το δικαστήριο.

 

Γεράσιμος Λιόντος

 

YΓ. Είχε παραδοθεί στην εφημερίδα αυτό το ρεπορτάζ όταν, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, λιποθύμησε ο Πατέλης και το δικαστήριο διέκοψε για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες από γιατρό του ΕΚΑΒ. Το περιστατικό συνέβη μια μέρα πριν από την απολογία του! Δείγμα κι αυτό του πανικού που διακατέχει τους νεοναζιστές εγκληματίες.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια