Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι είναι ο κολεοσπασμός και πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού;



Ένα σεξουαλικό πρόβλημα που αφορά τις γυναίκες είναι ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, γεγονός που συνήθως επιβαρύνει σημαντικά την ερωτική ζωή του ζευγαριού.

Ο κολεόσπασμος είναι ένας ακούσιος σπασμικός πόνος που βιώνει η γυναίκα στον κόλπο κατά την εισχώρηση ή διείσδυση του πέους ή άλλου αντικειμένου, όπως το ταμπόν ή κατά τη γυναικολογική εξέταση, εξηγεί η Άννα Πετράκη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια ειδικευμένη σε θέματα σεξουαλικής Υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται διείσδυση, παρά την επιθυμία της γυναίκας. Επειδή οι γυναίκες διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια, ακόμα και να αποκαλύψουν το πρόβλημα στο/στη γυναικολόγο τους, δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα του προβλήματος. Ωστόσο, εκτιμάται πως περίπου το 2% των ζευγαριών αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό.

Πολλές φορές η γυναίκα βιώνει αυτόν τον πόνο προτού καν γίνει διείσδυση στον κόλπο, ακόμα και με απλό άγγιγμα στα γεννητικά όργανα, μόνο από την ιδέα και το φόβο ότι πρόκειται να συμβεί. Ο κολεόσπασμος είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις νεαρές γυναίκες που πρόκειται να ολοκληρώσουν την πρώτη σεξουαλική επαφή τους, επισημαίνει η κ. Πετράκη.

Το πρόβλημα, πολλές φορές, μπορεί να συνδέεται με λανθασμένες κοινωνικές πεποιθήσεις για το σεξ που αφορούν το φύλο της γυναίκας, με λανθασμένη και ελλιπή ενημέρωση ακόμα και σε θέματα ανατομίας του σώματος, με αυστηρή ανατροφή και περιορισμούς από την οικογένεια, με την έλλειψη σωστής εκπαίδευσης από το σχολείο σε σχέση με τη σεξουαλική αγωγή, με φημολογίες από φίλες ή συνομήλικες για τον πόνο της «πρώτης φοράς», με κοινωνικο-θρησκευτικές αντιλήψεις και ηθικολογικούς περιορισμούς.

Άλλες περιπτώσεις που μπορεί να συνδέονται με τον κολεόσπασμο, όπως αναφέρει η κ. Πετράκη, μπορεί να είναι η σεξουαλική κακοποίηση, καθώς επίσης και η εμπειρία καταστάσεων που εμπλέκουν τη σεξουαλική επαφή με τον τρόμο ή τον πόνο, τόσο ψυχολογικά, όσο και οργανικά ή και προβλήματα εμπιστοσύνης στο ζευγάρι.


Ο κολεόσπασμος είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τη νεαρή γυναίκα που μπορεί να την κάνει να προσπαθεί συνέχεια για την πρώτη σεξουαλική επαφή της. Κάθε προσπάθεια που δεν φτάνει στο επιθυμητό αποτέλεσμα της διείσδυσης, συνδέεται με φόβο και τρόμο και αγωνία για το αν ποτέ θα καταφέρει να κάνει σεξ. Η γυναίκα «συνομιλεί» καθημερινά με τις επιπτώσεις του κολεόσπασμου και το πρόβλημα τής χρεώνει ενοχικές σκέψεις ότι δεν ικανοποιεί το σύντροφό της. Πολύ συχνά οι γυναίκες πιστεύουν ότι μπορεί να χάσουν το σύντροφο τους, ότι θα βρει άλλη σεξουαλική παρτενέρ, ότι δεν μπορούν να του δώσουν αυτό που χρειάζεται, ιδέες που τις κάνουν να νιώθουν υποδεέστερες και να αμφισβητούν την ίδια τους την υπόσταση ως γυναίκα. 

Ο άνδρας, από την πλευρά του, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν μπορεί να διεισδύσει και ο κολεόσπασμος συνήθως του δίνει μηνύματα ότι μπορεί και ο ίδιος να έχει μερίδιο ευθύνης. Εκείνος, από την πλευρά του, αναρωτιέται γιατί «δεν τα καταφέρνει», ή νιώθει ότι «πέφτει» στα μάτια της συντρόφου του που ίσως περιμένει να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα. Από την άλλη, συνήθως δείχνει μεγάλη ανοχή στη δυσκολία της γυναίκας να αναζητήσει βοήθεια από ειδικό ψυχολόγο και αποφεύγει να κάνει συζητήσεις για το θέμα αυτό με αποτέλεσμα να μένουν στο ίδιο σημείο από το οποίο ξεκίνησαν.

Ο άνδρας νιώθει αμήχανος μπροστά στη δυσκολία της γυναίκας και πολλές φορές αυτό που κάνει είναι να προσπαθεί να πιέσει την κατάσταση είτε κάνοντας  πιο επίμονες τις προσπάθειές του για επαφή, είτε αποφεύγοντας τις επαφές, αφού νιώθει ανημπόρια ή ματαίωση στο να κάνει κάτι για να αλλάξει την κατάσταση.

Συχνά, το ζευγάρι μπαίνει και σε μια αναζήτηση διείσδυσης και επίμονη προσπάθεια για την εισχώρηση στον κόλπο, οπότε με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την κ. Πετράκη, χάνονται τα σεξουαλικά ερεθίσματα και η διέγερση (δίνεται λιγότερος χρόνος στη διέγερση και στη σωστή εφύγρανση του κόλπου), μετατρέποντας τα σεξουαλικά παιχνίδια σε ένα φαύλο κύκλο έντονου άγχους, μονότονης προσπάθειας και επίδοσης. Σε αυτήν τη φάση χάνεται όλη η απόλαυση, η ανάλαφρη διάθεση και το παιχνιδιάρικο ύφος, αλλά και η σύνδεση που έχει η ερωτική επαφή.

Πολλές φορές ο άνδρας μετά από τις πολλές προσπάθειες που έχει κάνει, μπορεί να χάσει την πίστη στον εαυτό του και τις ικανότητές του, να αρχίσει να τον κατακλύζει η αγωνία και μπορεί και ο ίδιος προοδευτικά να παρουσιάσει στυτικά προβλήματα ή απώλεια της ερωτικής επιθυμίας.

Ποια είναι τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει το ζευγάρι  για την υποχώρηση του προβλήματος;
  1. Ο  άνδρας να αφιερώνει χρόνο να συνδεθεί με τη γυναίκα και να της εκφράζει θετικά λόγια θαυμασμού και αγάπης. Η σύνδεση είναι πολύ βασική για τη γυναίκα, καθώς με αυτόν τον τρόπο νιώθει ότι ο άνδρας την υπολογίζει και ότι ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί της σωματικά και συναισθηματικά. Συνήθως, λέει η κ. Πετράκη, οι άνδρες βιάζονται να διεισδύσουν χωρίς να έχουν καταφέρει να προετοιμάσουν τη γυναίκα για σεξουαλική επαφή, όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά.
  2. Το κλίμα συνεργασίας ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα και ότι είναι κάτι παροδικό που και οι δυο θα δουλέψουν για να το αντιμετωπίσουν, είναι πολύ βοηθητική ενέργεια για τη γυναίκα.
  3. Μη ανοχή πλέον του προβλήματος από τον άνδρα, σύμφωνα με την κ. Πετράκη, αλλά και την ευγενή παρακίνηση της γυναίκας να επισκεφτεί ειδικό, μπορεί να είναι τελικά η λύση, αφού το πρόβλημα μπορεί να λυθεί σύντομα σε συνάρτηση και με τη δική του συνδρομή.


Πηγή: iatronet.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια