Απειλή για τους πνεύμονες η κακή στοματική υγιεινήΑύξηση του κινδύνου λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως είναι η βακτηριακή πνευμονία, προκαλεί η κακή στοματική υγιεινή.

Μια νέα επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο ιατρικό συνέδριο IDWeek, επισημαίνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ βακτηριακής λοίμωξης και κακής στοματικής υγιεινής.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, όσοι δεν επισκέπτονται συχνά τον οδοντίατρο κινδυνεύουν να εμφανίσουν βακτηριακή πνευμονία 86% περισσότερο, σε σύγκριση με όσους έχουν σε προτεραιότητα την καλή στοματική υγιεινή.

Τι είναι η βακτηριακή πνευμονία;

Η βακτηριακή πνευμονία είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τα βακτήρια και τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας, τα οποία, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, φτάνουν στους πνεύμονες. Τα «ένοχα» βακτήρια είναι ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, ο αιμόφιλος, η λεγιονέλα, το μυκόπλασμα και άλλα βακτήρια που εντοπίζονται στο στόμα. Πρόκειται για μια σοβαρή και «ύπουλη», θα έλεγε κανείς, λοίμωξη, που ευθύνεται για το θάνατο 50.000 ανθρώπων στην Αμερική, ετησίως.

Ορισμένα από τα συμπτώματα της βακτηριακής πνευμονίας είναι:
 1. Η στηθάγχη
 2. Ο επίμονος πυρετός
 3. Ο βήχας
 4. Ο πόνος κατά την αναπνοή
 5. Η απόχρεμψη φλέματος κίτρινου ή πράσινου χρώματος
 6. Η δύσπνοια
 7. Η εφίδρωση
 8. Η κόπωση
 9. Η αιμόπτυση

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μολυσματικών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, δρ Μισέλ Ντολ, η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής μπορεί να μειώσει το βακτηριακό φορτίο του στόματος.

Το συχνό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος δεν αρκούν. Ο επαγγελματικός καθαρισμός δύο φορές το χρόνο είναι απαραίτητος, τόσο για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής, όσο και για την πρόληψη και άλλων σοβαρών για την υγεία παθήσεων.

Η σωστή φροντίδα των δοντιών και των ούλων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης:
 • Καρδιαγγειακής νόσου
 • Διαβήτη
 • Καρκίνου του στόματος
 • Αναιμίας
 • Οστεοπόρωσης
 • Ρευματοειδούς αρθρίτιδας
 • Άνοιας
 • Νόσου του Crohn


Πηγές: rd.com, onmed.gr