Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

“Τουρκία το ασφαλέστερο καταφύγιο των Αδελφών Μουσουλμάνων”! Αυτό που πραγματικά φοβούνται οι ΗΠΑ

Οι S-400 και το “σφιχταγκάλιασμα” του Ερντογάν με τη Ρωσία είναι μάλλον μικρότερο πρόβλημα για τις ΗΠΑ και τη Δύση από το πραγματικά μεγάλο θέμα που τους ανησυχεί. Κι αυτό
δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή αποτελεί το “ασφαλέστερο καταφύγιο στον κόσμο για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους”. Τους οποίους η Ουάσινγκτον σκέφτεται πολύ σοβαρά να τους εντάξει στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων!.
Ο Ιλχάν Τανίρ, μίλησε για το Ahvalnes , με τον Λορέντζο Βιντίνο διευθυντής του προγράμματος που ασχολείται με τον κυβερνοπόλεμο, την εσωτερική ασφάλεια και τον εξτρεμισμό στο πανεπιστήμιο George Washington . Τα όσα προκύπτουν από τη συζήτηση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντικά και μας αφορούν. Θα πείτε ποιος ασχολείται από το λεγόμενο προσωπικό της χώρας που αναλύει τα αποτελέσματα των εκλογών και ετοιμάζεται για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου…
Ο Λορέντζο Βιντίνο είπε μεταξύ άλλων για τη σχέση του καθεστώτος Ερντογάν με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους:
• Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, γνωστή ως Ikhwan στα αραβικά. Το Ikhwan είναι μια διεθνή “οργάνωση” και οι στρατηγικές και οι τακτικές του είναι διαφορετικές σε κάθε χώρα, αν και συχνά οι ομάδες επικοινωνούν και συνεργάζονται μεταξύ τους.
•Οι δεσμοί του Ερντογάν με την Αδελφότητα ξεκινούν από τη δεκαετία του 1970, όταν ήταν ένας από τους πιο αξιόπιστους πολιτικούς μαθητές του Νεκτμεντίν Ερμπακάν, πατέρα του Ισλαμισμού στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον Vidino, τα παράρτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στον Κόλπο, βοήθησε στην υποστήριξη του Ερμπακάν και των Ισλαμιστών της Τουρκίας σε μια εποχή που αντιμετώπιζαν την καταστολή από το κοσμικό κράτος.
•Από τη στιγμή που ιδρύθηκε το AKP το 2001, ομάδες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε όλο τον κόσμο ανέλαβαν ηγετική θέση στο κίνημα, λόγω της επιτυχίας του Ερντογάν και του κόμματος του.
•Όταν ο Ερμπακάν πέθανε το 2011, οι περισσότεροι κορυφαίοι ηγέτες της Αδελφότητας του κόσμου παρέστησαν στην κηδεία του στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο διάστημα, “φούντωνε” η αραβική άνοιξη.
•Η στήριξη της κυβέρνησης του ΑΚΡ σε ομάδες Αδελφών Μουσουλμάνων στο εξωτερικό άλλαξε δραματικά το 2010 και το 2011, καθώς η Άγκυρα προσπάθησε να τις χρηματοδοτήσει.
•Μετά την ανατροπή του Αδελφού Μουσουλμάνου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013 στην Αίγυπτο, ο Ερντογάν προσπάθησε να προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο για τα διωγμένα μέλη του κινήματος. Αυτές οι προσπάθειες έχουν αυξηθεί από τότε που οι γείτονες του Περσικού Κόλπου επέβαλαν αποκλεισμό, τον Ιούνιο του 2017, στο Κατάρ. Σήμερα, δεκάδες προσωπικότητες του Ikhwan ζουν στην Τουρκία. Αυτοί οι ηγέτες της Αδελφότητας και οι συγγενείς τους ζουν μια άνετη ζωή, υπό την προστασία του καθεστώτος Ερντογάν.
“Η Τουρκία είναι το μέρος για να συναντηθούμε και να βρούμε ένα ασφαλές λιμάνι.Είναι πιο ασφαλές ακόμη από το Κατάρ. Είναι το ασφαλές καταφύγιο”, λέει ο Βιντίνο.

•Σε άρθρο του για την εξωτερική πολιτική στις αρχές Μαΐου, ο Βιντίνο περιέγραψε τις προσπάθειες του Ερντογάν να επεκτείνει την επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ιδιαίτερα στη Δύση. Σήμερα, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Ευρώπη είναι η Τουρκία, η οποία παρέχει μεγαλύτερη υποστήριξη και από το Κατάρ.
•Ο Βιντίνο βλέπει επίσης όλο και πιο στενούς δεσμούς μεταξύ των θεσμών που συνδέονται με το ΑΚΡ και της Αδελφότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας την παρουσία αξιωματούχων του AKP σε εκδηλώσεις του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις (CAIR), το οποίο συνδέθηκε με την Αδελφότητα. Ο Βιντίνο δήλωσε επίσης ότι τουρκικά ονόματα εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο στα διοικητικά συμβούλια των ΜΚΟ που συνδέονται με την Αδελφότητα και η επιρροή των Τούρκων Ισλαμιστών αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
•Με καθοδήγηση από το AKP, τα τζαμιά στο εξωτερικό έχουν γίνει εργαλεία προπαγάνδας, όπου οι ιμάμηδες που εκπαιδεύτηκαν από την Τουρκία, αναμειγνύονται και αλληλεπιδρούν με το ΑΚΡ και τις τουρκικές ισλαμιστικές ομάδες όπως η Milli Görüş, η οποία ιδρύθηκε από τον Ερμπακάν.
Από το 2010, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας,η Diyanet, έχει π ισλαμική ταυτότητα, ακόμη και ταυτότητα Ikhwan. Η Diyanet κατηγορήθηκε ακόμη και για κατασκοπεία, στη Γερμανία, πέρυσι.
Ο Vidino παρομοίωσε τις προσπάθειες του AKP να επεκτείνει την ισλαμική επιρροή του στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες με ανάλογη προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας στα Βαλκάνια και τη Νότια Ασία πριν από χρόνια.

•Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμηθεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι να κατανοήσει κανείς το κίνημα, να γνωρίζει τι θέλει και να ενημερώνει το κοινό για το θέμα. Όσον αφορά την προσπάθεια της διοίκησης του Τραμπ να χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο Βιντίνο υποστήριξε ότι τα διάφορα παραρτήματα της Αδελφότητας ανά τον κόσμο πρέπει να εξεταστούν και να εκτιμηθούν μεμονωμένα.
Ορισμένες ομάδες που συνδέονται με την Αδελφότητα στη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη και την Αίγυπτο μπορεί να είναι τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ άλλες δεν είναι, λέει . “Δεν είναι πλέον το 1955 και δεν υπάρχει μία Μουσουλμανική Αδελφότητα”,λέει.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια