Πώς το μικρόφωνο του κινητού μας μπορεί να αποκαλύψει τους κωδικούς που χρησιμοποιούμε;Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε κατά τη χρήση των κινητών μας τηλεφώνων.

Και αυτό γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος χάκερς να καταφέρουν να αποκωδικοποιήσουν τους κωδικούς σας, όπως έδειξε επίσημη έρευνα επιστημόνων.

Με ποιο τρόπο; Όπως αναδείχτηκε από την έρευνα, ο τρόπος με τον οποίο πληκτρολογούμε τους αριθμούς ή τα γράμματα στα smartphones, μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί από χάκερς.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge της Αγγλίας και το Πανεπιστήμιο Linköping στη Σουηδία, όταν οι επιστήμονες έδωσαν 45 κινητά και tablets με λειτουργικό Android σε ανθρώπους που συμμετείχα στην έρευνα. Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να πληκτρολογήσουν αριθμούς και κωδικούς και ένας αλγόριθμος εκμάθησης μηχανών, μπόρεσε να αποκρυπτογραφήσει όσα είχαν πατήσει οι χρήστες.

Η καταγραφή έγινε μέσω των μικροφώνων που υπήρχαν στα κινητά και τα tablets, καθώς ο αλγόριθμος μπορούσε να αντιστοιχίσει τη δόνηση μ' ένα συγκεκριμένο σημείο στην οθόνη, που δημιουργούσε ηχητικά κύματα τα οποία μεταφέρονταν με το μικρόφωνο.

Μάλιστα, ο αλγόριθμος είχε επιτυχία σε 31 από 50 τετραψήφιες προσπάθειες πληκτρολόγησης. «Αποδείξαμε πως ο αλγόριθμος μπορεί επιτυχώς να ανακτήσει κωδικούς PIN, γράμματα και ολόκληρες λέξεις», υποστήριξαν μεταξύ άλλων οι Ίλια Σουμάιλοφ, Λορέν Σιμόν, Τζεφ Γιάν και Ρος Άντερσον στη «Wall Street Journal».


Πηγή: dokari.gr