Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο οξύθυμος υπαστυνόμος, η ΕΔΕ και η ποινή σε επικεφαλής της ΔΙ.ΑΣ

Σε άγριο περιστατικό που λίγο έλειψε να φέρει στα χέρια αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσα στο αστυνομικό τμήμα στο Ίλιον, εξελίχθηκε η προσαγωγή ενός 54χρονου, ύστερα από
ενδοοικογενειακό επεισόδιο που είχε με μια γυναίκα, όταν εκείνος έκοψε, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, το καλώδιο του κουδουνιού του ιατρείου στην οδό Ιλίου.
Η υπόθεση, εκτός από το επεισόδιο που ακολούθησε, έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς έγινε ένορκη διοικητική εξέταση, που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου σε αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Όλα εξελίχθηκαν στις 25 Ιουνίου του 2018, όταν οι αστυνομικοί μετέφεραν στο τμήμα τον 54χρονο Ι.Ρ στις 14:45 το μεσημέρι. Χρέη αξιωματικού υπηρεσίας, εκτελούσε ο υπαστυνόμος Δ.Γ με τους αστυνομικούς να τον ενημερώνουν για την υπόθεση. Αφού συμπλήρωσαν το δελτίο προσαγωγής, ένας από τους αστυνομικούς που βρισκόταν στο παράθυρο του τμήματος, ρώτησε τον αξιωματικό υπηρεσίας, αν θα μπορούσαν να αποχωρήσουν «προκειμένου να κινηθούμε στην περιοχή αρμοδιότητάς για να επιληφθούμε σε άλλα σήματα που μας είχε διαβιβάσει το κέντρο» όπως ανέφεραν οι αστυνομικοί.
Ο αξιωματικός, όπως σημειώνουν, ζήτησε από τον αστυνομικό που ήταν εκτός τμήματος, σε έντονο ύφος, να κλείσει το παράθυρο. Όταν ο αστυνομικός ξαναρώτησε, ο αξιωματικός του απάντησε στο ίδιο ύφος, να «φύγει από το τμήμα». Τότε ο ένας από τους συναδέλφους του αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, που βρισκόταν μέσα στο γραφείο του αξιωματικού, τον ρώτησε γιατί γίνεται όλο αυτό επαναφέροντας το ζήτημα πως αν δεν τους χρειάζονταν να έφευγαν.
Τότε, όπως κατέθεσε στο πλαίσιο της ΕΔΕ ο αστυνομικός:
«Ο υπαστυνόμος και εντελώς ξαφνικά σηκώθηκε από την καρέκλα και χτυπώντας τα χέρια και τα πόδια στα έπιπλα του γραφείου του αξιωματικού υπηρεσίας, κινήθηκε προς το μέρος μου φέρνοντας το πρόσωπο μπροστά στο δικό μου. Τότε τον ρώτησα, υπαστυνόμε σηκωθήκατε για να με χτυπήσετε; Και σε κατάσταση ανεξήγητης έντασης μου απάντησε «χτύπα με ρε, χτύπα με» απωθώντας με τα χέρια του».
Στο επεισόδιο εκείνη την στιγμή παρεμβαίνει και άλλος αστυνομικός που ρωτάει τον αξιωματικό τι πράγματα είναι αυτά. Ο υπαστυνόμος όντας σε έξαλλη κατάσταση, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, άρχισε να τους βρίζει λέγοντας, «Θα σας γα…ω, γ…ω το μο…ι που σας πέταγε, ήρθανε τα αρ…α μου εδώ στο τμήμα». Ενώ τους έβριζε προσπαθώντας να τους βγάλει έξω από το γραφείο με τους αστυνομικούς απ’ την πλευρά τους να προσπαθούν να τον ηρεμήσουν, ο αστυφύλακας, έβγαλε το πιστόλι από την ζώνη του και το κράτησε στα χέρια. Χωρίς να γνωρίζουν τις προθέσεις του, οι αστυνομικοί βγήκαν τρέχοντας από τον χώρο στον προθάλαμο. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα ο αξιωματικός εμφανίστηκε εκτός γραφείου, χωρίς να έχει το πιστόλι στο χέρι, έβγαλε την ζώνη του παντελονιού του και τους είπε: «Πόσοι είστε; Τέσσερις; Ελάτε να σας γα…ω και τους τέσσερις».
Στο σημείο κλήθηκε προκειμένου να εξομαλύνει την κατάσταση ο επικεφαλής αλλαγής των ανδρών της ΔΙ.ΑΣ που συνομίλησε με τον Δ.Γ και ρώτησε τους αστυνομικούς αν ήθελαν να κινηθούν εναντίον του, κάτι που έκαναν. Το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, που υπεγράφη στις 17 Απριλίου του 2019, ήταν η επιβολή προστίμου στον επικεφαλής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που είχαν προχωρήσει στην σύλληψη, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό «απευθύνθηκε προς τον προαναφερόμενο κατά βαθμό ανώτερό του Αξιωματικό, χωρίς τον δέοντα σεβασμό και ενεπλάκη με αυτόν σε φραστικό επεισόδιο και συγκεκριμένα, όταν ο προαναφερόμενος αξιωματικός δεν απάντησε κατά τον δέονταν τρόπο σε ερώτηση που του απηύθυνε ο αστυφύλακας Τ.Α αυτός του είπε, “Σου μιλάει ρε,απάντα του”». Ακολούθησε ο άγριος καυγάς κατά την διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΔΕ, ο αστυφύλακας της ομάδας ΔΙ.ΑΣ φέρεται να είπε στον Δ.Γ: «Θα σε στείλω στο νοσοκομείο, είσαι ένα τίποτα», «Θα σε γα..ω». Ως εκ τούτου επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο στον αξιωματικός της ΔΙ.ΑΣ που υπηρετεί στο σώμα από το 2008 καθώς «επέδειξε αναξιοπρεπή συμπεριφορά, εντός υπηρεσίας, ανάρμοστη συμπεριφορά προς συνάδελφό του και έλλειψη σεβασμού σε κατά βαθμό ανώτερό του».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο υπαστυνόμος, που φέρεται να έχει εμπλακεί και σε άλλα επεισόδια με συναδέλφους τους, μετατέθηκε σιωπηλά στην Αμυγδαλέζα, ενώ ο αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ έχει ήδη καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια