Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ώρα απολογισμού … - του Κωνσταντίνου Χύτα

Είναι η πρώτη φορά που δεν θα αρθρογραφήσω για  κάποιο συγκεκριμένο  ζήτημα της καθημερινότητάς μας, που αφορά εξ αντικειμένου την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων
Αθηνών, ούτε για κάποιο θεσμικό ζήτημα αρμοδιότητας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.  Βαίνοντας προς τον μήνα Ιούνιο του 2019, η μεγαλύτερη Πρωτοβάθμια Οργάνωση της Χώρας (Ένωση Αθηνών) συμπληρώνει την τριετία της θητείας της και  οδεύει ολοταχώς προς εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων (Δ.Σ. – Αντιπροσώπων κλπ οργάνων) για τις ημερομηνίες 7, 8, 9, 10 και 11 Ιουνίου 2019 στο Αμφιθέατρο της Γ.Α.Δ.Α. , στο Αμφιθέατρο της Δ.Α.Ε.Α., στο Αμφιθέατρο Υ.Α.Τ., στο Αμφιθέατρο Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής και στη Δ.Ε.Ε.

 Θα παραθέσω επιγραμματικά μερικές από τις δράσεις της Ένωσης Αθηνών της τριετίας που ολοκληρώνεται, υποσχόμενος αν μας τιμήσετε με την ψήφο σας, να αγωνιστούμε με ακόμα μεγαλύτερη διάθεση, όρεξη και μόχθο για να σας εκπροσωπούμε σε οτιδήποτε μας χρειαστείτε:


ü  Προσφύγαμε μέσω της Ομοσπονδίας μας στο Σ.τ.Ε. και πετύχαμε την επιστροφή των αναδρομικών στους δικαιούχους.
ü  Επί ένα τουλάχιστον έτος, η Διοίκηση της Ε.ΑΣ.Υ.Α. προσπαθούσε να δώσει και έδωσε λύση (με συνεχή αλληλογραφία με τους αρμόδιους φορείς – αυτοπρόσωπη παρουσία- κινητοποιήσεις) στο άλυτο, μέχρι πρότινος ζήτημα, της έκδοσης καρτών αναφορικά με την απρόσκοπτη είσοδό μας στο Μετρό.

ü  Προτείναμε στην Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου μας, τη δημιουργία στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., ειδικού αποκλειστικού γραφείου  υποδοχής για τους αστυνομικούς, καθώς και ειδική πτέρυγα στο 401 Γ.Σ.Ν.Α. ή σε άλλο νοσοκομείο π.χ. ΝΙΜΙΤΣ. Οι προτάσεις αυτές (και πολλές ακόμα) είχαν γνωστοποιηθεί και στη Διοίκηση των Κεντρικών Ιατρείων Αθηνών, με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ü  Το προαναφερόμενο αίτημά μας (δημιουργία στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., ειδικού αποκλειστικού γραφείου  υποδοχής για τους αστυνομικούς) φαίνεται να ικανοποιείται, συμφώνα και με τις Υπουργικές εξαγγελίες. Δεν θα πανηγυρίσουμε , αυτό που πρόκειται να γίνει είναι το αυτονόητο και αναμένουμε βελτιώσεις ώστε να μην αισθανόμαστε πλέον εργαζόμενοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

ü  Αποστείλαμε εξώδικη διαμαρτυρία σε Διοικητή Διεύθυνσης για την παραβίαση των Διατάξεων περί χρόνου εργασίας και την παντελή έλλειψη Διοικητής μέριμνας, κατά την πολύωρη εκτέλεση υπηρεσίας των συναδέλφων, επιφυλασσόμενοι για τις υπόλοιπες νομικές ενέργειες εναντίον του.

ü  Καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία για έκθεση σε κίνδυνο, όσο αφορά  την φύλαξη ευπαθών στόχων (σταθερά σημεία), υπόθεση η οποία θα έχει σύντομα εξέλιξη !!! Και οι υπεύθυνοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.


ü  Βρεθήκαμε στο δρόμο. Στις πορείες. Ξημερώσαμε έξω από το Κοινοβούλιο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατά την ψήφιση του νέου άδικου μισθολογίου. Πάντα παρόντες στα καλέσματα της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

ü  Προσφύγαμε μέσω της Ομοσπονδίας μας στο Σ.τ.Ε. για το κατάπτυστο μισθολόγιο, το οποίο δεν συμμορφώνεται με τις τελεσίδικες αποφάσεις του Σ.τ.Ε. Η απόφαση αναμένεται σύντομα.

ü  Ενημερώσαμε από την πρώτη μέρα, και επεξηγήσαμε στα μέλη μας, μέσω των επισκέψεων στις αρμόδιες Υπηρεσίες,  την εφαρμογή του νέου μισθολογίου ανά βαθμίδα.

ü  Προσφύγαμε για την αδικία του βαθμολογίου στους Ανθυπαστυνόμους. Αποστείλαμε στην Ομοσπονδία μας αιτιολογημένες προτάσεις για την εξισορρόπηση των αδικιών αναφορικά με την βαθμολογική εξέλιξη όλων των βαθμίδων.

ü  Επιτέλους κατατέθηκε τροπολογία προς ψήφιση για την καταβολή των δεδουλευμένων νυχτερινών Δεκεμβρίου 2018. Είναι σαφές ότι αν δεν είχαμε αγωνιστεί με την ένταση και το πάθος που επιδείξαμε για την καταβολή των δεδουλευμένων των συναδέλφων μας, ακόμα δεν θα είχε επιλυθεί ούτε αυτό το τόσο απλό και δίκαιο αίτημά μας.

ü  Διοργανώσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έδρα της Υ.Α.Τ., αναδεικνύοντας στην κοινή γνώμη την επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας με πορεία προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ποιος μπορεί να λησμονήσει άλλωστε την τρομοκρατική επίθεση με καλάσνικοφ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στα Εξάρχεια, εναντίον διμοιρίας;  Η Πολιτεία επί σειρά ετών προφανώς αλλού τυρβάζει…. Αλλιώς δεν εξηγείται πως το επάγγελμά μας δεν έχει αναγνωριστεί έως σήμερα ως επικίνδυνο.

ü  Συγκεντρωθήκαμε διαμαρτυρόμενοι στο μετρό Κατεχάκη και για ζητήματα όπως η μη δυνατότητα πρόσβασης στα Μ.Μ.Μ., η ανυπαρξία καθαριότητας στις Υπηρεσίες, η έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού κ.α.).
ü  Διοργανώσαμε την ετήσια χοροεσπερίδα για τα μέλη μας αλλά και παιδικούς χορούς (Χριστούγεννα – Απόκριες) για τα παιδιά των συναδέλφων μας.

ü  Απαιτήσαμε άμεσα την καταβολή του επιδόματος κατοικίας στους αποσπασμένους στις Πρεσβείες αστυνομικούς.

ü  Πρώτοι αντιδράσαμε όταν η Διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ με πρωτοφανή απόφαση προσπάθησε να μας εκδιώξει από εκεί.

ü  Το 401 λίγο έλλειψε να γίνει το δεύτερο σπίτι μας. Ειδικά τα παιδιά της Υ.Α.Τ. και της Υ.ΜΕ.Τ. είναι ήρωες. Τόσους τραυματίες συναντά κανείς μόνο σε καιρό πολέμου (βλέπε συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, συμβολαιογραφία, συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών κλπ κλάδων). Εμείς ήμασταν πάντα εκεί δίπλα τους. Σε αντίθεση με κάποιους άλλους.

ü  Προσφύγαμε για τις ανεξόφλητες αποζημιώσεις πρακτικής της εκπαιδευτικής σειράς 2011 – 2013.

ü  Πρώτοι από το 2017 αναδείξαμε το ζήτημα με τις ενδοεπικοινωνίες (ασυρμάτους). Κάποιοι τότε μας έλεγαν ότι τα παραλέμε και ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Σήμερα ο ίδιοι παραδέχονται το πρόβλημα και δηλώνουν ότι θα αντιμετωπισθεί !!!

ü  Προσφύγαμε επίσης στα Διοικητικά Δικαστήρια για τις άδικες μετακινήσεις συναδέλφων, παρά τη θέλησή τους ( πεζές περιπολίες, συμβούλιο αξιωματικών κλπ).

ü  Μεταφέραμε τα προβλήματα των Υπηρεσιών στην κεφαλή (Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ.), μέχρι τους αρμόδιους Διοικητές των μεγαλύτερων νευραλγικών Υπηρεσιών του Τομέα ευθύνης μας (ΓΑΔΑρχη, Διοικητή Ασφαλείας, Διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών, Διευθυντή Άμεσης Δράσης, Διευθυντή Μεταγωγών, Διευθυντή Αλλοδαπών, Διοικητή ΟΠΚΕ,  Διοικητή Δ.Α.Ε.Α., Διευθυντές υπηρεσιών επιπέδου Α.Ε.Α. κλπ).

ü  Με παρέμβαση της Ε.ΑΣ.Υ.Α. και ειδικότερα του Α’ Αντιπροέδρου Χρυσάφη Γρηγορίου, οι χειριστές x-ray θα παρακολουθούν την προβλεπόμενη εκπαίδευση.

ü  Ζητήσαμε την παρουσία ψυχιάτρου και γιατρού υπηρεσίας στη Γ.Α.Δ.Α.

ü  Να μην λησμονούμε ότι ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσής μας, εκδιώχθηκαν πειθαρχικά από την Ηγεσία για την θεσμικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική τους δράση. Εκπροσώπους που τους ψηφίζουν χιλιάδες μέλη δεν τους φιμώνει κανείς κύριοι. Δεν θα μας φιμώσετε σας λέγαμε. Και φυσικά δεν το πετύχατε. Άλλοι παίρνουν αστέρια στους ώμους, άλλοι τις Ε.Δ.Ε. Οι Ε.Δ.Ε. είναι παράσημα όμως για μας.

ü  Αναβαθμίσαμε την εφημερίδα της Ένωσης «Σύγχρονη Αστυνομία» με καλύτερης ποιότητας χαρτιού, νέες στήλες, θέματα και νέα αρθρογραφία για σημαντικά θέματα που μας αφορούν. Μοιράζεται σχεδόν σε όλες τις Υπηρεσίες με ιδία μέσα και προσωπικό κόπο του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου και των αντιπροσώπων της Ε.ΑΣ.ΥΑ. Η εφημερίδα της Ένωσης αποτελεί τη φωνή μας και αυτή πλέον ακούγεται πολύ δυνατά και παντού.

ü  Για το άλυτο θέμα της καθαριότητας έχουμε ήδη καλέσει αρκετές φορές τους επόπτες υγείας της Διεύθυνσης Υγειονομικού της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία σε αρκετές υπηρεσίες (κτίριο Γ.Α.Δ.Α., Α.Τ. Κυψέλης, Αλλοδαπών κ.α.), τα πορίσματα – κόλαφος των οποίων θα χρησιμοποιήσουμε για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, για την διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας των συναδέλφων.


ü  Απαιτήσαμε την επιστροφή των εισφορών από το πρώην Τ.Π.Δ.Υ., νυν ΕΤΕΑΕΠ, λόγω της μη τήρησης των προϋποθέσεων που όριζε η νομοθεσία, για την προαιρετική υπαγωγή τους στο εν λόγω Ταμείο χορήγησης εφάπαξ βοηθήματος.

ü  Αντιδράσαμε έντονα και αναδείξαμε τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να αποτραπεί η επιχειρούμενη από την Κυβέρνηση μετατροπή κάποιων αξιόποινων πράξεων από Κακουργήματα σε Πλημμελήματα.

ü  Είχαμε πλούσια κοινωνική αποστολή και σε συνάρτηση με την πραγματοποίηση της λαχειοφόρου, ενισχύσαμε οικονομικά κάποια ιδρύματα, αποδίδοντας όλα τα έσοδα από τη λαχειοφόρο αγορά, σε συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται (Όραμα Ελπίδα Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Εργαστήρι κ.α.).

ü  Υιοθετήθηκαν αρκετές προτάσεις μας για τη βελτίωση των Διατάξεων του Κώδικα Μεταθέσεων που σκοπό είχαν το κλείσιμο των «παραθύρων».

ü   Προτείναμε την άμεση ενίσχυση της Δ.Α.Ε.Α. και του Μεταγωγών μόνο με νεοεξερχόμενους των Σχολών και όχι με τον «άναρχο» τρόπο που επιχειρήθηκε.

ü  Συνδιοργανώσαμε μαζί με την ΠΟΑΣΥ και τις Ενώσεις της Αττικής, Ημερίδα για τη ΒΙΑ στα γήπεδα παρουσία Ευρωπαίων Αξιωματούχων και εμφανών προσωπικοτήτων του χώρου, παρουσία Κομμάτων και της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας, προτείνοντας λύσεις για την παρουσία της αστυνομίας στους αγωνιστικούς χώρους. Παράδειγμά μας πρέπει να είναι τα προηγμένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα τα οποία εν μία νυκτί (π.χ. Αγγλία) «καθάρισαν» τα γήπεδα. Πολιτική βούληση χρειάζεται.

ü  Διοργανώσαμε Ημερίδα για την Υγιεινή και Ασφάλεια όπου αναπτύχθηκαν ενδιαφέροντα θέματα.

ü  Παρουσιάσαμε κάθε χρόνο το Ημερολόγιό μας σε ειδικές εκδηλώσεις, παρουσία επισήμων, Κομμάτων, Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας, αλλά και εκατοντάδων συναδέλφων.

ü  Πραγματοποιήσαμε αθλητικές εκδηλώσεις κοινωνικού – φιλανθρωπικού περιεχομένου, με τη συμμετοχή  ομάδων όπως ο ΠΟΛΙΣ – η Κιβωτός του Κόσμου, η  ομάδα της Βουλής, καθώς και αγώνα με αναπηρικά αμαξίδια στην Πλατεία Συντάγματος, που συνδιοργανώθηκε με τον ΟΣΕΚΑ και την Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Ελλάδος. Στην εν λόγω εκδήλωση μοιράστηκε από την Ένωση Αθηνών υλικό για τα τροχαία ατυχήματα και για τον Σχολικό εκφοβισμό (bullying).

ü  Διοργανώνουμε τουλάχιστον μια αιμοδοσία κάθε μήνα σε διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες διαθέτοντας  πλέον μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες αίματος.  Το σημαντικότερο όλων είναι ότι πλέον όλοι οι συνάδελφοι γνωρίζουν πως όταν χρειαστούν κάλυψη σε αίμα οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα, η Ένωσή μας ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες τους.

ü  Ενισχύσαμε οικονομικά (στο μέτρο δυνατοτήτων της Ένωσης), αναξιοπαθούντες συναδέλφους με σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.


ü  Καθημερινά υπήρχε άμεση κλιμακωτή αντίδραση και καταγγελία σε οποιοδήποτε περιστατικό  καταστρατήγησης Προεδρικών Διαταγμάτων, με ταυτόχρονη νομική κάλυψη των μελών μας.

Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω, αφού οι δράσεις μας δείχνουν και τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά.
Η τριετία της θητείας μας ξεκίνησε με πρόεδρο τον Χρήστο Μαυραγάνη και στα μέσα της θητείας, λόγω μετάθεσής του αντικαταστάθηκε από τον Πάκο Δημοσθένη (Α΄ Αντιπρόεδρος ως τότε). Δεν θα ισχυριστώ επ’ ουδενί ότι εμείς τα κάνουμε όλα τέλεια ή ότι είμαστε εμείς και κανείς άλλος. Ούτε ότι όλα τα προβλήματα έχουν επιλυθεί.
Για ένα όμως μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα.

Δεν υπάρχει συνάδελφος ο οποίος να έχει έρθει τόσο στα παλιά γραφεία της Ένωσης στην οδό Χαλκοκονδύλη, όσο και στα νέα γραφεία στην οδό Καρύστου, τον οποίο να τον απασχολούσε κάποιο υπηρεσιακό πρόβλημα ή πρόβλημα υγείας και να μην ασχοληθήκαμε μαζί του συμβάλλοντας ολικά ή εν μέρει στην επίλυσή του. Η ικανοποίησή μας είναι ο συνάδελφος να αισθάνεται ότι κάποιοι  τον στήριξαν και δεν ήταν μόνος του. Δεν θέλω να περιαυτολογήσω, όμως για τα μέλη της απερχόμενης Διοίκησης του Δ.Σ. της Ε.ΑΣ.Υ.Α. που υπάγονται στο Ε.Κ.Α., βρίσκονται σε μάχιμες υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α. και δίπλα στους συναδέλφους.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Διοίκηση της Ένωσης εργάζεται στις Μάχιμες Υπηρεσίες
δίπλα στους συναδέλφους , αφουγγραζόμενη τα προβλήματά τους

Σκοπός μας είναι να μας νιώσει η εκάστοτε Ηγεσία, η οποία διαχρονικά προσπαθεί να καταδυναστεύει τον κατώτερο, χρησιμοποιώντας τερτίπια - τρικ ώστε να καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα και όχι μόνο. Δεν θα αφήσουμε κανέναν συνάδελφο μόνο του. Θα νιώθουν την ανάσα μας παντού.
Συνάδελφοι η στήριξή μας είστε εσείς.  Στοχεύουμε  σε ένα νέο πλάνο, το οποίο θα έχει ως κύριο στόχο να φέρει τον συνάδελφο κοντά στην Ένωση ώστε να αισθάνεται τα γραφεία της, σαν δεύτερο σπίτι του.
 Το συνδικάτο οφείλει να βρίσκεται μακριά από οποιαδήποτε κομματική επιρροή. Αντισταθείτε σθεναρά σε αυτούς που καλύπτουν τη συνδικαλιστική γύμνια τους, μόνο πίσω από το «ρουσφέτι».
Το λέμε και θα το βροντοφωνάζουμε. Θα είμαστε μαζί με όποιον θα είναι μαζί μας και θα προωθεί τα αιτήματα του κλάδου μας . Με τους υπόλοιπους , απ’ όπου και αν προέρχονται πολύ απλά θα είναι απέναντί μας.


ERGA OMNES

Του Χύτα Κωνσταντίνου

Αντιπροέδρου Ε.ΑΣ.Υ.Α.
Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αθηνών "ΣύγχρονηΑστυνομία" που μόλις κυκλοφόρησε





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια