Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τη θεραπεία για το δάγκωμα του φιδιού αναζητούν οι επιστήμονες



Την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιούν επιστήμονες από πέντε χώρες (Ινδία, Κένυα, Νιγηρία, Βρετανία και ΗΠΑ), ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν μια θεραπεία για το δάγκωμα του φιδιού.

Συγκεκριμένα, η τεχνολογία αυτή συνέβαλε στον εντοπισμό αντισωμάτων του HIV, βοηθώντας τους επιστήμονες να παρασκευάσουν φάρμακο, που θα θεραπεύει από το δάγκωμα φιδιού.

Η αλήθεια είναι ότι την εποχή, που η φύση «ζωντανεύει», οι κάτοικοι πολλών περιοχών του κόσμου -της ελληνικής εξοχής συμπεριλαμβανομένης- έχουν το νου τους στα φίδια, που, ντυμένα… παραλλαγή, καιροφυλακτούν, συνιστώντας καθημερινή απειλή. Ειδικά στην Ινδία και στην Αφρική, όπου ζουν δεκάδες διαφορετικά είδη φιδιών, το πρόβλημα είναι τεράστιο.

Το δάγκωμα του φιδιού μπορεί να είναι θανατηφόρο, όπως επεσήμανε πριν από λίγες μέρες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που εγκαινίασε διεθνή στρατηγική για την πρόληψη και για τον έλεγχο των δαγκωμάτων από φίδια.

Το δάγκωμα του φιδιού είναι μια τροπική ασθένεια, που πλήττει 1.8-2.7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, σκοτώνει καθημερινά 81.000-138.000 ανθρώπους και προκαλεί 400.000 περιπτώσεις μόνιμης αναπηρίας.

Η διεθνής ομάδα των ειδικών θα εντοπίσει και θα αναπτύξει αντισώματα, για την αντιμετώπιση κρίσιμων ασθενειών, που προκαλούν τα δαγκώματα των φιδιών.

 «Με τα μούτρα» στο εργαστήριο

Στόχος τους είναι να φτιάξουν ένα αντίδοτο, που θα αποτελείται από «ανθρωποποιημένα» αντισώματα και όχι από συμβατικές θεραπείες με βάση τα ζώα, οι οποίες μπορεί μερικές φορές να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα θύματα, δήλωσε ο καθηγητής Robert Harrison, επικεφαλής του κέντρου για την έρευνα και τις παρεμβάσεις στα δαγκώματα των φιδιών στη Σχολή Τροπικών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.

Οι ασθένειες προκύπτουν συνήθως από το δηλητήριο του φιδιού, ένα μείγμα από διάφορες τοξίνες, που μπορεί να εκτοξευθεί και στα μάτια από ορισμένα είδη φιδιών, που αμύνονται, φτύνοντάς το.

Ευτυχώς, οι περισσότεροι θάνατοι και οι σοβαρές συνέπειες από τα δαγκώματα φιδιών μπορούν να αποτραπούν, χάρη στα διαθέσιμα, ασφαλή και αποτελεσματικά αντιγόνα.

Η συνήθης μέθοδος παραγωγής αντίδοτου για το δάγκωμα φιδιού περιλαμβάνει αντισώματα από άλογα ή από πρόβατα και την έγχυση σε ασθενείς. Αυτό, βέβαια, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, γι’ αυτό και το αντίδοτο πρέπει να χορηγηθεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Αυτό σημαίνει ότι τα θύματα πρέπει να φθάσουν στο Νοσοκομείο από τις κοινότητές τους, που συνήθως βρίσκονται αρκετές ώρες μακριά. Ο χρόνος που περνάει είναι κρίσιμος και μερικές φορές οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ σοβαρές.

Η νέα προσέγγιση για την εξεύρεση μιας καθολικής θεραπείας προέκυψε, όταν ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα γύρω από τον HIV δρ Devin Sok συνειδητοποίησε ότι η μεθοδολογία εντοπισμού των διαφόρων αντισωμάτων για το έιτζ, μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στο δάγκωμα φιδιού.


Πηγή: healthmag.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια