Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Έτσι θα αποφύγεις τις λοιμώξεις στα νοσοκομεία!


Ο έλεγχος της μόλυνσης, η ασφάλεια των βελονών και η αντίσταση στα αντιβιοτικά είναι τρία πράγματα που έχουν πραγματικά μεγάλη σημασία.

Ως επισκέπτης ή ασθενής, τι μπορείτε να κάνετε;

Μερικές φορές, οι λοιμώξεις εξαπλώνονται, ακόμη και στα νοσοκομεία. Κάθε χρόνο, πολύς κόσμος κολλάει το νευροϊό, ιό που προκαλεί εμετό και διάρροια. Οι εστίες εξαπλώνονται γρήγορα, ειδικά σε κάποια νοσοκομεία. Ο εμετός και η ταχύτητα της διάρροιας εξαπλώνονται, καθώς δισεκατομμύρια σωματίδια ιού απελευθερώνονται και χρειάζονται λιγότερες από δέκα ντουζίνες για να μας μολύνουν.

Στα νοσοκομεία, μαθαίνουμε να αποφεύγουμε αυτά τα προβλήματα. Εντοπίζουμε τους πιθανούς μεταδοτικούς παράγοντες γρήγορα. Απομονώνουμε αυτούς τους ασθενείς ακόμα και αν δεν έχουμε σιγουρευτεί. Οι ασθενείς μπαίνουν σε καραντίνα όπου η ροή αέρα δεν μπορεί να μολύνει τους άλλους εάν η λοίμωξή τους είναι αερομεταφερόμενη. Βάζουμε γάντια, μάσκες ή ό,τι είναι κατάλληλο για να αποφύγουμε έναν ασθενή που μεταδίδει λοιμώξεις σε άλλους.

Δείτε παρακάτω τι άλλο μπορείτε να κάνετε ως επισκέπτης ή ως ασθενής σε ένα νοσοκομείο:

Πλύντε τα χέρια σας

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό (ή απολυμαντικό χεριών με αλκοόλη τουλάχιστον 60%) μειώνει την εξάπλωση των μολύνσεων. Αυτό πρέπει να γίνεται πριν και μετά από την επαφή με έναν ασθενή. Είναι κάτι που είναι εύκολο, όπως και είναι εύκολο να το ξεχάσουμε.


Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας

Αγγίζουμε τα πρόσωπά μας πολύ, ίσως 15 φορές την ώρα. Αυτό μεταδίδει τα μικρόβια από τα χέρια μας στη μύτη και το στόμα μας, εξαπλώνει βακτήρια που επηρεάζουν από το αναπνευστικό μέχρι διαρροϊκές ασθένειες και κρυολογήματα.

Eμβολιαστείτε

Οι ασθενείς νοσηλεύονται για κάποιο λόγο. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να μη χειρίζεται άλλες (λοιπές) λοιμώξεις. Αυτό που μπορεί να είναι απλώς μία γρίπη για εσάς, μπορεί για εκείνους να είναι κάτι που δεν μπορούν να παλέψουν. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μερικές φορές μεταδίδουν λοιμώξεις στους ασθενείς τους οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Είναι σημαντικό να εμβολιασθούμε για να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους.

Μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι

Αποφύγετε την επίσκεψη ασθενών αν είστε άρρωστοι. Εάν όχι, το φτάρνισμα πρέπει να καλύπτεται με ένα χαρτομάντιλο ή το πάνω μέρος του χεριού και δεν πρέπει να αγγίζουμε τίποτα.

Μειώστε τον κίνδυνο για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και τον εαυτό σας

Ο κίνδυνος του HIV, της ηπατίτιδας Β, της ηπατίτιδας C ή άλλων ασθενειών είναι πολύ χαμηλός. Αλλά εξακολουθεί να είναι ένας κίνδυνος στον οποίο κανείς δεν πρέπει να εκτεθεί. Στα νοσοκομεία εργάζονται για την αποφυγή αυτού του κινδύνου χρησιμοποιώντας στάνταρ τυποποιημένες βελόνες, αλλά και άλλα μέτρα. Μπορείς να βοηθήσεις το έργο των εργαζομένων με το να μην μπαίνεις ποτέ στο δρόμο μιας νοσοκόμας. Οι νοσηλευτές κινδυνεύουν να τρυπηθούν από βελόνα (και οι γιατροί) με τέτοιους περισπασμούς. Οι ιατρικοί επαγγελματίες πρέπει να επικεντρωθούν και δεν πρέπει να απαντούν σε ερωτήσεις όταν εκτελούν μια πράξη.


Αντίσταση στα αντιβιοτικά

Τα βακτήρια έχουν μια ποικιλία γονιδίων που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά. Εάν μπορούμε να μειώσουμε τις λοιμώξεις και τη χρήση αντιβιοτικών, μπορούμε να μειώσουμε την αντίσταση στα φάρμακα που αναπτύσσεται. Τι πρέπει να κάνετε; Πάρτε αντιβιοτικά μόνο όταν και όπως απαιτείται και σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός. Εάν τα χρειάζεστε, πρέπει να λάβετε τη δοσολογία που σας έχει οριστεί. Η υπερβολική κατανάλωση αντιβιοτικών (και η υπο-χρήση) οδηγεί σε αντίσταση και άλλες λοιμώξεις, όπως το C Diff (Clostridium difficile).

Έλεγχος επιπλέον μόλυνσης

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όχι μόνο για τις ορατές λοιμώξεις, αλλά και γι’ αυτές που φέρουμε εν αγνοία μας, όπως βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου του MRSA. Μπορούμε να λάβουμε επιπλέον προφυλάξεις (γάντια, ξεχωριστά δωμάτια) και να πλένουμε πάντα τα χέρια μας όταν επισκεπτόμαστε τους ασθενείς που μεταφέρουν αυτές τις μολύνσεις.

Αποφύγετε οτιδήποτε περιττό

Οτιδήποτε ξένο -ένας καθετήρας ουροδόχου κύστης, ένα μεγάλο IV (PICC ή κεντρική γραμμή), ακόμη και ένας σωλήνας για διασωλήνωση- μπορεί να είναι μια πηγή λοίμωξης. Προσπαθούμε να τα αφαιρέσουμε όποτε είναι ασφαλές.


Πηγή: iatronet.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια