Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παιδιά και ζάχαρη: Πόση επιτρέπεται να καταναλώνουν;


Τα παιδιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από έξι κουταλάκια του γλυκού ή αλλιώς 25 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα.

Μία γενικότερη συμβουλή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναφέρει πως η ημερήσια ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10% της προσλαμβανόμενης ενέργειας. Εάν βέβαια το καλοσκεφτείτε, ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία επιλογών από όλες τις ομάδες τροφίμων, δεν μένει και πολύς χώρος για τη ζάχαρη!

Τι είναι η ζάχαρη;

Ο όρος «ζάχαρη» είναι πολύ γενικός, επισημαίνει η κ. Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ, και τονίζει ότι περιλαμβάνει τόσο τα φυσικά σάκχαρα, όσο και την πρόσθετη ζάχαρη που μπαίνει στα τρόφιμα κατά την επεξεργασία. Τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων, των λαχανικών ή ακόμη και των γαλακτοκομικών, όχι μόνο δεν είναι βλαβερά για την υγεία, αλλά δίνουν την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό. «Επιπλέον, θυμηθείτε, πως όταν καταναλώνετε ένα φρούτο, για παράδειγμα, δεν λαμβάνετε μόνο τη φυσική ζάχαρη, αλλά και ένα σύνολο από άλλα απαραίτητα φυτικά θρεπτικά συστατικά», λέει.

Τα πρόσθετα ή ελεύθερα σάκχαρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι εκείνα τα οποία έχουν προστεθεί σε ένα τρόφιμο από τον παραγωγό, το μάγειρα ή τον ίδιο τον καταναλωτή, καθώς και εκείνα που βρίσκονται φυσικά στο μέλι, στους χυμούς και στους συμπυκνωμένους χυμούς. Η ζάχαρη της κατηγορίας αυτής είναι εκείνη που έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.


Οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης

Τα παιδιά γεννιούνται με προτίμηση στη γλυκιά και αλμυρή γεύση. Όμως, όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεσή τους σε γλυκά ερεθίσματα κατά την παιδική ηλικία, ακόμα και μέσα από το βρεφικό γάλα σε σκόνη, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο «εθισμός» τους στη ζάχαρη κατά την ενήλικη ζωή, αναφέρει η κ. Παπαϊωάννου. 

Ποιες είναι, όμως, οι επιπτώσεις της αυξημένης κατανάλωσης ζάχαρης στον οργανισμό;
  1. Κακή στοματική και οδοντική υγιεινή
  2. Γαστρεντερικές διαταραχές (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, χρόνια διάρροια ή φουσκώματα)
  3. Μειωμένη πρόσληψη ωφέλιμων διατροφικών στοιχείων, τη θέση των οποίων στη δίαιτα παίρνουν τροφές με πρόσθετα σάκχαρα
  4. Αυξημένο σωματικό βάρος ή παχυσαρκία
  5. Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης νοσημάτων της καρδιάς ή διαβήτη τύπου 2 στην ενήλικη ζωή

Πόση πρόσθετη ζάχαρη περιέχουν ορισμένα τρόφιμα;

Τα παρακάτω νούμερα ενδέχεται να σας εκπλήξουν! Θα σας βοηθήσουν, όμως, να κατανοήσετε καλύτερα πώς ένα παιδί μπορεί εύκολα να υπερβεί το συνιστώμενο ανώτατο όριο ζάχαρης. Θυμηθείτε πως αυτό είναι έξι κουταλάκια του γλυκού ή 25 γραμμάρια (g) την ημέρα.
  • 1 μπάρα δημητριακών: 4 κουταλάκια
  • ¾ φλιτζανιού δημητριακά πρωινού: 5 με 8 κουταλάκια
  • 1 κουτάκι αναψυκτικό τύπου κόλα: 7 κουταλάκια
  • Σοκολάτα (40g): 5 κουταλάκια
  • 1 κουτ. σούπας κέτσαπ: 1 κουταλάκι
  • 1 κομμάτι κέικ (120g): 10 κουταλάκια
  • 2 γεμιστά μπισκότα: 4 κουταλάκια
  • 1 μπάλα παγωτό (50g): 4 κουταλάκια
  • 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα: 3 κουταλάκια

Τα παραπάνω ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τον παρασκευαστή. Για να έχετε καλύτερη εικόνα, συστήνει η ειδικός, είναι καλό να διαβάζετε προσεκτικά τη διατροφική ανάλυση στην ετικέτα των τροφίμων. Λάβετε υπόψη σας την προτεινόμενη μερίδα, καθώς και πως ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αντιστοιχεί σε περίπου τέσσερα γραμμάρια.

«Η διατροφή ενός παιδιού πρέπει να περιλαμβάνει φυσικά σάκχαρα από φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, φυσικούς χυμούς και δημητριακά ολικής άλεσης. Τα πρόσθετα σάκχαρα είναι καλό να αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Χωρίς να θεωρούνται “απαγορευμένα”, δεν θα πρέπει να εντάσσονται στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού», καταλήγει η κ. Παπαϊωάννου.


Πηγή: healthview.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια