Θέλει το παιδί σας να είναι στο επίκεντρο της προσοχής; Τι μπορείτε να κάνετε;Δεν είναι ασύνηθες στα παιδιά να επιδιώκουν να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο στης προσοχής, όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και έξω από αυτό.

Για να καταλάβετε τα παιδιά σας, πρέπει να ξέρετε πώς να διαβάσετε τα σημάδια τους και πώς να ενεργήσετε.

Οι ενήλικες τείνουν να απογοητεύονται όταν τα παιδιά τους κλαίνε ανεξέλεγκτα. Κοιτάζουν γύρω για βοήθεια. Στη συνέχεια, αρχίζουν να πανικοβάλλονται και νιώθουν ντροπή. Πιστεύουν ότι η κοινωνία θα τους κατηγορήσει ότι είναι άχρηστοι και ότι «δεν γνωρίζουν πώς να ηρεμήσουν το παιδί τους».

Σε έναν τέτοιο πανικό, αντί να αγκαλιάζουν το παιδί τους και να προσπαθούν να κατανοήσουν μαζί γιατί έχει αυτήν τη συμπεριφορά, οι γονείς του δίνουν καραμέλα, ένα παιχνίδι ή το απειλούν να είναι ήσυχο.

Γνωρίζοντας αυτούς τους συναισθηματικούς μηχανισμούς, είναι καλύτερο να δείξετε ενσυναίσθηση σε εκείνους που εξαρτώνται από σας. Πρώτον, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι κάτι έχει αναστατώσει το παιδί σας. Έχει υποφέρει και δεν ξέρει πώς να το εκφράσει, έτσι ενεργεί κλαίγοντας. Αντί να του αρνηθείτε την αγκαλιά, πρέπει να δεχτείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας.

Ομοίως, μπορείτε να το κάνετε το ίδιο, όταν το παιδί σας θέλει κάτι που δεν χρειάζεται ή που δεν θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση, απλά πάρτε μια βαθιά ανάσα και εξηγήστε ότι καταλαβαίνετε τι αισθάνεται, αλλά έχετε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να το έχει.


Πηγή: baby.gr