Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αγγελική Γκότση: Πυροσβέστης γένους θηλυκού…

Έχει δώσει όλο της το «είναι» στο Πυροσβεστικό Σώμα εδώ και δεκαέξι χρόνια, παραμένει όμως, σταθερά άξια, στο ρόλο της μητέρας και της συζύγου και, παρά το πολλές φορές – ειδικά τα
καλοκαίρια – ακανόνιστο ωράριο της εργασίας της, μπορεί και ανταπεξέρχεται σε όλες τις απαιτήσεις της ζωής.
Η Αγγελική Γκότση, πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, σήμερα μιλά για όλα όσα την έκαναν να επιλέξει αυτό το επάγγελμα αλλά και το πώς μια γυναίκα μπορεί φορώντας τη στολή του πυροσβέστη να σώσει ζωές και περιουσίες από την πύρινη λαίλαπα. Γιατί, την ώρα της φωτιάς δεν διακρίνεσαι με το «φύλο» αλλά μπαίνεις μπροστά με την δύναμη της ψυχής.
Πόσα χρόνια είσαι στο Πυροσβεστικό Σώμα;
«Εδώ και δεκαέξι χρόνια, υπηρετώ στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ξεκίνησα το έτος 2003 ως εποχικός πυροσβέστης και από το 2015 έως σήμερα είμαι πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης».

Σου αρέσει το επάγγελμα που κάνεις;
«Το επάγγελμα του πυροσβέστη δεν είναι ένα συνηθισμένο επάγγελμα. Είναι, θα μπορούσα να πω, τρόπος ζωής. Ένας τρόπος ζωής πέρα από τα όρια του καθήκοντος, που αν δεν το αγαπάς, δεν μπορείς να το ακολουθήσεις. Απολαμβάνω απόλυτα λοιπόν το επάγγελμα που επέλεξα να κάνω, πράγμα που αποτελεί την κινητήρια δύναμή μου ώστε να συνεισφέρω κι εγώ σε αυτή την ομάδα η οποία ονομάζεται Πυροσβεστικό Σώμα».

Γιατί επέλεξες το επάγγελμα αυτό και όχι κάποιο άλλο;
«Τι πιο ωραία αίσθηση θα μπορούσε να σου αφήσει ένα επάγγελμα μέσα από το οποίο ξέρεις πως έχεις προσφέρει στο συνάνθρωπο. Σημασία έχει πως στο τέλος της ημέρας, στο τέλος της κάθε βάρδιας, νιώθεις ικανοποίηση και φεύγεις με ένα χαμόγελο για μια καλή πράξη που έκανες. Αυτό σημαίνει πυροσβέστης και επέλεξα να ασκήσω αυτό το επάγγελμα διότι είναι ένα επάγγελμα το οποίο είναι αδύνατον να κορεστεί στα μάτια μου. Όχι μόνο λόγω του σημαντικού έργου που παράγει, αλλά και επειδή σου παρέχει απλόχερα έντονες στιγμές. Στιγμές και έντονα συναισθήματα που άλλα επαγγέλματα αδυνατούν να σου προσφέρουν».

Εκτός από πυροσβέστης είσαι και μητέρα, τριών κοριτσιών. Πως συνδυάζεις εργασία και μητρότητα, με δεδομένο πως το επάγγελμά σου έχει κάποιες φορές ακανόνιστα ωράρια;
«Αναμφισβήτητα ο ρόλος της μητέρας είναι δύσκολος από μόνος του πόσο μάλλον όταν είσαι και πυροσβέστης. Η ιδανική εργασία στις μέρες μας είναι σπάνιο αγαθό. Το επάγγελμά μου απαιτεί να βρίσκομαι σε επιφυλακή και το ωράριό του είναι ενίοτε ακανόνιστο και απρόβλεπτο. Από την άλλη μου παρέχει μια σταθερότητα οικονομικής φύσεως και όπως προανέφερα είναι ένα επάγγελμα που αγαπώ, οπότε με βοηθά να έχω μια εσωτερική ισορροπία, πράγμα που μεταφέρεται και στο οικογενειακό μου περιβάλλον. Όσον αφορά τις κόρες μου, θα μπορούσα να πω, πως είναι προσαρμοσμένες κι εκείνες και με τα θετικά και με τα αρνητικά του όρου ’’μαμά πυροσβέστης’’. Ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζει και ο μπαμπάς ο οποίος δίνει την στήριξή του σε κάθε μια ξεχωριστά. Έτσι μπορώ να συνδυάζω τις δύο μεγάλες μου αγάπες, τη μητρότητα και την καριέρα».
Σαν πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης έχεις εκλεχθεί σύνεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Μεγάρων. Ως συνδικαλιστές έχετε ορισμένα αιτήματα που θέλεις να μεταφέρεις;
«Ως συνδικαλίστρια και σύνεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης Μεγάρων τα αιτήματά μας είναι κυρίως η ένταξη στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης των αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά τα έτη 2015 έως 2019 και όσων έχουν προσληφθεί το έτος 2009. Επίσης ζητάμε την ένταξή μας στη μόνιμη εργασία ή την παραμονή μας στο Πυροσβεστικό Σώμα ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης μέχρι τη συνταξιοδότησή μας καθώς και την ένταξη στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και των αποφοίτων δημοτικού μετά το 1980.
Από την άλλη στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι γνωστό πως υπάρχουν πολλές ελλείψεις τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης τόσο εμείς, όσο και οι μόνιμοι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι εποχικοί που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο την αντιπυρική περίοδο καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε πολλές φορές σε επικίνδυνα συμβάντα και κάτω από δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των ελλείψεων που υπάρχουν. Για το λόγο αυτό τα αιτήματά μας κυμαίνονται και προς αυτή την κατεύθυνση, να ενισχυθεί δηλαδή το Πυροσβεστικό Σώμα τόσο με προσωπικό όσο και με μηχανολογικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας. Άλλωστε στη δουλειά του ο πυροσβέστης ’’φλερτάρει’’ καθημερινά με τον θάνατο και θα πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό από την πολιτική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος».






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια