Ο Νίκος Μαζιώτης σχολιάζει την κατάθεση πρώην αστυνομικού για τη συμπλοκή στο Μοναστηράκι


Αναδημοσιεύουμε από το Indymedia: Από το εφετείο της 2ης δίκης του Επαναστατικού Αγώνα σχολιασμός του Νίκου Μαζιώτη (στις 9/10/2018) για τον Δημητρόπουλο πρώην αστυνομικό της
ομάδας ΔΙΑΣ που τον τραυμάτισε στη συμπλοκή στο Μοναστηράκι και που το 2016 συνελήφθη και αργότερα καταδικάστηκε σε δις (2) ισόβια για το φόνο ταξιτζή στη Καστοριά
Μαζιώτης: Επειδή ο ‘‘κύριος’’ αυτός έκανε ληστεία και φόνο μαζί, το χαρτί του ψυχιατρείου το έβγαλε με σκοπό τον μειωμένο καταλογισμό για τον φόνο του ταξιτζή. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή είναι ψυχάκιας, ότι όντως έχει μειωμένο καταλογισμό και δεν ξέρει τι κάνει.
Η ερώτηση που του έγινε σε σχέση με την ψυχιατρική γνωμάτευσή του δεν σημαίνει ότι υπάρχει μειωμένος καταλογισμός. Ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Δεν είναι άσχετη αυτή η ερώτηση και δεν είναι άσχετη με την αξιοπιστία των καταθέσεων.
Γιατί υπάρχει διαφορά το τι είπε στο πρωτοβάθμιο και το τι λέει τώρα. Όπως ότι εγώ π.χ. επιχείρησα να ρίξω τρίτη και χαριστική βολή στον Παναγιωτόπουλο. Πού ούτε ο ίδιος ο Παναγιωτόπουλος που κατέθεσε δεν είπε τέτοιο πράγμα. Γι’ αυτό σας είχα ζητήσει να τους φέρετε και τους δύο μαζί. Εσείς δεν το κάνατε αυτό.
Όπως επίσης και οι ερωτήσεις του τύπου που έγιναν όταν είχε έρθει ο Κούρτης, που του έκανε η κα σύνεδρος, με τις οποίες ήθελε να αποδείξει ότι πυροβολήθηκε και αυτός, που ήταν η σφαίρα που χτύπησε το τραπέζι στο οποίο καθόταν, εκεί θα έπρεπε να υπάρχουν φωτογραφίες από τις βολίδες. Γιατί δεν υπάρχουν οι φωτογραφίες όπου δείχνουν που κατάληξαν οι βολίδες οι δικές μου; Για να καταλάβει κανείς αν ισχύουν οι απόπειρες ανθρωποκτονίας ή όχι. Ενώ τώρα λέει ότι δεν την έχω κάνει.
Υπάρχει μια αντίφαση σε αυτά που λέει. Δεν μπορεί να στοχεύω τον Παναγιωτόπουλο και μετά και αυτόν. Γιατί στην κατάθεσή του στο πρωτοβάθμιο είπε ότι ενώ πυροβόλησα τον Παναγιωτόπουλο, γύρισα και τον σημάδεψα και αυτόν. Είπε για μένα ότι έκανα κίνηση να γυρίσω το όπλο προτεταμένο προς αυτόν. Αυτό δεν υπάρχει. Γιατί και ο Παναγιωτόπουλος και αυτός ο ίδιος είπαν ότι εγώ δεν τον είχα καν στο οπτικό μου πεδίο. Ήταν πίσω μου και πλάγια.
Θυμάστε όταν πλησίασα τον Παναγιωτόπουλο και τον ρώτησα, πώς ήμασταν εμείς και πού ήταν ο έτερος αστυνομικός ο Δημητρόπουλος; Και απάντησε, πίσω και πλάγια από μένα.
Αυτό λοιπόν που λέει ο Δημητρόπουλος ότι εφ’ όσον πυροβόλησα τον Παναγιωτόπουλο 2 φορές πήγα από πάνω του να του ρίξω χαριστική βολή και μετά γύρισα να τον στοχεύσω, αυτό το πράγμα δεν υπάρχει και δεν έγινε.
Αυτό που είπε –το οποίο είπε για πρώτη φορά– ότι αφού πυροβόλησα τον Παναγιωτόπουλο, στέκομαι από πάνω του με πρόθεση ενδεχομένως να του ρίξω και χαριστική βολή και εσείς δεν του κάνατε καν ερώτηση γι’ αυτό. Ενώ όταν ο Κούρτης τα ‘‘μάζεψε’’ αυτά που έλεγε που ήταν επιβαρυντικά για μένα, η κα σύνεδρος του λέει, άλλα είπατε στο πρωτοβάθμιο, γιατί μας τα ‘‘γυρίζετε’’ τώρα;
Όχι ό, τι μας συμφέρει! Γιατί και ο Δημητρόπουλος άλλα είπε στο πρωτοβάθμιο, δεν μίλησε για χαριστική βολή αλλά εσείς δεν του υποδείξατε ότι αυτά δεν τα είπε στο πρωτοβάθμιο.
Και λέει και άλλα ψέματα. Πουθενά ο Καρακωσταντάκης και ο Χαμαντάλλα δεν επιβεβαίωσαν ότι ήταν μαζί του στην οδό Μητροπόλεως στον ΣΑΒΒΑ μπροστά ή στον Μπαϊρακτάρη που υποτίθεται πυροβόλησα αδιακρίτως.
Το λέει κανείς από τους συναδέλφους του; Όχι. Το λέει κανείς στο πρωτοβάθμιο; Όχι. Το είπαν στο εφετείο; Όχι. Γιατί αυτός είναι αξιόπιστος σε αυτά που λέει; Γιατί είναι αξιόπιστος όταν λέει ότι γύρισα προς αυτόν και τον στόχευσα;
Γιατί είναι αξιόπιστος όταν λέει ότι στάθηκα πάνω από τον Παναγιωτόπουλο με σκοπό να τον πυροβολήσω τρίτη φορά; Αυτά τα ψέματα λέει. Και οι ερωτήσεις για την ψυχιατρική του κατάσταση για την δολοφονία που διέπραξε κατά του ταξιτζή δεν είναι άσχετες. Και μάλιστα μετά από ερώτηση της κ. συνέδρου είπε ότι τελικά αναδρομικά έγινε αυτή η ψυχιατρική εξέταση.
Ο τύπος είναι ψυχάκιας. Είναι ράμπο! Το ‘‘έπαιζε’’ Κλιντ Ίστγουντ, ο ‘‘βρώμικος Harry’’ με το 357 (magnum), αν έχετε δει και την ταινία. Ο ‘‘γαμάω’’ μπάτσος δηλαδή να το πω και πιο λαϊκά!
Εδώ ήρθαν δύο αστυνομικοί, και ο Παπαχριστόπουλος στην Κλειτορία και αυτός, οι οποίοι ταιριάζουνε στο προφίλ του ντεντέκτιβ Callahan. Γενικά η αστυνομία έχει τέτοια στελέχη, ψυχάκηδες οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι επειδή είναι κρατικοί υπάλληλοι, μισθοφόροι του κράτους και ένοπλοι, ότι μπορεί να κάνουν οτιδήποτε αυθαίρετο και να το κάνουν ατιμώρητα. Αυτός ο Δημητρόπουλος έχει ‘‘φάει’’ δις ισόβια όμως την περίπτωση της σύλληψής μου την ανέφερε στο δικαστήριό του όταν σκότωσε τον ταξιτζή. Δεν είναι άσχετο γιατί μας λέτε να μην κάνω τέτοιες ερωτήσεις; Γιατί αυτός την ανέφερε την σύλληψή μου; Για ελαφρυντικό!
Εγώ ήμουν ο ‘‘ήρωας’’ που πήρα τα εύσημα γιατί συνέλαβα τον Μαζιώτη. Άρα, προφανώς απευθυνόμενος στους δικαστές τους έλεγε ότι θα πρέπει αυτό να το λάβουν υπ’ όψιν ως ελαφρυντικό τώρα που δολοφόνησε τον ταξιτζή. Και πουθενά δεν έχει πει ότι μετάνιωσε γι’ αυτό. Θα σας διαβάσω τι ακριβώς είπε στην απολογία του. Δεν τα είπε ο ψυχίατρος αυτά ούτε ο συνήγορος υπεράσπισής του. Λέει το δημοσίευμα:
‘‘Στην απολογία του ο 29χρονος ήταν ψύχραιμος. Μίλησε με λεπτομέρειες για την εμπλοκή του στην υπόθεση Μαζιώτη. Το πρώτο που είπε στην απολογία του για την δολοφονία του ταξιτζή ήταν η δική μου υπόθεση. ‘‘Πώς τον πυροβόλησε, πού τον τραυμάτισε και πως του πέρασε χειροπέδες’’. Ο ‘‘ήρωας’’!
‘‘Αλλά όταν έφτασε στη στιγμή του φόνου του ταξιτζή είπε ότι δεν θυμάται ούτε πόσες φορές τον πυροβόλησε με το όπλο του. Προκάλεσε μάλιστα εντύπωση γιατί δεν ανέφερε ούτε μια στιγμή ότι μετάνιωσε για την πράξη του παρά μόνο για το ότι έκανε μια απαράδεκτη ενέργεια’’. Αυτά είπε στην απολογία του, ότι έκανε μια απαράδεκτη ενέργεια!
Ρούπα: Σαν να λέμε παράνομα παρκάρισμα!
Μαζιώτης: Ισχυρίστηκε ‘‘ότι 2 ώρες μετά το συμβάν, ότι είχε αποφασίσει να παραδοθεί στην αστυνομία. Αλλά σε επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελέως της έδρας –του δικού του δικαστηρίου– γιατί δεν το έπραξε και μετέβη στον τόπο του εγκλήματος και όχι στο αστυνομικό τμήμα να παραδοθεί, ανέφερε ότι θα το έκανε αργότερα’’.
Ο τύπος στην αρχή της έρευνας για τον ταξιτζή συμμετείχε και στην έρευνα για να βρούνε τον δράστη. Τέτοιο θράσος είχε ο ‘‘αξιότιμος κύριος αστυνομικός, προστάτης του πολίτη’’!
Πρόεδρος: Καλώς, εντάξει.
Μαζιώτης: Όχι, τι καλώς; Δεν καταλαβαίνω. Γιατί με διακόπτετε; Δεν θέλετε να τα ακούτε αυτά;
Πρόεδρος: Τα πρακτικά αυτά που τα βρήκατε;
Μαζιώτης: Δημοσιεύματα είναι.
Πρόεδρος: Στα πρακτικά αυτά δεν θα μπούνε.
Μαζιώτης: Θα σας το δώσω και ως αναγνωστέα.
Ρούπα: Η υπόθεση της σύλληψης Μαζιώτη υπολογιζόταν στο δικαστήριό του, αναφερόταν, έγινε εκτενής αναφορά. Γιατί δεν μπορεί να γίνει αναφορά εκείνης της ιστορίας εδώ πέρα;
Μαζιώτης: Επίσης για το ότι είναι ο τύπος αναξιόπιστος αποδεικνύεται για το ότι λέει, ότι το κίνητρο για την δολοφονία του ταξιτζή ήταν η ληστεία. Αυτό είχε πει, όμως οι αστυνομικοί δεν τον πιστεύουν για αυτό.
‘‘Ο συλληφθείς αφήνει πολλά κενά στην κατάθεσή του και οι αστυνομικοί δεν έχουν πειστεί για τους ισχυρισμούς του και ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα’’. Επίσης, ‘‘ήταν εθισμένος με τον ηλεκτρονικό τζόγο’’. Αυτοί είναι οι ‘‘προστάτες του πολίτη’’. Και αυτός και ο Παπαχριστόπουλος γενικά, είναι οι αστυνομικοί ‘‘ράμπο’’.
Ο ένας (ο Παπαχριστόπουλος) λέει ‘‘δεν παραδίνομαι’’, του προτάσσεις το όπλο και του λες παραδώσου βρε μαλάκα, κάτσε εκεί πέρα, δεν θα σε πειράξουμε, δώσε το όπλο σου, ‘‘όχι, δεν παραδίνομαι’’ λέει αυτός και κατηγορούμαι για απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον Παπαχριστόπουλο που έκανε τα πάντα για να τον πυροβολήσω.
Γι’ αυτόν τον τύπο (τον Δημητρόπουλο) που δεν τον πυροβόλησα αλλά μόνο και μόνο επειδή είπε ότι τον στόχευσα κατηγορήθηκα αρχικά για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Το πρωτοβάθμιο με καταδίκασε τελικά, όχι γι’ αυτόν αλλά για τους υπόλοιπους 5 αστυνομικούς σε 50 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον τους, 5 μπάτσοι 10 χρόνια για τον καθένα = 50 χρόνια