Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πέντε μύθοι που όλοι πιστεύουμε!


Περίπου 2,3 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πλήττει η χρόνια αυτή νευρολογική διαταραχή.

Ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας που όλοι πιστεύουμε;

Παρά τον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων που επηρεάζει η συγκεκριμένη ασθένεια, υπάρχουν πολλοί μύθοι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας που πολλοί πιστεύουμε και επηρεάζουν τη ζωή μας. Λάθος ή μισή πληροφόρηση… μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει.

Μόλις… αποκαλυφθούν οι αλήθειες, θα νιώσεις πιο άνετα και «οικεία» με ό,τι έχει να κάνει με αυτήν την κατάσταση, καθώς είναι κάτι διαχειρίσιμο.

Διάβασε παρακάτω ποιοι είναι οι πέντε πιο διαδεδομένοι μύθοι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας:

Δεν πρέπει να μείνεις έγκυος

Αυτή η θέση ίσως ήταν αποδεκτή πριν από 70 χρόνια, αλλά όχι σήμερα. Μπορείς να κάνεις παιδί και να το μεγαλώσεις όταν έχεις σκλήρυνση κατά πλάκας. Τίποτα δεν σε εμποδίζει. Και αυτό γιατί η έρευνα έχει δείξει πως η εγκυμοσύνη δεν έχει τελικά αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της υγείας μιας γυναίκας με τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Μάλιστα, πολλές γυναίκες νιώθουν καλύτερα και έχουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα χαλαρώνει. Ο θηλασμός είναι μια επιλογή για πολλές γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς έχει αποδειχθεί πως μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά την περίοδο μετά τον τοκετό.

Φυσικά, πάντα καλό είναι να το συζητήσεις με το γιατρό σου γατί η κάθε κατάσταση και ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.

Είναι κληρονομικό

Όχι, δεν κληρονομείται άμεσα, πράγμα που σημαίνει πως δεν μεταφέρεται ένα γονίδιο από τη μητέρα με τη σκλήρυνση κατά πλάκας στο μωρό. Ωστόσο, ένα ταυτόσημο δίδυμο από κάποιον με την ασθένεια έχει πιθανότητα από 25 έως και 30% να αναπτύξει σκλήρυνση κατά πλάκας και ο αδερφός ενός ατόμου με σκλήρυνση κατά πλάκας έχει περίπου 5% πιθανότητα να αναπτύξει την ασθένεια. Συνολικά, αυτά τα στατιστικά δείχνουν ότι το γενετικό παίζει ρόλο, αλλά εκτός από το DNA ενός ατόμου, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν.

Ποιοι είναι αυτοί;
  • Ανεπάρκεια βιταμίνης D
  • Μόλυνση με ιό
  • Κάπνισμα
  • Παχυσαρκία

Επηρεάζει μόνο ενήλικες

Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 33, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παιδιά που μπορεί να αναπτύξουν την ασθένεια. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια έρευνα, περισσότερα από 10.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα 15.000 παιδιά έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που να υποδεικνύει σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα συμπτώματα στα παιδιά με την ασθένεια είναι κυρίως η κούραση, προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση, κατάθλιψη, μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια, δυσκολίες ισορροπίας.

Είναι θανατηφόρα ασθένεια

Δεν είναι. Αντίθετα, είναι μια χρόνια κατάσταση που απαιτεί να τη διαχειρίζεσαι σε όλη του τη ζωή, όπως ο διαβήτης, η υψηλή πίεση και η αρθρίτιδα. Παρ’ όλο, όμως, που δεν είναι θανατηφόρα, έρευνα δείχνει πως μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου. Μια έρευνα είχε δείξει πως άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πιο πιθανό να πεθάνουν 7 χρόνια νωρίτερα απ’ το προσδόκιμο.

Φυσικά, ένα άτομο με την ασθένεια θα πρέπει να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να γυμνάζεται, να τρώει θρεπτικά και να διατηρεί ένα υγιές βάρος, να μην καπνίζει κι έτσι να ζήσει περισσότερο και καλύτερα.

Θα χρειαστεί αναπηρικό καροτσάκι

Η διάγνωση με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν σημαίνει πως θα χρειαστεί απαραίτητα το άτομο να κινείται με αναπηρικό καροτσάκι. Συγκεκριμένα, η έρευνα έχει δείξει πως μόνο το 10% των ατόμων περιορίζεται σε αναπηρικό καροτσάκι μέσα στα 15 χρόνια εμφάνισης της ασθένειας. Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα στο βάδισμα είναι κοινά στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και προέρχονται από διάφορους πιθανούς παράγοντες, όπως μυϊκό σφίξιμο, κόπωση, αισθητηριακές διαταραχές, αδυναμία και προβλήματα ισορροπίας και όρασης. Τα καλά νέα ότι υπάρχουν πολλές συσκευές που σε διευκολύνουν και κάνουν καλύτερη τη ζωή σου.

Πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό!


Πηγή: ipop.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια