Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τρεις μηνύσεις προσφύγων για βίαιες επαναπροωθήσεις

Για πολλοστή φορά, η Δικαιοσύνη έχει στο ένα χέρι επώνυμες καταγγελίες για βίαιες επαναπροωθήσεις στον Εβρο -αυτή τη φορά από έξι Τούρκους πρόσφυγες που κατέχουν πλήθος
αποδεικτικών στοιχείων- και στο άλλο χέρι τις γενικόλογες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πως... τέτοιες πρακτικές δεν υφίστανται.
Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκονται συγκεκριμένα στοιχεία και επώνυμες καταγγελίες Τούρκων προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία από την περιοχή του Εβρου το τελευταίο διάστημα, καθώς, αντίθετα από τις μάλλον γενικόλογες διαβεβαιώσεις της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ολγας Γεροβασίλη, που επαναλαμβάνει την πάγια θέση των ελληνικών αρχών, ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις, είναι πολύ συχνές οι μαρτυρίες, οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης εκ μέρους της αστυνομίας σε συνεργασία με ομάδες ενστόλων.
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) υπέβαλε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ορεστιάδας, τρεις μηνύσεις εκ μέρους έξι Τούρκων προσφύγων.
Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας ανήλικος και μια νεαρή πρόσφυγας, η οποία κρατείται σήμερα στις τουρκικές φυλακές, όπου κατέληξε μετά την επαναπροώθησή της από τον Εβρο.
Σύμφωνα με την οργάνωση, στη μήνυση της κρατουμένης περιλαμβάνονται πλήθος αποδεικτικά στοιχεία και η μαρτυρία του αδελφού της.
Παράλληλα, η οργάνωση υπέβαλε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με στοιχεία για επαναπροωθήσεις Τούρκων προσφύγων από τον Εβρο, ιδίως τον τελευταίο ενάμιση μήνα, μετά τις 27 Απριλίου.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που έχει στα χέρια της παρόμοιο φάκελο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Αναφορά για την πολύκροτη υπόθεση επαναπροώθησης του Τούρκου δημοσιογράφου Μουράτ Τσαπάν, ο οποίος κατέληξε κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές, και για επαναπροωθήσεις άλλων Τούρκων υπέβαλε στην κ. Δημητρίου η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) το καλοκαίρι του 2017, ενώ αυτεπάγγελτη έρευνα είχε ξεκινήσει τότε και ο Συνήγορος του Πολίτη.
Σήμερα, περισσότερο από δύο χρόνια μετά, αγνοείται η τύχη της αναφοράς, ενώ προκαλεί εντύπωση πως δεν έχει κληθεί να παράσχει πληροφορίες ή διευκρινίσεις η οργάνωση που είχε υποβάλει τον φάκελο στην εισαγγελέα.
Εκτοτε έχουν δημοσιοποιηθεί πολλές δεκάδες νέες μαρτυρίες και καταγγελίες για βίαιες, παράνομες επαναπροωθήσεις εκ μέρους αστυνομικών και ενστόλων στον Εβρο.
Μάλιστα, μετά τις 26 Απριλίου μέχρι τις αρχές Μαΐου γίνονται καθημερινές οι αναφορές για επαναπροωθήσεις με θύματα Τούρκους ή Κούρδους πρόσφυγες. Στις 27 Απριλίου, τετραμελής οικογένεια Τούρκων συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία και οι δύο γονείς κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, μετά την επαναπροώθησή τους από τον Εβρο την προηγουμένη.
Μιλούν οι φωτογραφίες
Αλλο περιστατικό επαναπροώθησης δύο Τούρκων στις 29 Απριλίου αναφέρει στο τουίτερ ο Τούρκος δημοσιογράφος Ζουμπεγίρ Κοτσουλού, ενώ δημοσιοποιεί φωτογραφίες κακοποίησης Τούρκων προσφύγων που επαναπροωθήθηκαν μία μέρα πριν, από τις Φέρες Εβρου.
Στις 30 Απριλίου, ο ίδιος δημοσιογράφος δημοσιοποιεί στο τουίτερ ότι έξι Τούρκοι πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, επαναπροωθήθηκαν, την προηγουμένη, από το Χειμώνιο Εβρου.
Την Πρωτομαγιά, ο ίδιος δημοσιοποιεί άλλη επαναπροώθηση επτά Τούρκων προσφύγων, οι δύο ανήλικοι, από το Σουφλί, αφού προηγουμένως οι αστυνομικοί τούς πήραν τηλέφωνα, διαβατήρια και 4.000 ευρώ, όπως και άλλο περιστατικό με θύμα 4 Κούρδους πρόσφυγες στις 26 Απριλίου.
Αλλη επαναπροώθηση πέντε Τούρκων με μωρό 7 μηνών καταγγέλλεται ότι συνέβη στο Νέο Χειμώνιο, στις 3 Μαΐου, μία μέρα μετά την επίσημη επίσκεψη της εκτελεστικής διευθύντριας της FRONTEX στην περιοχή. Οι καταγγελίες συνεχίζονται τον Ιούνιο.
Στις 7 Ιουνίου, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης καταγγέλλει ότι το πρωί της προηγουμένης τρεις Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο στο Α.Τ. του Ισαακίου Εβρου, μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Νέου Χειμωνίου με φορτηγό σε χρώματα παραλλαγής χωρίς πινακίδες.
Αφού κρατήθηκαν λίγες ώρες, οι αστυνομικοί τούς πήραν χρήματα και χαρτιά και με το ίδιο φορτηγό τούς μετέφεραν το βράδυ στον Εβρο, τους παρέδωσαν σε φουσκωτό με Τούρκους με πολιτικά, που τους μετέφεραν διά της βίας στην τουρκική πλευρά, με αποτέλεσμα να κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. Φωτογραφίες των τριών από το Νέο Χειμώνιο και του βαν με τα χρώματα παραλλαγής δημοσιεύει στο φέισμπουκ ο συγγραφέας, ενώ τις ίδιες φωτογραφίες έχει στη διάθεσή του και δικηγόρος του ΕΣΠ.
«Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις για τη διερεύνηση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή του Εβρου, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για ανάλογες καταγγελίες. Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση, ενώ οι καταγγελίες που αφορούν την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων συνεχίζουν να πληθαίνουν», σημειώνει η οργάνωση.








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια