Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι επιζητά έντονα το σώμα μας μετά από μια νύχτα με λιγοστό ύπνο;


Η στέρηση ύπνου δεν μας προκαλεί μόνο κούραση, σωματική και εγκεφαλική.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που προκαλεί, όπως το ότι κάνει τα γλυκά, τα σνακ και άλλα όχι και τόσο υγιεινά φαγητά να φαίνονται στον εγκέφαλό μας δελεαστικότερα απ’ ότι συνήθως. Αυτό καταδεικνύει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Neuroscience» και δείχνει πως ακόμα και μια νύχτα αϋπνίας είναι αρκετή για να πολλαπλασιάσει την επιθυμία για «κακές» τροφές, καθώς ο εγκέφαλος νιώθει προκαταβολικά ακόμα μεγαλύτερη ηδονή στο ενδεχόμενο της κατανάλωσής τους.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η σύνδεση της αϋπνίας με την τάση για παχυσαρκία οφείλεται περισσότερο σε εγκεφαλικούς παράγοντες παρά σε ορμονικούς. Η έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογικής ψυχολογίας Jan Peters του Πανεπιστημίου της Κολωνίας παρακολούθησε 32 υγιείς εθελοντές κανονικού βάρους, ηλικίας 19 έως 33 ετών, οι οποίοι, αφού έφαγαν όλοι το ίδιο φαγητό το βράδυ, στη συνέχεια μερικοί έμειναν άυπνοι για μια νύχτα, ενώ οι υπόλοιποι κοιμήθηκαν κανονικά.

Εν συνεχεία, αφού το πρωί έδωσαν δείγμα αίματος και ο εγκέφαλός τους μελετήθηκε με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), κλήθηκαν να επιλέξουν πρωινό και διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν περάσει μια άυπνη νύχτα ήταν πιο δεκτικοί στο να επιλέξουν ανθυγιεινές τροφές γεμάτες ζάχαρη και λιπαρά. Αυτό συνέβη παρόλο που η όρεξή τους ήταν ίδια με εκείνων που είχαν κοιμηθεί κανονικά το προηγούμενο βράδυ.

Μετά τη νύχτα χαμένου ύπνου, οι εξετάσεις του εγκεφάλου έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στο κύκλωμα μεταξύ αμυγδαλής και υποθαλάμου που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής. Αυτό κατά τους ερευνητές καταδεικνύει ότι η στέρηση ύπνου, ακόμα κι αν δεν ανοίγει την όρεξη, καθιστά πιο επιθυμητό το ανθυγιεινό φαγητό.


Πηγή: protothema.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια