Παυλόπουλος: Ο αγώνας των Ηρωϊκών Κρητών μας εμπνέει και μας διδάσκει


«Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα -αλλά και τα λοιπά λαϊκιστικά «κινήματα» που επίσης απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία- τα οποία αναπτύσσονται σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ηπείρου, πρέπει να μας προβληματίζουν, έτσι ώστε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και για την αποτελεσματική και, κυρίως, έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Από εδώ, λοιπόν, την Κρήτη, τους στέλνουμε το μήνυμα: Δεν θα περάσουν» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος από το Καστέλι Πεδιάδος που πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για το α' σαμποτάζ εναντίον των δυνάμεων του άξονα στην Ευρώπη, (10 Ιουνίου 1942).

ΠροκοπηςΠαυλοπουλος, by gpapadakis

ΠροκοπηςΠαυλοπουλος, by gpapadakis
Ο κ. Παυλόπουλος είπε συγκεκριμένα:
« Ο Επικός, κυριολεκτικώς, αγώνας των Ηρωϊκών Κρητών εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας μας εμπνέει και μας διδάσκει, κυρίως προς την κατεύθυνση του τι σημαίνει για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία, η Δημοκρατία και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.Το πρώτο δίδαγμα αφορά την Μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλουμε να έχουμε πάντα κατά νου τις ακόλουθες διαπιστώσεις, εάν επιθυμούμε να ζήσουμε μέσα σε μια ειρηνική και ευημερούσα Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ελπίζουμε να οδηγηθεί στην πλήρη πολιτική και οικονομική ενοποίησή της. Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα -αλλά και τα λοιπά λαϊκιστικά «κινήματα» που επίσης απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία- τα οποία αναπτύσσονται σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ηπείρου, πρέπει να μας προβληματίζουν, έτσι ώστε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και για την αποτελεσματική και, κυρίως, έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Από εδώ, λοιπόν, την Κρήτη, τους στέλνουμε το μήνυμα: Δεν θα περάσουν. Το δεύτερο δίδαγμα αφορά την γειτονική Τουρκία.
H Ελλάδα είναι Χώρα φιλειρηνική, αφού πιστεύει ακράδαντα στην φιλία και την καλή γειτονία, οι οποίες όμως προϋποθέτουν τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτουν, επίσης, τον σεβασμό, και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του MontegoBay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή. Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους. Ας αντιληφθεί η Τουρκία ότι είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα. Πολλώ μάλλον όταν μας συμπαρίστανται ενεργώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ».
ΠροκοπηςΠαυλοπουλος, by gpapadakis
ΠροκοπηςΠαυλοπουλος, by gpapadakis
ΠροκοπηςΠαυλοπουλος, by gpapadakis
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν με τιμές τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Καστελλίου που πραγματοποιήθηκε δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αρχηγού Πεδιάδας και των έξι Ανατολικών Επαρχιών Αντωνίου Τρυφίτσου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  μετέβη  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Καστελλίου για την παρουσίαση ιστορικού πανηγυρικού και αμέσως μετά στο Δημαρχείο Μινώα Πεδιάδας στο Καστέλλι για την τελετή Ανακήρυξης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Στη συνέχεια ο κ. Παυλοπουλος επισκέφθηκε το Πολιτιστικό Πολυκέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου και μετά βρέθηκε  στο Θραψανο που του παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του από τον Δήμαρχο Ζαχαρία Καλογεράκη.
paylopoyloskriti2.jpg, by gpapadakis

paylopoyloskriti.jpg, by gpapadakis
Στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Μινώα Πεδι΄δας Ζαχαρίας Καλογεράκης, ανέφερε:
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας
Σας καλωσορίζω στον  Δήμο Μινώα Πεδιάδας,
Σας ευχαριστώ για την ύψιστη τιμή που μας αποδίδετε να παρευρεθείτε στις εκδηλώσεις, για το πρώτο όπως ιστορικά καταγράφεται,  σαμποτάζ εναντίον των δυνάμεων του άξονα στην Ευρώπη, την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου,  εδώ στο αεροδρόμιο Καστελλίου 
Σε όλες τις ιστορικές περιόδους, οι κάτοικοι  με τους αγώνες τους απέδειξαν πως  ελευθερία,είναι το  ύψιστο αγαθό των αξιακών τους αρχών.
Εδώ, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, το Αρκαλοχώρι, το  Θραψανό, το  Καστέλλι  έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και  τη δική του συμβολή στην ελευθερία.
 
Εδώ που σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, κτίστηκε η αρχαιότερη πόλη της Κρήτης, η αρχαία Λύκτος.
Εδώ, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, που από τα  χρόνια της Τουρκοκρατίας η περιοχή μας ανέδειξε τρεις Αρχηγούς, τον Αντώνιο Τρυφίτσο από το Καστέλλι,
 τον Κωστή Βογιατζάκη από το Αρκαλοχώρι και τον Μανόλη Φρουδά από το Θραψανό.
Ο πρώτος, στον οποίο καταθέσατε το στεφάνι, ήταν ο Αρχηγός των έξι ανατολικών επαρχιών, με συμμετοχή στις περισσότερες μάχες από όλους τους Αρχηγούς της Κρήτης, δίδοντας τελικά τη ζωή του στην πατρίδα τον Ιούνιο του 1897. Ήταν ο τελευταίος Αρχηγός, θύμα της τουρκικής θηριωδίας.
Ο τόπος μας δοκιμάστηκε σκληρά  την περίοδο της κατοχής από έναν βάρβαρο κατακτητή.
Στον κάμπο του Καστελλίου κατασκευάστηκε από  χιλιάδες κατοίκους το  πολεμικό αεροδρόμιο με καταναγκαστική εργασία.
 Οι βομβαρδισμοί, οι εκτελέσεις, τα ηλεκτροφόρα σύρματα, η αρπαγή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, η ουδέτερες ζώνες και απομάκρυνση των κατοίκων γύρω από το αεροδρόμιο, οι κακουχίες και βασανισμοί, οι συλλήψεις και η μεταφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εργασίας, η ασιτία, η μαθητική διαρροή, οι επιτάξεις και  πυρπολήσεις κατοικιών, ήταν οι επιπτώσεις της τετράχρονης κατοχής.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Σε απόλυτο αριθμό, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας αριθμεί 75 θύματα στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο,
16 στη Μάχη της Κρήτης
και 140 την κατοχή, στο σύνολο 230, που έδωσαν το αίμα τους μένοντας πιστοί στις παραδόσεις των προγόνων μας.
Σ’ αυτό το αεροδρόμιο που εξυπηρετούσε τα σχέδια των Γερμανών αξιωματούχων και του Στρατάρχη Ρόμελ στην Αφρική, έγινε το πρώτο σαμποτάζ στις 10 Ιουνίου 1942.
Ένα γεγονός που αναδεικνύουμε ως Δήμος με την παρουσία σας, γιατί η μνήμη πρέπει να παραμένει ζωντανή και φωτεινό παράδειγμα στις νεότερες γενιές.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019, η γερμανική κυβέρνηση παρέλαβε επισήμως από την χώρα μας τη ρηματική διακοίνωση για τις αποζημιώσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
 Διεκδικούμε αποζημιώσεις για τα θύματα, το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις στις κατεστραμμένες δομές τα χρόνια   1941-1945.
Από τις διεκδικήσεις της Ελλάδας απουσιάζουν οι αποζημιώσεις για την καταναγκαστική εργασία που προσέφεραν οι Έλληνες στους κατακτητές.
Στον τόπο μας, τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, χιλιάδες πολίτες οδηγούνταν καθημερινά στα οχυρωματικά έργα των Γερμανών, κυρίως στο πολεμικό αεροδρόμιο Καστελλίου από το πρωί ως το βράδυ, κάτω από άθλιες συνθήκες.
Σας παραδίδουμε ανέκδοτη εργασία-μελέτη όπου καταδεικνύεται η βαρβαρότητα της καταναγκαστικής εργασίας στην Κρήτη και στο πολεμικό αεροδρόμιο Καστελλίου, ζητώντας από εσάς να συμβάλετε ώστε, τα εκατομμύρια εργατοώρες, να συμπεριληφθούν στις απαιτήσεις αποζημίωσης της χώρας μας.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε
Το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφασή του την οποία καλώ να αναγνώσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σας ανακηρύσσει επίτιμο  Δημότη του Δήμου μας.
 Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την αμέριστη συμπαράστασή σας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν αυτόν «τον τόπο τον μικρό και μέγα», όπως λένε και οι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη. 


πηγή: ekriti.gr