Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πονοκέφαλος παγωτού: Πώς και γιατί εκδηλώνεται;


Μετά την κατανάλωση παγωμένων τροφών ή ποτών μπορεί να εκδηλωθούν σύντομοι πονοκέφαλοι που είναι γνωστοί ως «πονοκέφαλοι του παγωτού» ή αλλιώς «πονοκέφαλοι Ψυχρού Ερεθίσματος».

Ο οξύς πόνος που διαπερνά το κεφάλι, το λεγόμενο brain freeze όταν η γλώσσα έρθει σε επαφή με ένα παγωμένο γλύκισμα (sphenopalatine ganglioneuralgia), αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Εταιρεία Κεφαλαλγίας (IHS), η οποία εξηγεί πως είναι «αποτέλεσμα της κατάποσης ή εισπνοής κάποιου παγωμένου ερεθίσματος».

Αυτό το είδος κεφαλαλγίας μπορεί να προκληθεί από το παγωτό, μια γρανίτα, ένα milkshake ή κάποιο άλλο αντίστοιχο γλύκισμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της IHS, ο «πονοκέφαλος του παγωτού» γίνεται αισθητός στο πρόσθιο τμήμα του κεφαλιού ή στα πλάγια του κεφαλιού, είναι, όμως, πιο πιθανό να εκδηλωθεί και στις δύο πλευρές του κεφαλιού.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  1. Οξύ, διαπεραστικό πόνο στο μέτωπο
  2. Ο πόνος κορυφώνεται περίπου 30 έως 60 δευτερόλεπτα μετά την έναρξή του
  3. Ο πόνος σπάνια διαρκεί περισσότερο από πέντε λεπτά

Εξήγηση

Ο πονοκέφαλος αυτός εκδηλώνεται όταν το ψυχρό ερέθισμα αγγίζει τον ουρανίσκο ή το οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα και κατ’ επέκταση αυξάνεται απότομα η ροή αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. Το κρύο αίμα προκαλεί ταχεία διαστολή και συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνεται η πίεση που ασκείται στους ιστούς του εγκεφάλου. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί τον πόνο.


Πηγή: healthreport.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια