Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν το άγχος των παιδιών για τις εξετάσεις;



Οι εξετάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και οι μαθητές είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι, καθώς αγωνιούν για τα αποτελέσματα όλης της προσπάθειάς τους.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, αναπτυξιακός εργοθεραπευτής, εξηγεί ότι αυτή η περίοδος είναι δύσκολη, καθώς αναδύονται πολλά και διαφορετικά συναισθήματα.

Οι γονείς είναι αυτοί που θα έρθουν αντιμέτωποι με τη νευρικότητα των μαθητών και την ανασφάλειά τους.

Όλοι πριν από μια σημαντική εξέταση βιώνουμε άγχος. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, μόνο που εκείνα, όταν βιώνουν το άγχος, γίνονται πιο επιθετικά, πιο προσβλητικά, ειρωνικά και πολύ συχνά παραιτούνται. Πίσω από τις προσβλητικές συμπεριφορές συχνά κρύβονται άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στον υποψήφιο μαθητή τους χωρίς να μιλούν

Οι γονείς είναι αυτοί που δέχονται όλα τα πυρά, γιατί είναι αυτοί που είναι πιο κοντά στο παιδί. Το παιδί νιώθει πιο άνετα να βγάλει το θυμό του σε ένα άτομο που εμπιστεύεται κι έτσι συχνά γίνεται ο κυματοθραύστης της αγωνίας και του άγχους του υποψήφιου μαθητή.

Η ενεργητική ακρόαση σε συνδυασμό με την αποδοχή είναι η καλύτερη στάση στην αρνητικότητα των μαθητών πριν τις εξετάσεις

Ακούστε τι έχει να σας πει χωρίς να μιλάτε. Δώστε του τη δυνατότητα να βγάλει από μέσα του όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τον αποδυναμώνουν. Μην πείτε τίποτα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που ο άλλος νιώθει πίεση και μονόδρομο. Ό,τι και να πείτε θα το πάρει σα λάθος. Ό,τι και να του προτείνετε θα γυρίσει σε εσάς. Ο μαθητής θέλει να βγάλει το θυμό και κάθε απάντηση θα είναι αιτία για καυγά.

Αποφύγετε τις κρίσεις – επικρίσεις – μομφές – νουθετήσεις – απλουστεύσεις
  • Επικρίσεις, τύπου: «στο έλεγα εγώ όλο το χρόνο ότι δεν διαβάζεις όπως πρέπει»
  • Κρίσεις θετικές, όπως: «πιστεύω σε σένα, θα τα καταφέρεις»
  • Κρίσεις αρνητικές, όπως: «τώρα είναι αργά για να έχεις άγχος»
  • Απλουστεύσεις, του τύπου: «εμείς θα σε αγαπάμε όπως και να τα πας στις εξετάσεις»

Πώς η ενεργητική ακρόαση ανακουφίζει τους εφήβους από το άγχος των εξετάσεων

Η ενεργητική ακρόαση είναι ουσιαστικά μια δεξιότητα επικοινωνίας που στηρίζεται στην ενσυναίσθηση, στο να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να τον κατανοείς, να αποδέχεσαι τον τρόπο που βιώνει τα γεγονότα και τα συναισθήματα, να σέβεσαι τις δυσκολίες του, να τον ακούς προσεκτικά. Στη δύσκολη περίοδο των πανελληνίων τα πολλά λόγια μπορεί να είναι αιτία καυγά.

Η γνώμη του ειδικού

«Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μία δύσκολη δοκιμασία τόσο για τον έφηβο, όσο και για τους γονείς του» επισημαίνει ο κ. Μαντούδης και προσθέτει: «Θα πρέπει όλοι να είναι εφοδιασμένοι με υπομονή και να κατανοήσουν ότι αυτές οι εξετάσεις μπορεί να αποτελούν ένα καλό εφαλτήριο για τον επιτυχόντα, αλλά δεν καθορίζουν απόλυτα το μέλλον και την επαγγελματική εξέλιξή του. Σε περίπτωση αποτυχίας είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να παραμείνουν κοντά στο παιδί, να επαινέσουν την προσπάθειά του, να τονίσουν πως πιστεύουν στις δυνατότητές του και να το βοηθήσουν να βρει μία εναλλακτική λύση για το μέλλον του».


Πηγή: mothersblog.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια