Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Ημέρα προς τιμήν των Αποστράτων» γιορτάστηκε σήμερα παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, ο εορτασμός της «Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων», σε κεντρική εκδήλωση στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην τελετή χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης - Ταξίαρχος Νεκτάριος Κιούλος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ιωάννης Λιούκας καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί.
Επίσης, παρέστησαν επίτιμοι Αρχηγοί, Υπαρχηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, Πρόεδροι και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων καθώς και Ενώσεων και Συλλόγων Αποστράτων νομού Αττικής, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, επίτιμοι και απόστρατοι αστυνομικοί, λοιπό αστυνομικό προσωπικό, καθώς και πλήθος κόσμου.
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ημερήσια Διαταγή υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
« Η σημερινή ημέρα είναι μια ξεχωριστή, μια πολύ σημαντική ημέρα για την Ελληνική Αστυνομία…
…Αποδίδοντας στους ανθρώπους που προϋπήρξαν στον αστυνομικό Οργανισμό την τιμή που δικαιούνται, ως ελάχιστο δείγμα ανταπόδοσης, αναγνωρίζουμε την προσφορά τους προς τη χώρα και την κοινωνία, εκφράζουμε την εκτίμηση και το σεβασμό μας στο έργο, την προσπάθεια και τις θυσίες τους. Ταυτόχρονα όμως, κατανοούμε και συναισθανόμαστε βαθειά την ευθύνη και την υποχρέωση που έχουμε να συνεχίσουμε το έργο τους, να διαφυλάξουμε τις παρακαταθήκες που μας άφησαν, να διαμορφώσουμε μια ακόμη καλύτερη προοπτική για την Ελληνική Αστυνομία και κατ’ επέκταση ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τις σύγχρονες και τις επόμενες γενιές.
Τιμώντας σήμερα τους απόστρατους της Ελληνικής Αστυνομίας, τιμούμε την ίδια την Ιστορία του Σώματος…
…Αν σήμερα όλοι εμείς, οι νεώτεροι, οι εν ενεργεία αστυνομικοί μπορούμε και υπερηφανευόμαστε για τον Οργανισμό στον οποίο υπηρετούμε, αν η κοινωνία και οι πολίτες αναγνωρίζουν και εκτιμούν την Ελληνική Αστυνομία και το προσωπικό της, αν διαθέτουμε τα σταθερά θεμέλια για να πάμε το Σώμα πιο μπροστά, αυτό σε μεγάλο βαθμό το οφείλουμε στους αποστράτους συναδέλφους μας….
…Είμαστε υπερήφανοι που καλούμαστε να διαφυλάξουμε και να εμπλουτίσουμε το έργο σας. Εύχομαι και πιστεύω να είναι το ίδιο υπερήφανοι και για εμάς οι νέες γενιές συναδέλφων που θα μας διαδεχτούν. Εύχομαι και πιστεύω να αποδειχτούμε άξιοι συνεχιστές της Ιστορίας του Σώματος. Μιας Ιστορίας που οφείλουμε να σεβόμαστε, να τιμούμε, να αξιοποιούμε επ΄ωφελεία της πατρίδας μας και της κοινωνίας. Μιας ιστορίας που οφείλουμε να διαφυλάσσουμε, να αναδεικνύουμε και βεβαίως να γνωρίζουμε.
Αυτήν ακριβώς τη γνώση της διαχρονικής διαδρομής του αστυνομικού θεσμού μας εξασφαλίζει πλέον και η Διεύθυνση Ιστορίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που έστω και με μεγάλη καθυστέρηση θεσμοθετήθηκε και λειτουργεί σ’αυτόν εδώ τον ιστορικό, τον εμβληματικό για το Σώμα χώρο της πρώην Σχολής Αξιωματικών.
Ήδη, έχει μεταφερθεί, καταγράφεται ηλεκτρονικά και ταξινομείται μεγάλος όγκος αρχειακού υλικού εν αναμονή της σχετικής γνωμοδότησης των Γενικών Αρχείων του Κράτους, προκειμένου το υλικό αυτό να θεωρηθεί ως ειδικό Αρχείο, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες της νέας Υπηρεσίας περιλαμβάνονται ο περαιτέρω διαρκής εμπλουτισμός του αρχειακού-ιστορικού υλικού και η αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη σταδιακή ψηφιοποίησή του.
Ας αποδώσουμε λοιπόν, σήμερα, την ιδιαίτερη αυτή ημέρα, στους αποστράτους συναδέλφους μας την τιμή που δικαιούνται, ας αναλογιστούμε το χρέος και την ευθύνη μας να διαφυλάξουμε τις πολύτιμες παρακαταθήκες που μας κληροδότησαν κι ας επαναδιαβεβαιώσουμε, λόγω και έργω, τη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη βούλησή μας να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές τους στον αγώνα για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.
Σ' έναν αγώνα που η επιτυχημένη του έκβαση προϋποθέτει μεν τη δική μας άμεση και επίπονη προσπάθεια αλλά συναρτάται και με τη δική σας πολύτιμη στήριξη και συνδρομή . »
Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, Υποστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Χριστακόπουλος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων, επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικού Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος ε.α. Ηλίας Παπαευθυμίου.
Ακολούθως η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου κατά την ομιλία της, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου σήμερα που έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε ανταλλάσσοντας ευχές αλλά και σκέψεις. Ευχές οι οποίες κλειδώνουν ουσιαστικά όσον αφορά σε εκείνους οι οποίοι με μια ολόκληρη ζωή, με την προσφορά μιας ολόκληρης ζωής προσέφεραν στο κοινωνικό σύνολο, δηλαδή των αποστράτων μας.
Οι ευχές αυτές σήμερα και από την Πολιτική και από την Φυσική Ηγεσία κλειδώνουν με την προσφορά αυτής της ζωής προς το κοινωνικό σύνολο και συνοψίζονται αν θέλετε, είναι μικρή η ένδειξη αγάπης αλλά ο συμβολισμός είναι ισχυρός, με αυτήν εδώ την εκδήλωση, την οποία αποφασίσαμε να διοργανώνουμε ακριβώς για να αποτελεί πρότυπο, υπόδειγμα και υψηλού συμβολισμού χειρονομία προς τους νεότερους.[...].
Θέλω να πω ότι σήμερα εγώ αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανη και χαρούμενη, που είμαι στην ομάδα αυτή, της πολιτικής ηγεσίας, γιατί είμαστε μια οικογένεια όλοι, τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου θεώρηση, πάντα ήταν αυτή...
Την τελευταία χρονιά από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι και σήμερα που κουβεντιάζουμε δουλέψαμε ως ομάδα, ως οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να αποδώσουμε στους φορολογούμενους πολίτες μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας. Στους ενστόλους μας τη δυνατότητα και τα μέσα να αισθανθούν και οι ίδιοι πιο ασφαλείς...
Θέλω να σας πω ότι είναι πάρα πολλά αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν. Σας είπα ότι πολιτικά αισθάνομαι περήφανη διότι θεωρώ ότι βάλαμε ένα μικρό λιθαράκι και συνέβαλα κι εγώ σε αυτό. Προσωπικά, στο πρόσωπό σας σήμερα με αφορμή αυτή την ημέρα τιμώ και το πρόσωπο του πατέρα μου και την προσφορά του στην Ελληνική Αστυνομία και αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανη για αυτόν και για εσάς που πολλοί από εσάς πρέπει να έχετε συνυπηρετήσει μαζί του, έτσι όπως σας διακρίνω σήμερα εδώ. Τιμώ λοιπόν ανθρώπους της οικογένειας της Ελληνικής Αστυνομίας και αυτή είναι η προσωπική αναφορά στην οποία ανήκω...
Τέλος θέλω να πω το εξής: πολλά να είστε βέβαιες και βέβαιοι, ότι υπάρχουν για να γίνουν ακόμα. Καμία κοινωνία δεν είναι ιδανική και τέλεια και πρέπει να σας πω για το πολιτικό σύστημα στο οποίο μετέχω ενεργά και στην κεντρική πολιτική σκηνή είμαι απολύτως βέβαιη ότι δεν δίνει το καλύτερο παράδειγμα και το έχω επισημάνει πολύ καιρό, με επιμονή και πρέπει να σας πω ότι χάρηκα κύριε Πρόεδρε που το επισημάνατε. Ότι εμείς πρέπει να ενώνουμε και όχι να διχάζουμε για οποιονδήποτε λόγο. Υπό την έννοια λοιπόν αυτή θέλω να σας πω το παράδειγμα πράγματι που δίνει το τελευταίο διάστημα ο πολιτικός κόσμος είτε με αφορμή την εκλογική αναμέτρηση είτε με αφορμή οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία, δεν είναι λαμπρό...
Το σίγουρο όμως είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι προτεραιότητα μας, η ποιότητα της καθημερινότητας της ζωής των ενστόλων μας, η ποιότητα της διαβίωσης της ζωής των δικών μας των αποστράτων και βέβαια και η ποιότητα της προσφοράς του έργου της ασφάλειας προς το κοινωνικό σύνολο. Άρα λοιπόν, αυτό είναι το διακύβευμα, αυτό πρέπει να εξυπηρετήσουμε, διαφορές θα υπάρχουν, διαφορετικές απόψεις επίσης θα υπάρχουν, διαφορετικές προσεγγίσεις επίσης θα υπάρχουν, αυτό σημαίνει δημοκρατία, αυτό σημαίνει ο καθένας είναι ξεχωριστός και έχει τη δική του προσωπικότητα και την άποψή του...
Ένα κοινό σημείο όμως υπάρχει σε όλους μας και εκεί πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις. Ποιο είναι αυτό. Αυτό είναι να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας, γιατί είναι το κοινό σκάφος, το κοινό όχημα πάνω στο οποίο όλοι μαζί πλέουμε και θα πρέπει να το διατηρήσουμε αλώβητο και ακέραιο και θα πρέπει στους νέους, στους σημερινούς αλλά και τους αυριανούς, να εμπεδώσουμε ακόμη μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας για να ενεργήσουν, να αναπτύξουν τις πρωτοβουλίες τους και για να αισθανθούν καλά σε μία κοινωνία ευνομούμενη
Σημειώνεται ότι η εορτή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των αποστράτων τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και περιφερειακά στις Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας.
Η θεσμοθέτηση του εορτασμού της Ημέρας προς τιμήν των αποστράτων έγινε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς τους, καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού.

      



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια