Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

''Πρωτοφανής η μεθόδευση σε βάρος του Δ. Κουφοντίνα''


Άρθρο του Γεράσιμου Λιόντου
 

Σε συνέχεια του προηγούμενου ρεπορτάζ μας (δείτε εδώ) για τη μεθόδευση που ακολουθείται προκειμένου να κοπεί η άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα, συμπληρώνουμε νέα στοιχεία, που κυριολεκτικά εξοργίζουν για την πρωτοφανή δικαστική μεθόδευση.

1.   Οταν ενημερώθηκε εγγράφως από τις Φυλακές Κασσαβέτειας για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος (και) του Δ. Κουφοντίνα και επειδή κατάλαβαν ότι το κουρελόχαρτο της Μαρσιώνη, που δεν προσωποποιούσε τις κατηγορίες δε θα μπορούσε να σταθεί, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου απευθύνθηκε στις 7-6-2019 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, ζητώντας «περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το για ποια, συγκεκριμένα, εκ των ανωτέρω, αξιόποινη πράξη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του κρατουμένου κατάδικου Δημητρίου Κουφοντίνα, αν είναι σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος, καθώς και το δικονομικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται η σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία μετά την ασκηθείσα ποινική δίωξη».

2.   Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά απάντησε αυθημερόν, ότι ο Δ. Κουφοντίνας κατηγορείται ως απλός συνεργός (διά ψυχικής συνδρομής) σε βαθμό κακουργήματοςστη στάση κρατουμένων που έγινε σε άλλο κτίριο της φυλακής, επειδή συνυπέγραψε ανακοίνωση συμπαράστασης με συγκρατουμένους του (παρατίθεται και το κείμενο).

3.   Η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου Μαρία-Σοφία Βαΐτση, στην πρότασή της προς το Δικαστικό Συμβούλιο, ακολουθεί το σκεπτικό της αναιρετικής απόφασης του Αρείου Πάγου (ΣυμβΑΠ 1001/2019) και σημειώνει πως, αν δεν πληρούνται οι τυπικοί όροι για να δοθεί άδεια σε κρατούμενο, τότε το Δικαστικό Συμβούλιο «απορρίπτει την αίτηση του κατάδικου για τυπικούς λόγους, και δεν προχωρεί σε επάλληλη σκέψη για τη διαπίστωση ή μη της συνδρομής των ουσιαστικών προϋποθέσεων». Στη συνέχεια, εξετάζοντας την αίτηση του Δ. Κουφοντίνα, αποφαίνεται ότι «δεν συντρέχει η αρνητική τυπική προϋπόθεση της μη εκκρεμούσας σε βάρος του ποινικής διαδικασίας για αξιόποινη πράξη σε βαθμό κακουργήματος»και γι’ αυτό η άδεια που ζήτησε«πρέπει να απορριφθεί για τυπικούς λόγους».

4.   Ενώ η εισαγγελέας φροντίζει να υπονοήσει ότι ο Κουφοντίνας δεν έπρεπε να πάρει καμιά άδεια από τις 5-4-2018, οπότε σχηματίστηκε η ποινική δικογραφία, μετά από παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν αναφέρει ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας, που μετά πολλών επαίνων ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, έχει μετατρέψει τη στάση κρατουμένων σε πλημμέλημακαι επομένως δεν υφίσταταικαμιά αρνητική τυπική προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα.Προς τι αυτή η παράλειψη;

5.   Το Δικαστικό Συμβούλιο ορίστηκε να συνεδριάσει στις 21 Ιούνη. Δηλαδή, δύο εβδομάδες μετά το απαντητικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, με το οποίο διευκρινίζεται για τι ακριβώς κατηγορείται ο Δ. Κουφοντίνας. Δεν έδειξαν καμιά ιδιαίτερη βιασύνη. Η 21η Ιούνη απέχει ένα μήνα από την αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου (εκδόθηκε στις 23 Μάη). Εδώ κι αν δεν έδειξαν καμιά βιασύνη.

Κανονικά έπρεπε να κάνουν τη συνεδρίαση του Δικαστικού Συμβουλίου με νέα σύνθεση, λίγες μέρες μετά την αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν το έκαναν, όμως. Δεν έδειξαν καμιά πρεμούρα να ευθυγραμμιστούν με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Περίμεναν να ασκηθεί ποινική δίωξη. Τυχαίο είναι ότι η δικογραφία έφυγε από την εισαγγελέα Πειραιά προς το Τμήμα Βουλευμάτων, προκειμένου να ανατεθεί σε ανακριτή, στις 4 Ιούνη; Γιατί δεν περίμεναν άλλες δέκα μέρες, ώστε η υπόθεση να εξεταστεί με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος αρχίζει να ισχύει από την 1η Ιούλη;

6.   Είναι προφανέστατο ότι έχουμε να κάνουμε με μεθόδευση. Σπεύδουν να συγκαλέσουν το Δικαστικό Συμβούλιο πριν από την 1η Ιούλη, μόνο και μόνο για να κόψουν την άδεια του Δ. Κουφοντίνα, ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι την 1η Ιούλη δε θα υπάρχει κανένα τυπικό κώλυμαγια να απορρίψουν την άδεια.

- Καταγγέλλουμε αυτή τη μεθόδευση, που θυμίζει εποχές μοναρχοφασισμού και χούντας.

- Απαιτούμε να αναβληθεί το Δικαστικό Συμβούλιο του Βόλου για την 1η Ιούλη, ώστε η υπόθεση της άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα να κριθεί με βάση τα προβλεπόμενα από τον νέο Ποινικό Κώδικα.

- Καλούμε κάθε προοδευτικό άνθρωπο και ιδιαίτερα τον νομικό κόσμο να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στα όσα προκλητικά συμβαίνουν σε βάρος των δικαιωμάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια