Τι περιλαμβάνει η μέθοδος του πιάτου για τη διατήρηση του βάρους;Θέλετε να ελέγξετε το βάρος σας; Τότε, υπάρχει μία μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει και είναι χρήσιμη, εκτός από του ελέγχου του βάρους, αλλά και του ελέγχου της ποσότητας που τρώμε.

Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν πάσχετε από κάποιες παθήσεις, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτη.

Ποια είναι αυτή η μέθοδος;

Πρόκειται για τη «Μέθοδο του Πιάτου για τη Διαχείριση του Βάρους», όπως επίσημα αναφέρεται από την επιστημονική κοινότητα, η οποία αποτελεί μία τεχνική με τη βοήθεια της οποίας η επιφάνεια του πιάτου διαιρείται για να μπορέσετε να υπολογίσετε τις ενδεδειγμένες αναλογίες των μερίδων για κάθε τρόφιμο που θέλετε να καταναλώσετε.

Τί πιάτο να επιλέξω;

Για να λειτουργήσει ορθά βέβαια η μέθοδος, νούμερο ένα προϋπόθεση αποτελεί να έχετε επιλέξει ένα πιάτο σε κατάλληλο μέγεθος και όχι κάποιο που η διάμετρός του μπορεί να ξεπερνά ακόμη και 30,5 εκατοστά. Ακόμη λοιπόν και μόνο με την αντικατάσταση ενός τέτοιου πιάτου με ένα άλλο διαμέτρου περίπου 25,4 εκατοστών, μπορείτε να μειώστε το μέγεθος του γεύματός σας κατά 25%.

Πώς να διαιρέσω το πιάτο μου;

Η Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση συστήνει, για τα κύρια γεύματα, να διαιρείτε τα πιάτα σας σε τεταρτημόρια ως εξής:
  • 2/4 που αποτελούνται από μη αμυλούχα λαχανικά (που έχουν μικρότερη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό)
  • 1/4 από αμυλούχα τρόφιμα
  • 1/4 από τρόφιμα με βάση την πρωτεΐνη

Αναλυτικότερα, στα μη αμυλούχα λαχανικά περιλαμβάνονται τόσο το μπρόκολο, τα μανιτάρια και τα περισσότερα λαχανικά σαλάτας. Στα αμυλούχα τρόφιμα περιλαμβάνονται τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως ψωμί και ρύζι, ενώ μεταξύ των αμυλούχων λαχανικών βρίσκονται οι πατάτες, η μανιόκα και τα παντζάρια. Τέλος, στα τρόφιμα με βάση την πρωτεΐνη μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε: ψάρι, άπαχο κρέας, κόκκινο κρέας, αβγά, φασόλια και όσπρια.


Ας δούμε ένα παράδειγμα. Έστω, λοιπόν, πως έχουμε για γεύμα «Ψητά Chilli Burgers». Το πιάτο μας θα πρέπει να διαμορφωθεί κάπως έτσι:

1/2 πιάτου: Μη αμυλούχα λαχανικά: Γλυκές πιπεριές, σπανάκι, κρεμμύδι και ντομάτες
1/4 πιάτου: Αμυλούχα Λαχανικά ή σιτηρά: Πίτα, 1/2 φλιτζάνι φασόλια, φρέσκια ντομάτα, μήλο
1/4 πιάτου: Πρωτεΐνη: Ψητά μπιφτέκια

Ανάλυση γεύματος: 519 θερμίδες, 22 γρ συνολικό λίπος, 525 mg νάτριο, 51 γρ υδατάνθρακας, 32 γr πρωτεΐνη.


Πηγή: itrofi.gr