Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Για ποιο λόγο εμφανίζεται ο καταρράκτης σε νεαρή ηλικία;



Όταν συσσωρεύονται πρωτεΐνες στο φακό του ματιού, προκαλώντας θολή όραση, τότε προκαλείται ο καταρράκτης.

Αν και θεωρείται πάθηση των ηλικιωμένων, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε νέους, φαινόμενο που οι επιστήμονες συνδέουν με την επιδημία της παχυσαρκίας.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν μειωμένη όραση λόγω καταρράκτη. Η μέση ηλικία των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι τα 76 χρόνια, εν τούτοις οι γιατροί αναφέρουν πολλές περιπτώσεις ασθενών που αναπτύσσουν προβλήματα πολύ νωρίτερα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων, ηλικίας 40 και 50 ετών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη συγκριτικά με το παρελθόν», αναφέρει ο καθηγητής David Gartry, σύμβουλος οφθαλμολογίας στο Moorfields Hospital του Λονδίνου.

Μία πιθανή αιτία είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο διαβήτης τύπου 2, που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την παχυσαρκία. Ο Dan Howarth, επικεφαλής στο charity Diabetes UK, αναφέρει: «Ο διαβήτης είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καταρράκτη. Τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και είναι πιθανό να εμφανιστεί νωρίτερα από το αναμενόμενο».

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Capital Medical στο Πεκίνο, ο κίνδυνος καταρράκτη ήταν μέχρι 68% μεγαλύτερος στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες χωρίς την πάθηση.

Άλλος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο είναι η ηλιακή ακτινοβολία, καθώς σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο, οι ακτίνες UVA από τον ήλιο προκαλούν βλάβες στα μάτια και μετά από εκτεταμένη έκθεση οδηγούν τελικά σε θολή όραση.

Οι ερευνητές συστήνουν τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους, προσοχή στους φακούς που επιλέγουμε και υγιεινή διατροφή.


Πηγές: dailymail.co.uk, onmed.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια