Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι συμβαίνει τελικά με τα αναλώσιμα των διαβητικών;



Τις τελευταίες ημέρες και μετά τις αιτιάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στον ΕΟΠΥΥ για παράνομη απόφαση του Οργανισμού σχετικά με την αποκλειστική χορήγηση των αναλωσίμων από τα φαρμακεία και την παράνομη επιβάρυνση των πασχόντων από μερίδα των φαρμακοποιών, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) απάντησε με σκληρό τρόπο επιτιθέμενος στους ασθενείς, την οποία ακολούθησε μία τεκμηριωμένη απάντηση από την Ομοσπονδία των Ατόμων με Διαβήτη.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με επιστολή της προ ημερών προς τον ΕΟΠΥΥ, χαρακτήριζε παράνομη την απόφαση του Οργανισμού για την αποκλειστική χορήγηση των αναλωσίμων για το Διαβήτη μόνο από τα φαρμακεία. Παράλληλα, στην επιστολή της κατήγγειλε, για μία ακόμη φορά, όπως επισημαίνει, την παράνομη οικονομική επιβάρυνση από μέρους των φαρμακοποιών για την προμήθεια αναλωσίμων, για τα οποία η συμμετοχή όλων των ανθρώπων που πάσχουν, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΚΠΥ, είναι μηδενική.

Η παρέμβαση αυτή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ οδήγησε τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να γνωμοδοτήσει αν τελικά τα αναλώσιμα υλικά του Διαβήτη πρέπει να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Στην επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ απάντησε με μία άνευ προηγουμένου επίθεση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, δεν δίνει καμία απάντηση στις εν λόγω καταγγελίες των ασθενών, αλλά χαρακτήρισε τις επιθέσεις άδικες και απαξιωτικές για τους φαρμακοποιούς, ενώ κατηγορεί την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εταιρειών και παραπλανεί τους ασθενείς.

Επισημαίνει δε ότι: «Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των φαρμακοποιών σε θέματα πρόληψης, διαχείριση χρονίων νοσημάτων, συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή και άλλων υπηρεσιών που παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία προς όφελος του Συστήματος Υγείας».

Ωστόσο, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, χαρακτηρίζει «προσβλητική, παραπλανητική και υπό το καθεστώς πανικού» την αντίδραση του ΠΦΣ στα προβλήματα που ανέδειξε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ήδη από το Νοέμβριο του 2017 ανέδειξε το πρόβλημα επανειλημμένες φορές, τόσο με επιστολές της στον ΕΟΠΥΥ, όσο και με ανακοινώσεις της στα ΜΜΕ προσπαθώντας να βάλει, όπως αναφέρει, «φρένο στην ξέφρενη ασυδοσία», ενώ το 2018 απέστειλε στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ, το αρμόδιο όργανο ελέγχου του ΕΟΠΥΥ, επώνυμη καταγγελία, για την οποία «όλως περιέργως μετά σχεδόν από ένα χρόνο, δεν υπάρχει κανένα γνωστοποιημένο αποτέλεσμα».

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καταλήγει ότι πλαισιώνεται αποκλειστικά και μόνο από ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και ουδέποτε υποκινήθηκε από τον οποιονδήποτε παράγοντα ή φορέα, καθώς οδηγείται αποκλειστικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη. Και επισημαίνει ότι «στη χώρα υπάρχουν νόμοι και θεσμοθετημένα δικαιώματα και παροχές, τα οποία ουδείς δύναται να τα καταστρατηγήσει για οποιοδήποτε ίδιον όφελος».



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια