Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Είναι αλήθεια ότι το αλκοόλ οδηγεί ευκολότερα σε εγκαύματα;


Ο ήλιος έχει αρχίσει να καίει και η ζέστη είναι αρκετές φορές αφόρητη.

Αυτό σας οδηγεί σε δυο ενστικτώδεις κινήσεις ανακούφισης: απλώνετε περισσότερες φορές αντηλιακό και πίνετε δροσερά κοκτέιλ ή παγωμένες μπύρες στο beach bar. Από επιστημονικής άποψης, το πρώτο είναι ευεργετικό για το δέρμα σας. Αλλά για το δεύτερο, κρατήστε πολύ μικρό καλάθι...

«Πρώιμες μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση ανάμεσα στα αλκοολούχα ποτά και τη μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος», λέει η Rachel Nazarian, επιστημονική διευθύντρια της Schweiger Dermatology, ενός από τους πιο μεγάλους ιδιωτικούς φορείς έρευνας και θεραπείας δερματολογικών παθήσεων στις ΗΠΑ και συνεχίζει: «Τα μέχρι τώρα στοιχεία μελετών δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών κατά τη διάρκεια της έκθεσης του δέρματος στον ήλιο -ακόμη και όταν το δέρμα είναι καλυμμένο με κρέμες υψηλού δείκτη προστασίας- αυξάνει τις πιθανότητες για ηλιακό έγκαυμα, αλλά ακόμη και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος», λένε οι ειδικοί.

Πού οφείλεται αυτό;

«Ο πλήρης λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός στην επιστήμη, αλλά υπάρχουν μερικές υποθέσεις», λέει η Nazarian και εξηγεί: «Ένας λόγος είναι η σχέση αλκοόλ και φωτοευαισθησίας που χαρακτηρίζει μερικούς τύπους επιδερμίδας, ειδικά τις πιο ανοιχτόχρωμες. Δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι, γενικότερα, ο μεταβολισμός του αλκοόλ εμποδίζει το σώμα να είναι σε θέση να επιδιορθώσει άλλες μεταλλάξεις στο δέρμα, ειδικά όταν αυτό εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία. Τρίτος λόγος; Η κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί ελεύθερες ρίζες στο σώμα, οι οποίες έχουν επίσης συνδεθεί με τη γήρανση και τις γενετικές μεταλλάξεις στο δέρμα».

Ο Kenneth Mark, ένας δερματολόγος-χειρουργός με μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση καρκίνων του δέρματος, προσθέτει: «Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το μελάνωμα, επειδή καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σαφώς, η χρήση υψηλού SPF έχει την ικανότητα να μειώνει μεγάλο ποσοστό των ηλιακών εγκαυμάτων και των μακροπρόθεσμων κυτταρικών αλλοιώσεων, όμως, υπάρχουν στοιχεία που αποδίδουν στην κατανάλωση αλκοόλ συνδυαστικά με ηλιοθεραπεία, τη δημιουργία μιας ένωσης στον οργανισμό, της ακεταλδεΰδης, η οποία καθιστά το δέρμα πιο ευαίσθητο στις υπεριώδεις ακτίνες, αυξάνοντας τις πιθανότητες ηλιακού εγκαύματος και μελανώματος».


Πηγή: Σοφία Μάργαρη - clickatlife.gr






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια